Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'da acil olağanüstü zirve!

        İran'ın Ahvaz şehrinde 7. gününe giren protestolarda Devrim Muhafızları Karargahı'nın asteşe verilmesinin ardından Devrim Muhafızları, güvenlik noktalarına yaklaşanların tutuklanacağını açıkladı.

        İranlı yetkililer, giderek büyüyen gösterilerin izinsiz olduğunu duyurdu. Bazı Devrim Muhafızları'nın halk tarafından linç edilmesinin ardından Cumhurbaşkanuı Ruhani, Bölge Valisi ve İçişleri Bakanı'yla acil bir toplantı yaptı.

        İran'ın dini lideri Hamaney de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümetin acilen bölgeyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

        GÖSTERİLERİN NEDENİ ELEKTRİK VE SU KESİNTİSİ

        Arap nüfusun yoğun olduğu Huzistan eyaletini etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasından kaynaklı elektrik ve su kesintilerinin günlerce giderilememesi nedeniyle halk geçen haftadan bu yana aralıklarla Ahvaz Valiliği önünde gösteri düzenliyor.

        REKLAM

        Güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği ve gösterilerin yayılmaması için bölgede internetin kesildiği iddia ediliyor. İkinci bir duyuruya kadar valilik önünde protesto gösterilerinin de yasaklandığı duyuruldu.

        Bu arada "arabi21.com" adlı haber sitesi, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sırasında Hasan el-Bogbiş adlı bir göstericinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

        HÜKÜMETE TEPKİ

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaninin başındaki hükümet, bölgedeki krizi yönetemediği gerekçesiyle hem bölge halkının hem de muhafazakar kanadın eleştirilerine maruz kaldı. Muhafazakarlar hükümetin krize duyarsız kaldığını öne sürerken Ruhani hükümeti ise kentte önceki hükümetler döneminde giderilemeyen altyapı yetersizlikleri nedeniyle bölgeye yeniden elektrik ve su verilmesinin uzadığını savunuyor.

        Başkent Tahranda düzenlenen bölgedeki krizi ele alan kriz yönetimi toplantısına katılan Ruhani, bölgeye elektrik ve su verilebilmesi için tüm imkanların seferber edildiğini bu kapsamda da ilgili bakanların görevlendirildiğini söyledi. Ruhani ayrıca halkın tepkisini anladıklarını ve gösterdikleri sabır için teşekkür etti.

        REKLAM

        Diğer taraftan ülkede siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda kişi de bölgedeki hava kirliliğine yönelik hükümeti gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ