Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'de federal mahkeme Trump'ın göçmen kararını askıya aldı

        ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar verdi.

        New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar aldı.

        ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı göz altına alınmıştı.

        REKLAM

        Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinden avukatlar gözaltına alınan Irak vatandaşlarının serbest bırakılması ve Trump'ın mültecilerin ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen kararın durdurulması için dava açmıştı.

        HAVALİMANLARINDAKİ PROTESTOCULAR COŞKUYLA KARŞILADI

        Havalimanlarında Trump'ın imzaladığı kararnameyi protesto eden kalabalıklar, federal mahkemenin kararını coşkuyla karşıladı. Fakat hakimin kararı Trump'ın kararnamesinin sadece belli bir kısmını kapsıyor.

        Ülke genelinde, uluslararası havalimanlarında kalabalıklar Trump'ın imzaladığı kararnameyi protesto etmek için toplandı.
        Ülke genelinde, uluslararası havalimanlarında kalabalıklar Trump'ın imzaladığı kararnameyi protesto etmek için toplandı.

        Hakimin kararına göre Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen'den ABD'ye geçerli bir vizeyle gelmiş kişiler ile mülteci başvurusu onaylanmış kişilerin ülkeye girişinin yasaklanmasını askıya alındı.

        Gözaltındaki kişilerin, hakimin kararından ne kadar çabuk etkileneceği bilinmiyor.

        JFK Havalimanı'nda göstericilerle polis karşı karşıya geldi.
        JFK Havalimanı'nda göstericilerle polis karşı karşıya geldi.

        YEŞİL KART SAHİPLERİ 90 GÜN ÜLKEYE GİREMEYEBİLİR

        Trump'ın kararnamesine göre, yabancı ülkelerde doğmuş fakat ABD'de yaşayan ve şuan ülke dışında olan çok sayıda kişinin 90 gün boyunca ülkeye giriş yapamama riski bulunuyor. Söz konusu kişilerin, ülkede kalıcı oturma izni veren 'yeşil kart' veya diğer vize türlerinden sahip olması ise durumu değiştirmiyor.

        Öte yandan Ulusal Güvenlik Departmanı'ndan bir yetkili, söz konusu 7 ülkeden gelen ve yeşil kart sahibi olan kişilerin ABD'ye girişinin engellenmediğini söyledi.

        Trump'ın kararnameyi imzaladığı cuma gününden hemen önce ABD'ye giden uçuşlarına binen kişiler, ülkedeki havalimanlarında gözaltına alındı.

        AP'nin haberine göre transit uçuşlardaki 109 kişinin ülkeye girişine izin verilmediği, 173 kişinin ise ABD'ye yapılacak uçuşlara alınmadığı bildirildi.

        ULUSLARARASI HAVALİMANLARINDA TRUMP KARŞITI PROTESTOLAR

        Kararname, New York'taki JFK Havalimanı da dahil ülke çapında uluslararası havalimanlarında protestolara sebep oldu.

        San Francisco'da yüzlerce kişi uluslararası terminalin varış kısmına çıkan sokağı kapatırken, Portland havalimanındaki onlarca protestocu ise 'Portland kahvesi Yemen'den geliyor' yazılı pankartlar ve Trump karşıtı sloganlarla gösteri düzenledi.

        ABD'ye girişi engellenen ilk iki kişi ise ABD ordusuyla da bağlantısı olan iki Iraklı oldu. Hameed Khalid Darweesh ve Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi adlı iki Iraklı New York JFK havalimanına indikten hemen sonra gözaltına alındı ve avukatlarının müdahalesiyle serbest bırakıldı.

        Hameed Darweesh, serbest bırakıldıktan hemen sonra.
        Hameed Darweesh, serbest bırakıldıktan hemen sonra.

        Öte yandan söz konusu 7 ülkeden diplomatların ABD'ye girişlerinin halen izinli olduğu belirtildi.

        Houston'daki havalimanında saatlerce gözaltında tutulan Filistinli aile, serbest kalmalarının ardından protestocular tarafından sevinçle karşılandı.
        Houston'daki havalimanında saatlerce gözaltında tutulan Filistinli aile, serbest kalmalarının ardından protestocular tarafından sevinçle karşılandı.

        NYC BELEDİYE BAŞKANI: AİLELERİ AYIRMAYACAĞIZ

        New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, göçmenlik uygulaması sebebiyle federal fonun alıkoyulması durumunda Trump yönetimine karşı hukuki savaş başlatacaklarını açıkladı.

        Reuters'ın haberine göre Trump'ın planı, eyalet ve şehirlerde yerel kuvvetlerin, kayıt altına alınmamış göçmenleri federal yetkililere rapor etmeyi reddetmesi durumunda bu bölgelere federal fonun kesileceği şeklindeydi.

        Basın toplantısı düzenleyen Blasio, yasalara uyan New Yorkluları sınır dışı etmeyeceklerini, aileleri birbirinden ayırmayacağını ve polis ile halka arasındaki güven ilişkisini zedelemeyeceklerini söyledi.

        UÇAK MÜRETTEBATI DA GİREMEDİ

        Bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki vatandaşların ABD'ye giriş yasağını kapsayan Trump kararnamesi uçak mürettebatını da kapsıyor.

        DHA'nın haberine göre Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nden (IATA) yapılan açıklamada yasak kapsamında bulunan Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen pasaportu taşıyan uçak personelinin de ABD'ye giremediği belirtildi. Uygulamanın Hava Trafiğini olumsuz etkileyeceği açıklandı.

        DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR

        Trump'ın kararnamesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk tepki veren liderlerden biri oldu.

        Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "O (Merkel), teröre karşı gerekli ve kararlı bir savaşın bile, belli bir geçmişten veya inançtan gelen kişilere şüpheli olarak bakılmasını haklı çıkarmayacağını düşünüyor" diye konuştu.

        Seibert, iki liderin telefonda görüştüğünü ve Merkel'in Trump'a, kararından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini söyledi.

        İTALYABAŞBAKANI: "İTALYA, DEĞERLERİNE BAĞLIDIR"

        İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, ülkesinin, Avrupa’nın temel taşları olan açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa karşı olma gibi değerlerine bağlı olduğunu bildirdi.

        ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağını eleştiren Avrupalı liderler arasına İtalyan lider de katıldı.

        Trump'ı isim vermeden eleştiren Gentiloni, sosyal paylaşım sitesi Twitterdaki özel hesabından, “İtalya, değerlerine bağlıdır. Açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa izin vermeme. Bunlar Avrupa’nın temel yapı taşlarıdır” diye yazdı.

        İRAN: VİZESİ OLAN HER ABD'Lİ ÜLKEMİZDE MEMNUNİYETLE KARŞILANACAK

        İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada ABD'lilerin ülkeye memnuniyetle alınacağını söyledi.

        Zarif, ABD Başkanı Trump'ın kararının ardından halıhazirda İran vizesi bulunan her ABD vatandaşının ülkeye girebileceğini söyledi.

        İran'ın bu kararnameye ilk tepkisi, Tahran'ın da ABD'ye benzer bir uygulamayla karşılık vereceği yönünde olmuştu.

        Zarif, "ABD'nin aksine bizim kararımız geri dönük değildir. Geçerli İran vizesi olan herkes memnuniyetle karışalanacak." dedi.

        LONDRA BELEDİYE BAŞKANI: UTANÇ VERİCİ VE ZALİMCE

        Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağını "utanç verici ve zalimce" diye nitelendirdi.

        Geçen yıl yapılan seçimle Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Pakistan kökenli Han, Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklama kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

        "Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce." ifadesini kullanan Han, "Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD’nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor." görüşüne yer verdi.

        ABD’nin yasağının çifte vatandaşlığı olan İngiltere vatandaşlarını da etkileyeceğini belirten Han, İngiliz hükümetinin Trump’ın göçmen politikasını paylaşmadığını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

        Han, yasaktan etkilenen Londralılara yardım için hükümetle birlikte çalışacağını da kaydetti.

        TRUMP YASAĞI SAVUNDU

        ABD Başkanı Trump, ABD'nin 'güçlü sınırlara ve en üst düzey sınır denetimine' ihtiyacı olduğunu söyleyerek, yedi Müslüman ülkeye geçici olarak vize ve iltica yasağı getirme kararını savundu.

        ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin güçlü sınırlara ve en üst düzey sınır denetimine ihtiyacı var. Hemen. Avrupa'da ve dünyada neler olduğuna bakın, ne korkunç bir kargaşa!" diye yazarak yasaklama kararnamesinin arkasında olduğunu ortaya koydu

        HAVAYOLU ŞİRKETLERİ YASAĞI UYGULAMAYA BAŞLADI

        Körfez ülkelerine ait büyük hava yolu şirketlerinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararını uygulamaya başladığı bildirildi.

        Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli hava yolu şirketi Emirates yetkililerinden alınan bilgiye göre şirket söz konusu 7 ülke vatandaşlarına ABD bileti satılmaması ve vizesi olanların dahi uçaklara binişine izin verilmemesi yönünde talimat verdi.

        Emirates'in mağdur yolcuların rezervasyonlarını değiştirmeleri konusunda yardımcı olmaya çalıştığı, yeni uygulamadan etkilenen yolcu sayısının ise az olduğu aktarıldı.

        Başkent Abu Dabi'deki bir diğer hava yolu şirketi Etihad Airways'ten yapılan yazılı açıklamada da Trump'ın imzaladığı kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, ABD'deki göçmenlik hizmetleri dairelerindeki özel giriş şartlarının değiştirildiği belirtildi.

        Katar Hava Yolları da dün yaptığı açıklamada, ABD'den yeni kararlarla ilgili bir belge aldıklarını, buna binaen Green Card'ı bulunanlar, Birleşmiş Milletler, NATO, uluslararası örgütler ve hükümet üyeleri için çıkarılan vizeye sahip olanlar dışındaki söz konusu ülke vatandaşlarının ABD'ye yolculuk yapamayacağını kaydetmişti.

        ABD Başkanı Donald Trump, Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya almış Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ise 90 gün boyunca ABD'ye girmelerini yasaklamıştı.

        Son olarak ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti.

        New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar almıştı.

        ARAP BİRLİĞİ'NDEN ÇAĞRI

        Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ABD yönetimine bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağı kararını gözden geçirmesi için çağrıda bulundu.

        Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin aldığı bu karardan dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti.

        Getirilen bu yasağın, güvenlik problemi teşkil etmeyen bireylerin dolaşım özgürlüğü konusunda ülkeler arasındaki açılım gibi son on yıllarda dünyada yaşanan olumlu gelişmelere ters düştüğünü kaydeden Ebu Gayt, ABD yönetiminin kararı gözden geçirmesini umduğunu belirtti.

        Kararın, ailelerin birliğinin korunması, Arap ve Amerikan toplumları arasındaki iletişimin sürdürülmesi konusunda olumsuz etkilere neden olabileceğini aktaran Ebu Gayt, karşı karşıya kaldıkları trajedinin boyutları dikkate alındığında Suriyelilerin kabulünün askıya alınmasının endişe verici olduğunu kaydetti.

        ABD Başkanı Donald Trump, Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya almış Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ise 90 gün boyunca ABD'ye girmelerini yasaklamıştı. Son olarak ABD'de bir federal mahkeme, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti. New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar almıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ