Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avusturya Başbakanı Kern: Aşırı sağcıların AB’nin kilit ülkelerinde iktidara gelmeleri problem

        Avusturya Başbakanı Christian Kern, aşırı sağcıların AB’nin kilit ülkelerinde iktidara gelmelerinin büyük problem olacağını öne sürerek, "Bu bizim için büyük bir refah kaybı anlamına gelir. Avrupa, Avusturya'dan daha fakir olur" dedi.

        Kern, Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Kurier’e verdiği mülakatta, Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde yerleşik siyasi sınıfa karşı oluşan tepki oylarının sağ partilere kaydığını söyledi.

        Aşırı sağcı liderlerin her şeye verecek cevaplarının olduğunu ancak sorunları çözecek plan ve programlarının olmadığını ileri süren Kern, "demagog" olarak nitelendirdiği aşırı sağcıların "boş vaatlerle" halkı kandırdığını savundu.

        Kern, muhalefetteyken vadedilenlerin yönetime gelindiğinde uygulanmadığını belirterek, ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın Obama’nın hayata geçirdiği sağlık yasasının iptal edileceğini vadettiğini ancak seçimden sonra bu düşüncesinden vazgeçtiğini aktardı.

        Ulus devlet anlayışı ile ileri gidilemeyeceğini iddia eden Kern, Avrupa’nın kilit ülkelerinden biri olan Fransa’da yönetime Le Pen gibi aşırı sağcı birisinin geçmesinin Avrupa'yı fakirleştireceğini ileri sürdü.

        Aşırı sağcıların Avrupa’ya vereceği ekonomik zararın tam olarak kestirilemeyeceğini belirten Kern, “Eğer aşırı sağcı demagoglar, AB’nin kilit ülkelerinde yönetimi ele geçirirlerse büyük problemimiz var demektir. Le Pen gibi birinin ekonomik olarak nasıl bir zarar vereceğini tam anlamı ile kimse kestiremez. Bu bizim için büyük bir refah kaybı anlamına gelir. Avrupa, Avusturya daha fakir olur." ifadesini kullandı.

        Avusturya'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcıların adayı Norbert Hofer'in kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Fransa'da ise 23 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak seçimlerinde aşırı sağcıların adayı Marine Le Pen'in kazanma ihtimalinin yüksek olduğu kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ