Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mustafa Akıncı: Bundan sonrasını Rum tarafının tavırları ortaya koyacak

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin bundan sonraki gelişimini, Rum tarafının tavırlarının ortaya koyacağını belirterek, "Yarın ve yarından sonraki birkaç günü iyi görüp, değerlendirmemiz gerekecek. Bu konuda tavır nedir, bizim bu tepkimiz yeterince anlaşıldı mı? Çünkü açıklamadan anlaşılmadığını görüyoruz." dedi.

        Akıncı, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

        REKLAM

        Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Akıncı, Rum Meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararın Kıbrıs Türk halkında infiale neden olduğunu söyledi.

        Rum lideri Nikos Anastasiadis'ten konuya ilişkin adım atmasını ve söz konusu kararın iptalini talep ettiğini söyleyen Akıncı, Rum liderin demeçlerinden, konuyu hafife alan bir yaklaşım içinde olduğu izlenimi edindiğini kaydetti.

        MÜZAKEREDEN ÇOK SEÇİMİ DÜŞÜNÜYORLAR"

        Rum lider Anastasiadis ve partisinin, müzakere sürecinden çok seçimleri düşündüklerinin ortaya çıktığını kaydeden Akıncı, Rum tarafının, Kıbrıs Türkü’nün temel hakkı ve talebi olan siyasi eşitlik konusunda adım atmasını beklerken, tam tersine müzakerelere zarar verildiğini anlattı.

        Bir gazetecinin, "Rum tarafının aldığı karar konusunda geri adım atmaması durumunda müzakere süreci nasıl etkilenecek? sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rum tarafı bir karar vermek zorundadır. Bu adada bir çözüm doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Bu artık çok kritik bir soru haline geldi.” yanıtını verdi.

        REKLAM

        "BUNDAN SONRASINI RUM TARAFININ TAVRI ORTAYA KOYACAK"

        Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin bundan sonraki gelişimini, Rum tarafının tavırlarının ortaya koyacağını belirterek, "Yarın ve yarından sonraki birkaç günü iyi görüp, değerlendirmemiz gerekecek. Bu konuda tavır nedir, bizim bu tepkimiz yeterince anlaşıldı mı? Çünkü açıklamadan anlaşılmadığını görüyoruz.” dedi.

        Müzakerecilerin dünkü görüşmesinin iptaline de değinen Akıncı, “İptal ettik, gitmedik ve ortaya bir tepki koyduk. Onun da bir gerekçesi var. Teknik düzeyde konuşulacak bir şey yok. Politik, ilkesel düzeyde konuşulması gereken önemli bir olay var. Bunu da gitmeden konuşamazsınız. Yarınki liderler görüşmesine de diyalog kurup, tepkimi dile getirmek için gideceğim. Gidip, elbette diyalog kurup ve anlatmak lazım. Bu haklı tepkimizin gereklerini yapmalarını talep etmek lazım. Bizim yarın yapacağımız budur. Alacağımız sonuca göre tavrımızı da ona göre yeniden değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide de görüşmede her iki liderle, yarın gerçekleştireceği görüşmeye yönelik hazırlık amacıyla, uzun ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. İki toplum arasında yeniden güven ortamı yaratmanın önemine işaret eden Eide, liderlerin çözüm yönünde ne kadar kararlı olursa olsun toplumların birbirine güvenmesi gerektiğini vurguladı.

        ENOSİS REFERANDUMU MÜZAKERE SÜRECİNE ZARAR VERECEK Mİ?

        Eide, liderlerin yarınki görüşmesinin, son gelişmelerin ele alınmasının yanı sıra, süreçte açık kalan konularda ilerleme sağlanması açısından da önemli olduğunu belirtti.

        "Rum Meclisinin Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması yönünde aldığı kararın müzakere sürecine verdiği zarar nasıl aşılacak?" sorusuna karşılık Eide, konunun yarınki liderler görüşmesinde ele alınacağını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ