Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa 'Jungle'ı boşaltmaya başladı!

        Fransa'nın Calais kentinde bulunan Jungle sığınmacı kampının tahliyesine başlandı.

        İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların geçiş güzergahı olan ve yaklaşık 7-8 bin sığınmacının kaldığı Jungle yavaş yavaş boşaltılıyor.

        Henüz gün aydınlanmadan çadırlarını valizleriyle terketmeye başlayan yüzlerce sığınmacı, kampın yakınında bulunan geçici sığınmacı merkezinin girişinde uzun kuyruklar oluşturdu.

        Tahliyenin ilk gününde genellikle Sudan ve Eritreli sığınmacılar kampı terk ederken Afgan sığınmacıların, olası bir kavgaya sebebiyet vermemek için yarından itibaren kamptan ayrılmaya başlayacağı kaydedildi.

        Operasyonu yerinde izleyen Pas-de-Calais Valisi Fabienne Buccio, tahliyeye uzun süredir hazırlandıklarını ve şimdilik herşeyin yolunda olduğunu söyledi.

        Buccio, son birkaç gündür, birçok sığınmacının kampı terkedeceği bilgisini aldığını ve dolayısıyla kendisinin de sabahın ilk saatlerinden beri sığınmacı merkezinde beklediğini söyledi.

        İngiltere basınında yer alan 18 yaş altı ebeveynsiz sığınmacıların yaşlarının belirlenmesine ilişkin konuşan Buccio, Fransa olarak, yaş belirleme konusunda sığınmacıları tanıyan derneklerle çalıştıklarını belirtti.

        Buccio, "18 yaş altı gençlerin yaşlarını belirlemek için herhangi bir somut yaptırımımız yok. Bu aşamada sığınmacıları yakından tanıyan derneklerle görüştük, çocuklarla bir araya geldik. Yaş konusu için bizim ikna olmamız yeterli. Onun dışında herhangi bir test söz konusu değil." diye konuştu.

        Ebeveynsiz çocukların yetişkin sığınmacılarla farklı bir yerde tutulacağının altını Çizen Buccio, çocukların, Fransa ve İngiltere içişleri bakanlığı yetkilileriyle görüştükten sonra geçici sığınma merkezinden ülkenin çeşitli yerlerindeki merkezlere 10'ar kişilik gruplarla gönderileceğini dile getirdi.

        "Birçok sığınmacı bize 'Size çok teşekkür ederiz, bu kamptan kurtulduğumuz için çok mutluyuz' diyor. O nedenle ben de bu operasyonun oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum" diyen Buccio, İngiltere'de yakınları olanların İngiltere'ye gönderileceğini ama Fransa'da kalmak isteyenlerin Fransa'da kalacağını ve kendilerine sığınma hakkı verileceğini sözlerine ekledi.

        Valilikten gazetecilere "anlayışlı olun" çağrısı

        Operasyonu yerinde takip eden İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Henry Brandet de tahliyenin beklendiği gibi sakin geçtiğini söyledi.

        Brandet, dün akredite olan gazeteci sayısının 400 olarak açıklandığı ancak son rakamlarla beraber 700 gazeteci ve teknisyenin tahliyeyi izlemek için kendilerine başvurduğunu ifade etti.

        Birçok gazetecinin de akreditasyon alamadığı için tahliyenin yapıldığı bölgenin dışında beklediği gözlendi.

        Pas-de-Calais valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin, tahliyeyi kolaylaştırmak adına daha anlayışlı olmaları gerektiği kaydedildi.

        Sığınmacıların rahatlıkla geçici konaklama merkezine ulaşmalarının kendilerinin ilk önceliği olduğu belirtilirken bu kapsamda basın mensuplarına da tahliye işlemini kolaylaştırması çağrısında bulunuldu.

        AA muhabirinin sığınmacılardan aldığı bilgiye göre, kampta Sudan ve Afgan sığınmacıların sık sık kavga etmesi nedeniyle, yetkililerin, Afgan sığınmacıların yarın kampı terketmesi ricasında bulunduğu bildirildi.

        Bugün Sudan ve Eritreli sığınmacıların yanı sıra 18 yaş altı ebeveynsiz çocuklar da kamptan çıkış yaptı.

        Sayıları yaklaşık 7-8 bin olarak belirlenen sığınmacılar son 1 haftadır tahliyeye hazırlanıyordu. İçişleri Bakanlığı ve Pas-de-Calais valiliği, kampta sözü geçen sığınmacı temsilcileriyle sık sık bir araya gelmiş ve sığınmacıları hem doğrudan hem dolaylı yoldan bilgilendirmişti.

        Gönüllü dernekler ve sığınmacı temsilcileri, sığınmacıların büyük bir kısmının kampı terketmeye ikna olduğunu aktarmış ve tahliyenin de oldukça sakin geçeceği tahminin de bulunmuştu.

        Jungle'da kurulan gönüllü mescid ve camilerde de sığınmacılara tahliyeye katılmaları çağrısı yapılmıştı.

        Dün geceden itibaren sığınmacılar, kamptaki dükkan ve restaurantları kendi çabalarıyla yıkmaya başlamış, tuvalet kabinlerini yakmıştı.

        Tahliyede herhangi bir provokasyon yaşanmaması için polis oldukça sıkı güvenlik önlemleri almış, gazeteci ve gönüllüler için akreditasyon uygulamasına geçilmişti.

        80 bölgedeki 167 sığınmacı merkezine yerleşecekler

        Sığınmacılar, bu sabah saatlerinden itibaren, büyük bir hangara dönüştürülen 3 bin metrekarelik geçici bir merkeze gelmeye başladı.

        Merkeze gelen sığınmacılar ilk etapta aileler, çocuklar, tek bireyler ve kırılgan gruplar olarak kategorilere ayrılacak ve her kategori merkezin farklı yerlerinde konaklayacak.

        Kampta yaklaşık 7 bin sığınmacı olduğu tahmin edilirken, sığınmacıların geçici sığınma merkezindeki işlemlerinden sonra, 60 otobüsle ülkenin çeşitli bölgelerine götürülecek.

        Otobüslere sığmayan sığınmacılar ise geçici olarak sığınma merkezinde geceyi geçirebilecek.

        Jungle'ın hemen yakına kurulan geçici konaklama merkezinde sağlık ekipleri ve sivil güvenlik yetkilileri de olası bir duruma karşı hazır bulunuyor.

        Tahliyenin ilk gününde herhangi bir yıkım işlemi öngörülmüyor. Ancak salı gününden itibaren, kamp boşaltıldıktan sonra çadırlar ve konteynerlerin yıkımı başlayacak.

        Jungle'dan geçici sığınma merkezine giden sığınmacılar, 80 bölgede bulunan 167 ana sığınmacı merkezine gönderilecek. Sığınmacılara 2 bölge seçeneği sunulacak ve birini seçmesi istenecek.

        Sığınmacı merkezlerinde 3 öğün yemek ve sağlık hizmeti sunulacak.

        Fransa'ya sığınma başvurusunda bulunan sığınmacılar ise aileler ve tek bireyler olmak üzere 2 farklı merkezde ağırlanacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ