Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 35. ABD-Türkiye İlişkileri Konferansı başladı

        Dış İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-ABD ilişkilerinin bölgesel ve küresel açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye ve ABD'nin takip etmesi gereken net bir vizyonu var. Bu nedenle hiç bir kişinin, hiç bir grubun ve olayın iki ülke arasındaki ortaklığı bozmasına izin verilmemeli." dedi.

        DEİK, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerika-Türkiye Konseyi (ATC) iş birliğinde düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı Washington'da başladı.

        Bu yılki teması "Geleceği Şekillendirmek: İş, İnovasyon ve Büyüme" olarak belirlenen konferansın açılış konuşmalarını TAİK Başkanı Ekim Alptekin, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve ATC Başkanı Howard Beasey yaptı.

        Alptekin, konuşmasında Türkiye ve ABD ilişkilerinin, ekonomik refah, demokrasi, insan hakları ve ulusal güvenlik açısından önem arz ettiğinin altını çizdi.

        ABD'nin Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişimine derhal tepki göstermesinden ve iki ülke arasındaki güçlü iş birliğinin devam etmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Alptekin, bununla birlikte bazı alanlardaki iş birliğinin istenen seviyede olmadığına işaret etti.

        Alptekin, bu noktada, Türkiye'nin Suriye'de son 5 yıldır yaşanan iç savaşın yol açtığı mülteci akını nedeniyle büyük bir sorumlulukla karşı karşıya kaldığını, Suriye'deki krizin ancak ABD ile Türkiye'nin mutabakata varmasıyla çözülebileceğini vurguladı.

        "HİÇBİR KİŞİNİN, HİÇBİR GRUBUN VEYA OLAYIN ORTAKLIĞI BOZMASINA İZİN VERİLMEMELİ"

        Vardan, bu yıl 35. kez düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri Konferansının, iki ülke arasında önemli bir platform oluşturduğunu ve ilişkilerin geleceğini şekillendirmekte önemli rol oynadığını dile getirdi.

        Türkiye'nin bölgesindeki istikrarlı tek ekonomi olarak dünya ekonomisi için kritik önem taşıdığını belirten Vardan, ABD-Türkiye ilişkilerinde kaydedilecek ilerlemenin hem bölgesel hem küresel ekonomiye önemli katkıları olacağını söyledi.

        Vardan, ayrıca her ikili ilişkide bazı sorunlar yaşanabileceğine işaret ederek, "Buna karşın, ortak değerler ve hedefler ilişkilerin canlı tutulmasına yardım ediyor. Türkiye ve ABD'nin takip etmesi gereken net bir vizyonu var. Bu nedenle hiçbir kişinin, hiçbir grubun veya olayın iki ülke arasındaki ortaklığı bozmasına izin verilmemeli." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ