Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu DEAŞ 300'e yakın kişiyi rehin aldı

        Terör örgütü DEAŞ, Irak Güvenlik Kuvvetleri'nin eski çalışanlarından 295 kişiyi rehin alırken, 1,500 aileyi de kendileriyle beraber Musul havalimanı yakınlarına geri çekilmeye zorladı.

        Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları sözcüsü Ravina Shamdasani, "Zorla göç ettirilen veya kaçırılan insanların ya canlı kalkan olarak kullanılması ya da hangi gruba bağlı olduklarına göre öldürülmesi planlanıyor gibi görünüyor" dedi.

        BM aynı zamanda geçtiğimiz hafta Sincar'da 30 şeyhin esir alındığını ve gelen bir bilgiye göre 18'inin Cuma günü öldürüldüğünü belirtti.

        37 BİN KİŞİ EVİNİ TERKETMEK ZORUNDA KALDI

        Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 37 bine ulaştığı bildirildi.

        Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım Muhammed yaptığı yazılı açıklamada, operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana bölge halkından 37 bin 184 kişinin bakanlığa bağlı kamplara sığındığını belirtti.

        Bakan Muhammed, DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönen kişi sayısının ise 2 bin 103'e ulaştığını aktardı.

        Öte yandan Irak Kızılayı yöneticilerinden İyad Rafed, ordu birliklerinin Musul kent merkezine ilerlemesiyle sivillerin kaçışının her gün artarak sürdüğünü dile getirdi.

        Göç Bakanlığı ve yabancı kuruluşlara bağlı görevlilerin bugün Musul'un doğusundaki çatışma alanlarından kaçan çoğu kadın ve çocuk binden fazla kişiyi karşıladığını kaydeden Rafed, söz konusu sivillerin araçlarla Hazır bölgesindeki sığınmacı kampına sevk edildiğini söyledi.

        REUTERS/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ