Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Duterte yine meydan okudu: Hoşçakal ABD!

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD'de ülkesine yardım için yapılacak oylamanın ertelenmesi üzerine Amerikan askerlerinin Filipinler'e ziyaretine onay veren anlaşmayı sonlandırma tehdidinde bulundu.

        Duterte, merkezi ABD'de bulunan yardım kuruluşu Millennium Challenge Corporation'ın (MCC) Filipinler'e yardım için yapılacak oylamayı erteleme kararına "Hoşçakal ABD" sözleriyle tepki gösterdi.

        Devlet Başkanı Duterte, yaptığı açıklamada, "Anlıyorum ki MCC üstümüzü çizmiş. Tamam, güzel, buyursun. Biz ABD'nin parası olmadan hayatta kalabiliriz. Fakat biliyorsun ABD, gözden kaçırdığın bir şey olabilir. Filipinler'den ayrılmaya hazırlan. Misafir Kuvvetler Anlaşmasının nihai olarak yürürlükten kaldırılması ya da feshi için hazırlıklı olun. Siz yaparsanız, biz de yaparız. Bu tek yönlü bir trafik olmayacak." ifadelerini kullandı.

        MCC, 2011'de 434 milyon dolarlık yardım paketi için Filipinler'i seçmiş, geçen yıl da Filipinler'in, iyi yönetimle ilgili politikalarını geliştirmeye yönelik süren çabaları nedeniyle ikinci bir bağış için oy birliğiyle yeniden seçildiğini açıklamıştı. Duterte'nin belediye başkanlığı yaptığı yıllarda Davao'daki bazı şüphelileri bizzat öldürdüğünü açıklamasının ardından MCC, oylamanın Filipinler'de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili endişelerin gözden geçirileceği gerekçesiyle ertelendiğini belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ