Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünyadan Kayseri'deki terör saldırısına tepkiler

        ABD Ankara Büyükelçiliği, Kayseri Komando Tugay Komutanlığı'ndan izne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan ve 13 askerin şehit olduğu bombalı araç saldırısıyla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı.

        ABD Ankara Büyükelçiliği'nce saldırı kınanarak, "Kayseri'deki terör saldırısını kınıyoruz. Böyle alçak eylemlerin hiçbir gerekçesi olamaz" denildi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Kayseri’de askerleri taşıyan otobüse yönelik düzenlenen terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Türk güvenlik güçlerine karşı terör saldırısı haberlerini bu kez Kayseri şehrinde görmekten üzüntü duyduklarını belirten Kirby, “ABD bu alçak saldırıyı etkili bir şekilde kınıyor. Terörle ortak mücadelede dost ve müttefikimiz Türkiye’nin omuz omuza yanında yer alıyoruz.” ifadesini kullandı.

        Kirby, dua ve düşüncelerinin korkunç saldırıda hayatını kaybedenlerin sevenleriyle olduğunu vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

        “Teröristler tarafından Türk halkına karşı işlenen insanlık dışı eylemlerin kesinlikle hiçbir gerekçesi olamaz. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz ve bu saldırıya ilişkin devam eden soruşturmada kendilerine katkı sunabileceğimizi ilettik.”

        ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kayseri'de çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu özel halk otobüse yapılan hain terör saldırıları sonucu Türk askerinin ölümü ve yaralanması haberinin onu oldukça kederlendirdiğini belirtti. A

        Aliyev'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazılan mesajında, "Kayseri'de yapılan acımasız saldırıları sonucu Türk askerlerinin şehit olması ve yaralanması haberi bizi son derece üzdü. Bu kanlı olayı lanetliyor, korkunç bir belaya çevrilmiş olan terörizme karşı mücadelenizde sizi destekliyoruz ve daima kardeş Türkiye'nin yanındayız. Baş vermiş bu trajedi ile ilgili size, ölenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına başsağlığı dileklerimi iletiyor, yaralananlara acil şifa diliyorum. Allah rahmet etsin" denildi.

        Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ise, Kayseri Komando Tugay Komutanlığından izne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan bombalı saldırıda şehit düşen askerler için Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a taziye mesajı gönderdi.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında Hasanov, terör saldırısında asker ve sivillerin şehit olmasından son derece üzdüğünü belirtti.

        Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziye, yaralılara şifa dileklerinde bulunan Hasanov, şunları kaydetti:

        "Bu dehşetli olay bizi çok öfkelendirdi. Terörü şiddetle kınıyoruz. Teröre karşı mücadelede daima kardeş Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yanındayız ve TSK'yi tüm gücümüzle destekliyoruz."

        FRANSA'DAN KINAMA

        Fransa Dışişleri Bakanlığı, Kayseri'deki terör saldırısını kınadı.

        Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Fransa'nın, Kayseri'deki terör saldırısını kınadığı ve saldırının hedefi olanların ailelerine başsağlığı dilendiği kaydedildi.

        Açıklamada, "Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız." ifadeleri kullanıldı.

        Öte yandan Türklerin yoğun yaşadığı Strazburg'un belediye başkanı da saldırıyı şiddetle kınadı.

        Strazburg Belediye Başkanı Roland Ries, Kayseri ve Strazburg'un kardeş şehir olduğunu hatırlatarak, tüm Strazburglular adına Kayseri'ye geçmiş olsun mesajı iletti.

        AVRUPA KONSEYİ VE AKPM'DEN KINAMA

        Avrupa Konseyi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Kayseri'deki terör saldırısını kınadı.

        Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yayınladığı mesajla, Kayseri’deki terör saldırısını kınadığını bildirdi.

        Jagland, İstanbul’daki terör saldırısının üzerinden daha bir hafta geçmemişken, Kayseri’de çok sayıda askerin şehit edildiğini ve onlarcasının yaralandığı bir terör saldırısının daha meydana geldiğini belirtti.

        "Avrupa Konseyi, bu zor zamanda Türkiye ve Türk halkının yanındadır. Terör saldırıları durmalıdır." ifadelerini kullanan Jagland, saldırıların siyasi bir amaca hizmet etmediğini, sadece insanlara acı verdiğini kaydetti.

        AKPM Başkanı Pedro Agramunt da sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, Kayseri’de bombalı araçla düzenlenen trajik saldırıyı kesin bir dille kınadığını belirterek, Türkiye yönetimi, halkı, saldırının kurbanları ve ailelerinin yanında olduğunu bildirdi.

        İNGİLTERE

        İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, şehit askerlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa dileyerek, "Türkiye için kara bir gün daha. Bu sabah Kayseri'de gerçekleştirilen terör saldırısını bütünüyle kınıyorum. Birleşik Krallık, her türlü terörizme karşı Türkiye'nin yanındadır." değerlendirmesi yaptı.

        AVUSTURYA

        Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen de Twitter hesabından, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, yaralılara acil şifa diledi. Larsen, "#terörelanetolsun" paylaşımında bulundu.

        İTALYA

        İtalya'nın Ankara Büyükelçiliğince şiddetin asla hiçbir mazereti olamayacağı kaydedilerek, Kayseri'deki "korkakça saldırıda" hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara acil şifa dilekleri iletildi.

        AB TÜRKİYE DELEGASYONU

        AB Türkiye Delegasyonundan Kayseri'deki terör saldırısı kınanarak, "Bizler halkı ve hükümeti ile #Türkiye'nin yanında yer alıyor, bu alçakça terör saldırısında hayatını kaybedenler için en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi paylaşıyoruz. #Kayseri." ifadesi kullanıldı.

        İSPANYA

        İspanya Dışişleri Bakanlığından Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "İspanya, bu zor dönemde, hayatlarını kaybedenlerin ailelerinin, Türk halkının ve Türk otoritelerinin acılarını paylaşıyor ve yaralılara acil şifalar temenni ediyor. İspanya Hükümeti, terörizmle mücadelede Türkiye ile samimi dayanışma içinde olduğunu, bu yarayı sona erdirecek güvenlik ve adalet güçleriyle sıkı bir uluslararası işbirliğinin gerekliliğine olan inancını bir kez daha yineler."

        UKRAYNA

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Twitter hesabı üzerinden Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Kayseri’deki terör saldırısını kınıyorum. Kurbanların ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Türkiye'nin yanındayız. Terörizm haklı değildir." görüşünü aktardı.

        ARNAVUTLUK

        Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kayseri'deki terör saldırısını kınayarak "İstanbul'daki saldırının üzerinden bir hafta geçmeden Kayseri'de başka bir saldırı. Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türk halkının acısını paylaşıyorum." değerlendirmesini yaptı.

        AVUSTURYA

        Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Twitter'dan Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Kayseri'deki bombalı saldırı sonucu hayatını kaybedenlere en derin hislerimle başsağlığı diliyorum, bu tarz terör eylemlerini şiddetli bir şekilde kınıyoruz." ifadesini kullandı.

        KOSOVA

        Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kayseri'deki terör saldırısını kınadığını bildirdi.

        Damka, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin insanlık tarihinin en alçak saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek şöyle devam etti:

        "Birileri içeriden alçakça vuruyor, birileri ise dışarıdan el çırpıyor. Türk dünyası ve milletinin ortak bilinç, tutum ve mücadele gücüne inancı sonsuzdur. Türkiye toprakları kardeşlik ve birlik tarihine beşiklik yapmış topraklardır. Bu ruhu anlamayanlar yıkacaklarını sadece zannedebilirler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ