Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Fukuşima'nın temizlenmesi beklenenden zor ve uzun olacak

        Japonya'da 6 yıl önceki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinin reaktörlerinde inceleme yapan keşif robotlarının elde ettiği bulgular, tesisin tamamen temizlemesinin tahmin edilenden çok daha zor olacağını ortaya koydu.

        Santrali işleten Tokyo Elektrik Gücü Şirketi (TEPCO), hasar gören 2 numaralı reaktörün muhafaza kazanın içini incelemek için gönderilen "akrep" adlı uzaktan kumandalı robotun, 6 yıl önce eriyen çekirdek bölgesindeki yüksek seviyede radyoaktif enkaz içinde hareket ederken bozulduğunu bildirdi.

        REKLAM

        Üzerinde bir dozimetre ve iki küçük kamera bulunan robotun, bozulmadan evvel bir süre veri ve görüntü aktarabildiği ancak atığın reaktörden tamamıyla ihraç edilebilmesi için kilit nitelikte olan eriyik yakıtın konumunu tespit edemediği belirtildi.

        Bozulan aracın, daha sonra gönderilecek robotların geçişini engellemeyecek şekilde reaktör içinde bırakıldığı ifade edildi.

        Birkaç haftadır devam eden incelemeler, robotların izlemesi planlanan rotalarda yapısal hasarların olduğu ve radyasyon seviyelerinin beklenenden fazla olduğunu gösterdi. Robot ve keşif araçlarının tasarımında buna uygun değişiklikler yapılması gerekeceği vurgulandı.

        Ay başında başka bir robot "akrep", enkazı temizlemek üzere reaktöre yollanmış, ancak içeride geçirdiği iki saatin ardından her iki kamerası da yüksek radyasyon nedeniyle bozulunca araç geri dönmek zorunda kalmıştı. Araç, tahmini radyasyon oranlarına göre reaktörde 10 saat çalışabilecek radyasyon toleransına sahip olarak tasarlanmıştı. Fakat reaktörün içindeki radyasyon oranının tahmin edilenden çok daha fazla olduğu anlaşılmıştı.

        REKLAM

        Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu. Bölgede yaşayan on binlerce insan sızıntı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

        Sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralin tasfiye edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ