Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: ABD, NATO'ya verdiği sözlere bağlı

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de Habertürk TV'den Mahmut Gürer'in sorularını yanıtladı.

        NATO Savunma Bakanları Zirvesi'nden hemen önce konuşan basına konuşan Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şu şekilde;

        "ABD, NATO'YA VERDİĞİ SÖZLERDEN VAZGEÇMİYOR"

        ABD Başkanı Donald Trump'la iki kez telefonda görüştüğünü belirten Stoltenberg şöyle konuştu: "ABD'nin yeni yönetimi göreve başladıktan sonra hem Trump'tan, hem dışişleri hem de savunma bakanlarından aynı mesajı aldım: Bu mesaj "Biz nato'ya verdiğimiz sözlere bağlıyız"dı. Bana telefon konuşmasında söylediklerinin yanısıra ABD şu anda Avrupa'ya daha fazla asker gönderiyor. Avrupa'daki ABD askerlerinin sayısı yıllar sonra ilk kez büyüyor. Bu nedenle ortada ABD'nin NATO'ya verdiği sözlerden vazgeçeceği konusunda bir şüphe olduğunu düşünmüyorum. Hem mesajlar hem de yapılanlar ortada..."

        Öte yandan Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Münih güvenlik konferansı sırasında bir araya geleceğini açıkladı.

        REKLAM

        "NATO VARLIĞI EGE'DE MÜLTECİLERİN YASADIŞI GEÇİŞİNİ ENGELLEDİ"

        Stoltenberg şöyle devam etti: "Mülteci krizi konusunda NATO tarafından yürütülen Ege operasyonu çok başarılı oldu. Çünkü Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşma desteklendi. Yunanistan, Türkiye sahil güvenlikleri ve Frontex ile gerçek zamanlı bilgi paylaştık. NATO varlığı Ege denizinde mültecilerin yasa dışı geçişlerini ciddi biçimde engelledi. Bu da NATO'nun operasyonun ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor."

        "NATO'NUN DEAŞ'LA MÜCADELEDE DAHA FAZLA ROL OYNAMASINI İSTİYORUM"

        "NATO terörle mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Ürdün'de Irak ordusunu eğitiyoruz. DEAŞ karşıtı koalisyona destek amacıyla 2 adet AWACS erken uyarı uçağını görevlendirdik. Ancak NATO şu anda Suriye'de bir operasyon yürütmüyor. Ayrıca NATO'nun Suriye'ye girmesi konusunda bir çağrı da bulunmuyor. Ben NATO'nun DEAŞ ile mücadelede daha fazla rol oynamasını istiyorum. Ama bu rolün çatışma sahasında olmasından yana değilim. Daha çok yerel güçlerin eğitilmesine eğilmemiz gerektiği kanaatindeyim. NATO DEAŞ ile mücadeleye daha fazla destek olmalıdır ve olacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ