Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika İngiltere Başbakanı May'den Theresa May'den Donald Trump'a Rusya uyarısı

        ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere bu ülkeye gelen İngiltere Başbakanı Theresa May, Cumhuriyetçi Partinin Philadelphia'daki toplantısında yaptığı konuşmada Trump'a, "Putin'e karşı dikkatli olması" tavsiyesinde bulundu.

        İngiltere Başbakanı May, Philadelphia'daki Cumhuriyetçi Parti liderleri toplantısında ABD-İngiltere ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu

        Konuşmasının önemli bir bölümünde iki ülke arasındaki ilişkilerin "güçlü ve sağlam" olduğunu anlatan May, ABD ile İngiltere'nin aynı ilkeler etrafında dünya meselelerine baktığını vurguladı.

        REKLAM

        Daha önce Rusya ile ilişkileri düzeltmek istediğini ifade eden Trump'a "tedbirli olması" tavsiyesinde bulunan May, "Rusya'ya gelince, Başkan Reagan'ın da Mihail Gorbaçov ile müzakere ederken takındığı 'güven, fakat doğrula' tavrını takınmakta fayda var. Ayrıca Başkan Putin'e gelince 'ilişki kur ama dikkatli ol' tavsiyesinde bulunurdum." ifadelerini kullandı.

        Rusya'nın Kırım'daki işgalini de eleştiren May, Moskova'nın adımlarının dikkatli ve yakından izlenmesi gerektiğini dile getirdi.

        -DEAŞ'IN YAPTIKLARI TÜM MÜSLÜMANLARA MAL EDİLEMEZ"

        May, ABD ile İngiltere'nin terör örgütü DEAŞ ile mücadelede çok kararlı iki ortak olduğunu belirtti.

        DEAŞ'ın İslam dininin adını kullanarak yaptığı işlerin tüm Müslümanlara mal edilemeyeceğini vurgulayan Theresa May, İngiltere'de de çok sayıda Müslüman vatandaşın üretken ve barışçıl şekilde yaşadığını anlattı.

        İran'la nükleer anlaşmaya da değinen May, anlaşmanın zorluklar ve dikkatle takip edilmesi gereken maddelerle dolu olduğunu ancak işlediği ölçüde Tahran'ın nükleer silah edinmesini engellediğini kaydetti.

        May ayrıca, uluslararası kurumların fonksiyonlarının çok önemli olduğunu ancak bu kurumların sorgulanır hale geldiğini ve reform ihtiyacının öne çıktığını sözlerine ekledi.

        Başkent Washington'da bugün Trump ile görüşecek İngiltere Başbakanı May, 20 Ocak'ta görevi devralan yeni ABD Başkanı'nın ilk yabancı diplomatik konuğu olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ