Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'ye gidecekler dikkat! Havaalanında cep telefonunuzu isteyebilirler!

        Özellikle Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından ABD havaalanlarındaki kontroller bir hayli arttırılmış gözüküyor. Havaalanlarından ülkeye alınmadan önce sorgulanan onlarca insandan sonra, Business Insider havaalanında böyle bir durumla karşılaşmanız halinde yapabileceklerinizi derledi.

        ABD'ye giriş yaparken, sınır görevlilerinin ABD vatandaşlarını veya ziyaretçileri arama hakkı bulunuyor. Arama hakkı cep telefonlarını ve yanınızda bulunan bütün elektronik cihazları da kapsıyor.

        TELEFONUNUZ UZMANLARA GÖNDERİLEBİLİR

        Gümrük ve Sınırları Koruma Müdürlüğü'nün konuyla ilgili yayınladığı broşürde, sınır polisinin cep telefonlarına el koyabileceği, hatta uzman analizine göndermek için bir kopyasını alabileceği belirtiliyor.

        REKLAM

        Telefonunuzu pasaport polislerine vermeyi reddetme hakkınız var ancak bu durum polislerin hayatınızı daha da zorlaştırmasına neden olabilir. Polislerin sizi gözaltına alıp, telefonunuza el koyma hakkı bulunuyor. Hatta şifresini çözmek için telefonunuzu bir uzmana bile gönderebilirler.

        Eğer vatandaş değilseniz, bu süreç ülkeye giriş talebinizin reddedilmesiyle sonuçlanabilir.

        AVUKAT, DOKTOR VEYA GAZETECİYSENİZ...

        Bu konudaki tartışmalardan biri de telefonunda mahrem bilgiler olması durumunda polisin bu durumu nasıl karşılayacağı ekseninde yaşanıyor.

        Bu konuda, telefonunuzda özel bilgiler olduğunu söylemeniz polis için caydırıcı bir etki yaratmıyor ancak avukat, doktor veya gazeteciyseniz bu durumda polisler biraz daha hoşgörülü davranabilirler.

        Polislerle problem yaşayarak gözaltına alınmanız durumunda avukat çağırma hakkınız bulunuyor. Ancak ABD içerisinde olduğu gibi, devlet size böyle bir hizmet sağlamıyor. Çağırdığınız avukatın ücretini kendiniz ödemeniz gerekiyor.

        BİLGİLERİNİZİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

        Uzmanların bu konudaki ilk tavsiyesi, başkalarının görmesini istemediğiniz bilgilerinizi yanınızda taşımamanız yönünde. Bilgilerinizi korumak için, ABD'ye olan seyahatlerinizde kullan at telefon veya bilgisayarlar kullanbilirsiniz.

        REKLAM

        Bir diğer yöntem ise, pasaport kontrolüne geldiğinizde telefonunuzun tamamen kapalı olması. Telefonunuz tamamen kapalı olduğu takdirde, uzmanlar tarafından yine açılıp, bir kopyası alınabilir ancak bu işlem bir hayli zor hale geliyor.

        ÇOK YAYGIN BİR UYGULAMA DEĞİL

        Ekim 2008'den Haziran 2010'a kadar 6500'den fazla kişinin elektronik cihazlarının ABD havaalanlarında arandığı belirtiliyor. Bu rakam 2015 yılında ise 4444 cep telefonu ve 320 elektronik cihaz olarak kaydedilmiş. ABD'ye 2015 yılında giriş yapan 383 milyon kişi göz önüne alınırsa, bu rakam oldukça küçük bir rakam olarak dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ