Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kerkük'te Haşdi Şabi çıkmazı

        Musul Operasyonu ile sıkışan DEAŞ'ın Kerkük'e saldırmasından sonra Şii Milislerden oluşan Haşdi Şabi kuvvetlerinin Kerkük yakınlarına kadar gelmesi, Kürtler arasında tartışma yarattı. Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) Irak Parlamentosu Milletvekili Şaxewan Abdullah, Kerkük'te Irak'ın silahlı bir gücü bulunmadığını ve onlara izin vermeyeceklerini söyledi. Abdullah "Haşdi Şabi'nin Kerkük'e gelmesini isteyen haindir" dedi.

        Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmalarını istemediği Haşdi Şabi milislerinin Kerkük yakınlarına kadar gelmesi, Kürt partilerde rahatsızlık yarattı. DEAŞ'ın 2 gün önce Kerkük'e saldırmasından sonra Kerkük'e geldikleri ileri sürülen ve liderleri Hadi Al Amari ve Ebu Mehdi Al Muhendis'in Kerkük Valisi Necmettin Kerim ile görüşen Şii milislerden oluşan askeri gücün bu hamlesi Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminde rahatsızlık yarattı. IKDP'nin Irak Parlamentosu Milletvekili ve Güvenlik Komisyonu üyesi Şaxewan Abdullah, KDP'nin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, Kerkük'te bir Irak gücünün bulunmadığını ve hiç bir şekilde Irak'ın askeri bir gücüne Kerkük'te yol vermeyeceklerini söyledi. Abdullah, Haşbi Şabi milislerinin Kerkük'e gelmesini isteyenlerin hain olduğunu anlatırken şöyle dedi:

        "DEAŞ, Kerkük'e yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirdi ve Kerkük halkı büyük kahramanlık göstererek DEAŞ'lıteröristleri öldürdü. Bu saldırı Bağdat'ta olsaydı şimdi Bağdat teröristlerin eline geçmişti" dedi. Haşdi Şabi milislerinin, Kerkük'ün merkezi için değil, DEAŞişgali altındaki Beşir köyünün kurtarılması amacıyla bölgeye geldiklerini söyleyen Abdullah, "Haşdi Şabi milislerinin Kerkük'e girmesi Erbil-Bağdat hükümetleri arasında imzalanan anlaşmanın ihlali anlamına gelecektir."

        VALİ KERİM İLE GÖRÜŞTÜLER

        Irak'ta Kürt partilerde rahatsızlık yaratan Haşdi Şabi milislerinin Kerkük yakınlarına kadar gelmesi tartışılırken, Bedir Tugayları komutanı Hadi Al Amari ve Haşdi Şabi lideri Ebu Mehdi Al Muhendis'in 3 gün önce Kerkük'e geldiklere ve Vali Necmettin Kerim ile görüştükleri belirtildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ