Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Obama'nın katıldığı son mini zirve Berlin'de yapıldı

        ABD Başkanı Barack Obama, Berlin'den ayrılmadan önce Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı Theresa May, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile 6'lı bir zirve gerçekleştirdi.

        Başbakanlıkta düzenlenen zirvede, Suriye ve Ukrayna krizi ile ABD Başkanı seçilen Donald Trump'dan sonraki dönemde Atlantik ötesi ilişkiler konusu gündeme geldi.

        Zirveden sonra Rajoy ile ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, Suriye'deki, özellikle de Halep kentindeki durumu ve insani yardım imkanlarını görüştüklerini belirtti.

        Göç konularını da ele aldıklarını ifade eden Merkel, bu bağlamda özellikle Afrika ülkelerinden Avrupa'ya kaçmaya çalışan sığınmacıların güvenliğinin sağlanması için Libya hükümeti ile bir anlaşma sağlanması gerekliliği üzerinde durduklarını dile getirdi.

        Sığınmacıların Avrupa ülkelerine dağılımı konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Merkel, Libya ile anlaşma sağlanmasının yanı sıra Mısır gibi bazı Afrika ülkelerinin bu konuda oynayabileceği rolü de ele aldıklarını, ancak Avrupa'ya gelen sığınmacıların Avrupa ülkelerine nasıl dağıtılacağı konusunu görüşmediklerini söyledi.

        Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunun da ele alındığını, Minsk Anlaşması'nın uygulanması doğrultusunda yaptırımların uzatılması konusunu daha sonra kararlaştıracaklarını belirten Merkel, anlaşmanın uygulanacağına ilişkin bir gelişme görmediklerini ifade etti.

        İSPANYA BAŞBAKANI RAJOY

        Rajoy da, zirvede Atlantik ötesi ilişkilerin önemine vurgu yaptıklarını ve terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele, Ukrayna krizi ile göç sorunu olmak üzere 3 önemli konuyu değerlendirdiklerini aktardı.

        Suriye'de ateşkesin sağlanmasının ve insani yardım yapılabilmesinin önemine değindiklerini, Musul operasyonundaki gelişmeleri, Libya'daki birlik hükümetinin desteklenmesini ve Ukrayna krizini masaya yatırdıklarını anlatan Rajoy, "Biz burada Kırım'ın hukuksuz şekilde ilhak edilmiş olmasını bir kez daha kınadık. Ve Minsk Anlaşması'na uyulmasının önemine vurgu yaptık." dedi.

        MERKEL - MAY GÖRÜŞMESİ

        Almanya Başbakanı Merkel, daha sonra İngiltere Başbakanı May ile ikili bir görüşme yaptı.

        Merkel, görüşme öncesinde May ile birlikte yaptığı açıklamada, İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunu derinlemesine görüşemeyeceklerini, çünkü May'in, gelecek yılın mart ayı sonuna kadar ayrılma konusunda gerekli işlemleri tamamlayacağını daha önce açıkladığını söyledi.

        Merkel, ikili ilişkilerin yanı sıra, Afrika ülkeleri ile ortaklık ve Almanya'nın G-20 dönem başkanlığını üstlenecek olması sebebi ile ekonomik konuları da ele alacaklarını bildirdi.

        May de DEAŞ'a karşı mücadele, Suriye ve Ukrayna krizi ile göç sorunu gibi konuşacakları birçok ortak konunun bulunduğunu belirtti.

        İngiltere'nin referandumda AB'den ayrılma kararı almasının ardından yaptıkları hazırlıklar hakkında Merkel ile görüşeceğini ifade eden May, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini mart ayı sonundan önce işleterek AB'den ayrılma sürecini resmen başlatmaya hazır olduklarını vurguladı. ​

        May, Halep'te işlenen katliamları kınadıklarına işaret ederek, "Rusya üzerindeki baskıyı, uluslararası insan hakları hukukunu ihlal edenler için yaptırım olasılığını da içerecek şekilde, sürdürme konusunda hemfikiriz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ