Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook: YPG liderleri Münbiç'i terk etti

        ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye'de üst düzey YPG liderlerinin Münbiç ilçesinden ayrıldığını bildiklerini belirterek, "Münbiç'teki her bir kişinin durumunu ve nereden geldiğini yüzde 100 kesinlikte söyleyemem." dedi.

        Sözcü Cook, Pentagon'daki günlük basın toplantısında Münbiç'teki son durumu ve Türkiye'nin bölgeyle ilgili adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'la ilgili kaygılarını anladıklarını ve YPG konusunda Ankara ile devamlı iletişim halinde olduklarını anlatan Cook, Suriye'nin kuzeyini kastederek, "Bölgede bazı gerilimler var ve bunları anlıyoruz. Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri de anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

        "YPG LİDERLERİ MÜNBİÇ'İ TERK ETTİ"

        Cook'a, daha önce ABD yönetiminin birçok kez "YPG unsurlarının Münbiç'i terk ettiğini" dile getirdiğini ancak geçen haftaki son açıklamada "YPG liderlerinin ilçeyi terk ettiğinin" belirtildiği hatırlatıldı.

        AA muhabirinin, "Sonuç olarak şu anda Münbiç'te YPG unsuru var mı?" sorusunu yanıtlayan Cook, "YPG'nin lider kadrosu Fırat'ın doğrusuna daha önce geçmişti. Şu an Münbiç'te bölgeyi DEAŞ tehdidinden koruyan yerel güçler bulunuyor." diye konuştu.

        "Yerel unsurlar" olarak ifade edilenler arasında YPG militanlarının olup olmadığının sorulması üzerine Cook, "Münbiç'teki her bir kişinin durumunu ve nereden geldiğini yüzde 100 kesinlikte söyleyemem." değerlendirmesinde bulundu.

        "TÜRKİYE'NİN KAYGILARI MEŞRUDUR"

        DEAŞ tehdidine karşı Türkiye'nin attığı adımlara ilişkin değerlendirmesinde ise Cook, "Türkiye'nin, DEAŞ'ın yönelttiği tehditlerden dolayı duyduğu güvenlik kaygıları meşrudur ve biz de Türkiye ile bu konuda yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz." açıklamasını yaptı.

        Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin silahlı kolu YPG, ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) önemli bir bölümünü oluşturuyor.

        Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları son olarak Suriye'nin El Bab bölgesinde 17 DEAŞ hedefi ile PKK/PYD unsurlarının bulunduğu Yılanlı ve Kurtviran bölgelerine de hava harekatı düzenlemiş ve 4 hedef tam isabetle vurulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ