Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer BM Yemen barış anlaşmasını açıkladı

        BM Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) konuşmasında Şeyh Ahmed, barış planında siyasi açıdan, yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması maddelerinin yer aldığını söyledi.

        Şeyh Ahmed, planın askeri alanda, kentlerden çekilme ile Sana, El-Hudeyde ve Taiz'deki silahların teslim edilmesini denetleyecek askeri ve güvenlik komitelerinin kurulmasını öngördüğünü aktardı.

        Yemen'deki krizin taraflarının barış planını reddetmesinin, siyasilerin anlaşmazlıklarını bir kenara bırakıp ülke menfaatini şahsi menfaatlerin üstünde tutmayı beceremediğini gösterdiğini belirten Şeyh Ahmed, "Tarafların taviz olmadan barış, anlaşma olmadan güvenlik olmayacağını anlamasının vakti geldi. Artık güvenlik ve istikrarı sağlayacak şey üzerinde karar kılmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

        Şeyh Ahmed, hükümetin barış planıyla ilgili "uluslararası kararlara aykırı olduğu" yönündeki eleştirisini "Plan, BM'nin 2216 sayılı kararına, Körfez girişimine ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlara paralellik arz ediyor." diyerek cevapladı.

        Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını, "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu" için kabul etmediklerini açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ