Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriyeli muhaliflerden 'doğrudan görüşme' talebi

        Suriye muhalefeti, yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler gözetiminde başlayacak görüşmelerde Beşşar Esed rejimi ile doğrudan görüşme ve müzakerelerde bulunmayı talep ettiklerini duyurdu.

        Görüşmeler için Cenevre'ye gelen muhalefet heyetinin sözcüsü Salim el-Muslat, heyetin bulunduğu Crown Plaza Otel'de basın mensuplarına açıklama yaptı.

        Muslat, "Bu turun daha önceki Cenevre görüşmeleri gibi olmasını istemiyoruz. Bu kez doğrudan görüşme ve müzakereler talep ediyoruz." dedi.

        Geçen turlarda olduğu gibi "odalarda müzakere" istemediklerini vurgulayan Muslat, "Doğrudan görüşmeler istememizin sebebi zamandan tasarruf etmektir. Zira her geçen gün Suriyelilere pahalıya mal oluyor." dedi.

        REKLAM

        Muslat, Cenevre'deki 4. tur görüşmelerin görüşmelere, haziran 2012'de düzenlenen ilk turda kabul edilen "Cenevre 1 Bildirisi" dayanarak geldiklerinin altını çizdi.

        "Bu bildirinin öngördüğü tam yetkili geçiş yönetimini konuşmaya geldik." diyen Muslat, müzakerelerin başarıya ulaşması için Cenevre 1 Bildirisi dışındaki yönetim şekillerinin gündem dışı bırakılması gerektiğini söyledi.

        Muslat, şöyle devam etti:

        "Siyasi geçişi konuşmak, geçiş yönetimi oluşturulması demektir. Anayasa ve seçimler, sonraki aşamadır. Temel olan ilk etapta geçiş yönetimi."

        ASKERİ GRUPLARIN DURUMU

        Müzakere heyetinde askeri grupların varlığının önemli olduğuna işaret eden Muslat, şunları kaydetti:

        "Sahada karar sahibi onlardır. Bunlar ılımlı gruplardır. Suriyelilerin haysiyetini koruyan gruplardır. Müzakereleri aksatmakla suçlanamazlar. Muhalefet heyetinde yer alan askeri ve siyasi gruplar, sonuç almakta ciddiler."

        Muslat, Cenevre 3 görüşmelerinden bu yana Suriye'deki iç savaşta birçok kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Bu kez ciddi muhataplar görmek istiyoruz. Buradaki görüşmeleri gerçekten ciddi şekilde yürütecek, yönlendirecek yetkilileri görmeyi umuyoruz." diye konuştu.

        REKLAM

        Muhalefetin sözcüsü Muslat, AA muhabirinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bugün düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın, Beşşar Esed rejiminden görüşmeler boyunca resmi olarak hava saldırılarını durdurmasını istemisine ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

        "(Suriye rejimi) buraya siyasi geçiş dönemiyle ilgili görüşmeye gelmedi. Daha fazla zaman geçirmeye ve Suriye'de daha fazla suç işlemek için geldiler. Bu rejime güvenimiz yok. Bu yüzden Suriye'de işlenen suçları sona erdirmek için sadece silah yoluyla değil bütün gücümüzle mücadele veriyoruz. Bütün dünya halklarının Suriye'nin demokrasiye geçmesi için bize yardım etme zamanının geldiğine inanıyorum. Suriye'de her türlü suça ve terörizme bulaşan bu rejimin sona ermesini beklememeliler. Şimdi Cenevre'de bazı şeylerin başarılmasını istiyoruz, burada bir sonuca ulaşılmasını umuyoruz."

        İran'ın rolüne de değinen Muslat, "İran işgalci bir ülkedir. Astana'da iddia ettiği gibi garantör olamaz." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ