Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'de binler Trump'a karşı havaalanlarına akın etti!

        ABD Başkanı Donald Trump'ın, mültecilerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnamesini protesto etmek için devam eden gösterilerin ikinci gününde binlerce kişi Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda (LAX) ve San Francisco Havalimanı'nda (SFO) toplandı.

        Los Angeles Havalimanı’nda bir araya gelen eylemciler Trump’ın Müslümanlara yönelik politikalarına tepkilerini dile getirerek "Müslümanların yanındayız" mesajı verdi.

        Trump'ın kararnamesinin ardından LAX 'in Tom Bradley Terminali'nde gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için terminal önünde yolu trafiğe kapatan eylemciler polisle karşı karşıya geldi. Gözaltında bulunanlar serbest kalana dek eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan göstericiler, "İzin verin girsinler", "Amerika’yı nefret değil sevgi güzelleştirecek" ve "Yasağa hayır, duvara hayır, herkese sığınma hakkı" sloganları attı.

        REKLAM

        LAX polis şefi David Maggard, havalimanında kargaşa ve gecikmelere sebep olan eyleme rağmen göstericilerden tutuklanan kimse bulunmadığını kaydetti. Polisin eyleme müdahale ederek göstericileri dağıtmak gibi bir planlanın bulunmadığını dile getiren Maggard, oturma eylemi nedeniyle trafik rotasını değiştirdiklerini söyledi.

        Protesto nedeniyle birçok yolcunun uçağını kaçırdığı gözlenirken, yakınlarına destek için havalimanında bulunan bir grup Müslüman gazete kağıtları üzerinde namaz kıldı.

        ABD Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri gözaltılara ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, İngiliz The Times gazetesi tarafından yetkili kaynaklara dayandırılan bir haberde LAX Havalimanı’nda Yeşil Kart (Green Card) sahibi 13 kişinin bir süre alıkonulduktan sonra serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.

        FEDERAL YARGIÇ KARARI BOZDU

        12 yıldır görmediği oğluna kavuşmak için İran’dan Los Angeles’a gelen Ali Vayeghan karar nedeniyle ülkesine geri gönderilenler arasında yer almıştı. Cumartesi gecesi havalimanında 4 saat tutulduktan sonra oğlunu göremeden Dubai üzerinden ülkesine gönderilen Vayeghan için havalimanında bulunduğu saatlerde hukukçular tarafından yapılan itiraz ertesi gün sonuç verdi.

        REKLAM

        California Federal Mahkemesinden yargıç Dolly M. Gee, Vayeghan’ın vizesi müddetince ABD'de kalabileceğine hükmederek Dubai’den Los Angeles’a geri gönderilmesine karar verdi.

        'GÖÇMENLER DIŞARI' SLOGANI

        Trump’ın imzaladığı kararnameye protestoların devam ettiği Los Angeles Havalimanı’nda küçük bir grup Trump destekçisi de karşı protesto yaptı. Tom Bradley Terminali önüne gelen grupla Trump karşıtı protestocuların çatışması polis tarafından engellenirken, Trump destekçileri "Göçmenleri dışarıda tutun" sloganları attı.

        Grupta yer alan Trump destekçisi 63 yaşındaki Chanell Temple, İspanyolca bilmediği için işten çıkarıldığını dile getirerek, "Buraya gelip her şeyimizi elimizden alıyorlar." dedi.

        SAN FRANCISCO'DAKİ GÖSTERİ

        San Francisco Havalimanı uluslararası terminalinde binden fazla kişi Müslümanlara destek vermek için ellerinde dövizlerle gösteri düzenledi.

        Geçiş noktalarında toplanan kalabalığa karşı polisin yetersiz kalmasından dolayı çevre kentlerden polis takviye edildi.

        Göçmenlik avukatı olan Farshad Owji, "Bizim İran vatandaşı olan müvekkillerimiz Türkiye’den geliyor ve yeşil kartları var. ABD 7 İslam ülkesinden girişleri yasakladı. Bu kişilerin yeşil kartları olduğu halde ABD'ye girişleri yasaklanıyor veya kısıtlanıyor." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Bu kişilere yardım etmek için bulunduklarını ifade eden Owji, birçok yeşil kartının ise değişik muameleler gördüğünü, bazılarının da kartlarını teslim etmek için zorlandığını belirtti. Owji, "Bazıları birkaç saat sorgudan sonra içeriye alınıyor ve birçok insan da 24 saat tutulduktan sonra serbest bırakılıyor." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ