Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA! 118 yolcusu bulunan Libya uçağı kaçırıldı!

        Libya'da bir yolcu uçağının kaçırıldığı ve Malta'ya indirildiği açıklandı. 118 kişi bulunan uçaktan şimdiye kadar109 kişi tahliye edildi.

        Libya'da iç hatlar uçuşu yapan Airbus A320 yolcu uçağı kaçırılarak Malta'da Luqa Havalimanı'na indirildi.

        Harita

        Sebha'dan Tripoli'ye gitmekte olanAfriqiyah Havayolları'na ait 111 yolcu ve 8 mürettebatı bulunan uçağı kaçıran ve Kaddafi yanlısı olduğunu söyleyen korsanların uçağı havaya uçurmakla tehdit ettiği bildirildi.

        Times of Malta'nın aktardığına göre korsan mürettebat hariç tüm yolcuları bırakabileceğini fakat isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca iki korsan ellerinde el bombası olduğunu iddia etti.

        TALEPLERİ BELLİ OLDU

        Reuters'ın haberine göre uçaktaki yolculardan biriyle konuşan Libya parlamentosu üyesi, korsanların Kaddafi yanlısı parti kurulmasını talep ettiğini söyledi.

        Öte yandan Malta basını, korsanların Kaddafi yanlısı Al Fatah Al Gadida adlı Kaddafi yanlısı gruba mensup olduklarını kaydetti.

        Haberlerde bir Alman, korsanların Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin serbest bırakılmasını talep ettiğini öne sürdü.

        KORSANLARDAN BİRİ YEŞİL BAYRAK SALLADI

        Times of Malta'nın haberine göre korsanlardan biri uçağın kapısından çıkarak Kaddafi destekçilerinin kullandığına benzer yeşil bir bayrak sallarken görüntülendi.

        Adının Moussa Shaha olduğunu söyleyen korsanlardan biri Libyalı Channel TV kanalına telefonla bağlanarak Al Fateh Al Jadeed grubunun lideri olduğunu ifade etti.

        Malta Başbakanı Joseph Muscat, korsanların geri kalan mürettebatla birlikte uçağı terk ettiğini açıkladı.

        Görüntülerde bir korsanın kelepçeli olduğu görüldü.

        Muscat, "Korsanlar teslim oldu, arandılar ve gözaltına alındılar." dedi.

        İLK AÇIKLAMA BAŞBAKANDAN GELMİŞTİ

        Malta Başbakanı Joseph Muscat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Libya iç uçuşunda kaçırılma olayı olduğuna dair bilgi aldığını ve uçağın Malta'ya indirildiğini yazdı.

        Muscat, güvenlik güçlerinin operasyon için hazırda beklediğini belirtti.

        Muscat, bir sonraki paylaşımında ise 111 yolcunun 82'sinin erkek, 28'inin kadın ve birinin çocuk olduğunu açıkladı.

        Güvenlik güçlerinin, uçaktan 100 metre ilerde bekledikleri kaydedildi.

        REKLAM
        Uçağın içinden olduğu iddia edilen bir fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı.
        Uçağın içinden olduğu iddia edilen bir fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı.

        Öte yandan Malta Uluslararası Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar iptal edildi veya başka yere yönlendirildi.

        109YOLCU TAHLİYE EDİLDİ

        Uçaktan ilk önce kadın ve çocuklardan oluşan 25 kişilik yolcu grubu tahliye edildi.

        Malta Başbakanı Muscat, şimdiye kadar 109yolcunun tahliye edildiğini ve mürettebatın da serbest bırakıldığını söyledi.

        Muscat, iki korsan ile mürettebattan birkaç kişinin içerde olduğunu tahmin ettiğini paylaştı.

        PİLOT LİBYA'YA İNMEYE ÇALIŞMIŞ

        Havalimanından bir güvenlik yetkilisi, uçağın pilotunun Libya'ya iniş yapmaya çalıştığı fakat korsanların buna izin vermediği, kurulan son irtibatta ise Tripoli'nin Mitiga Havalimanı'na,kaçırıldıklarına dair bilgi verdiğini aktardı.

        Reuters'a konuşankaynak, "Pilot doğru bölgeye inmek için çok çaba harcadı fakat korsanlar reddetti." dedi.

        Ayrıca uçağın ilk kaçırıldığında Malta'ya gitmeye başladığı, ardından Tripoli'ye doğru geri hareket ettiği ve ardından tekrar Malta'ya gittiği ortaya çıktı.

        MALTA'DAKİ SON UÇAK KAÇIRMA HADİSESİ

        Malta'da en son uçak kaçırma olayı, 23 Kasım 1985'te yaşanmıştı.

        Mısır Havayollarına ait Boeing 737 tipi uçak, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Mısır'ın başkenti Kahire'ye seyrederken üç hava korsanı tarafından kaçırılmıştı. Kendilerini "Mısır Devrimi" olarak adlandıran hava korsanları, uçağı Libya'ya götürmek istemiş ancak uçak, yeterli yakıtı olmadığı için Malta'ya indirilmişti. Malta'ya gelen Mısırlı askerler, yaklaşık 24 saatin ardından uçağa baskın düzenlemiş, olayda 62 kişi yaşamını yitirmişti.

        BİR EL BOMBASI, 2 TABANCA BULUNDU

        Muscat, tüm yolcu ve mürettebatın güvenle tahliye edildiğini, hava korsanlarının ise tutuklanarak cezaevine gönderildiğini bildirdi.

        Muscat, “Korsanların gözaltına alınmasını takiben özel kuvvetlerimiz yaptığı aramalarda, korsanların doğrudan sahip olduğu 1 el bombası ve 1 tabanca bulurken, uçak içinde de 1 tabanca daha bulundu.” dedi.

        KORSANLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        İsimlerinin Suhaha Mussa ve Ahmed Alid olduğu belirtilen hava korsanlarının, Libya’nın öldürülen devrik lideri Muhammed Kaddafi yanlısı olduğu ve 2 saat süren pazarlıkların ardından uçaktan ayrılmadan önce Kaddafi dönemine ait yeşil Libya bayrağı salladığı görüldü.

        Hava korsanlarının, pazarlık sırasında Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin serbest bırakılması talebinde de bulundukları ileri sürüldü.

        İTALYAN JETLERİ HAVALANDI

        Bu arada, İtalya Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Afrika Havayolları uçağının Trablus yerine yönünü Avrupa’ya çevirmesi üzerine güneydeki Gioia del Colle’deki hava üssünden 2 Eurofighter avcı jetinin acil koduyla havalandığı bildirildi. İtalyan jetlerinin, seyri esnasında Afrika Havayolları uçağını gözlemlediği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ