Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IKBY'den Sincar tepkisi: "PKK hayal görmesin"

        Terör örgütü PKK'nın Musul'un Sincar ilçesindeki varlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin ve Ezidilerin tepkisine neden oluyor.

        Peşmerge güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı Irak'ın Suriye sınırındaki Sincar ilçesine yerleşen PKK'lı sayısının her geçen gün artması, "PKK'nın Sincar'ı ikinci Kandil yapmak istediği" şeklinde değerlendiriliyor.

        IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın Sincar'daki varlığına tepki gösterek, "PKK hayal görmekten vazgeçmeli ve Şengal'i (Sincar) terk etmelidir." dedi.

        Terör örgütünden bölgeyi "derhal" terk etmesini isteyen Muhammed, "Şengal, Irak Kürdistan Bölgesi'ne aittir. PKK'nın burada bulunma ya da yerleşme gibi bir hakkı yoktur. PKK ne Şengal'in merkezinde ne de çevresinde kalabilir." ifadelerini kullandı.

        "EZİDİ KÜRTLER SİNCAR'A DÖNMEK İSTEMİYOR"

        Öte yandan Sincar Kaymakamı Mahma Halil de PKK'nın her geçen gün Sincar halkına daha fazla zarar verdiğini söyledi. Örgütün Ezidi kızları zorla Kandil'e götürdüğünü iddia eden Halil, PKK tehlikesi nedeniyle Ezidi Kürtlerin Sincar'a dönmek istemediğini ifade etti.

        Halil, "PKK, Şengal'in imar edilmesi ve yeniden yaşam emarelerinin belirmesini kendi çıkarlarına aykırı görüyor. Vatandaşlarımız, PKK olduğu sürece Şengal'e dönemeyeceklerini söylüyor. Çünkü PKK kızlarını ve erkeklerini zorla alıp Kandil'e götürüyor. Yezidiler bu nedenle çok zor durumdalar." diye konuştu.

        PKK'nın Şengal'i "ikinci Kandil" yapmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Halil, şu ifadeleri kullandı:

        "PKK'lılar, eğer burayı ikinci Kandil yapabileceklerine inanıyorlarsa şunu bilmelidirler ki bizden hiç kimse PKK'nın hakimiyetine rıza göstermeyecektir."

        IKBY Başkanı Mesut Barzani de daha önce yaptığı bir açıklamada, "PKK'nın Şengal'de işi yoktur ve burayı kendisine ait fırlatma rampası olarak kullanmamalıdır." demiş, Başbakan Neçirvan Barzani de "Şengal'de ne olacağına oranın halkı karar verecektir. PKK ve diğer yabancı unsurlar Şengal halkı adına konuşamaz ve karar veremez." ifadelerini kullanmıştı.

        Suriye sınırındaki stratejik Sincar ilçesi, Musul kent merkezinin 120, Telafer ilçesinin ise 45 kilometre batısında bulunuyor. Terör örgütü PKK, buradan sınırın Suriye tarafındaki YPG'lilerle doğrudan temasa geçebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ