Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: Rum makamları somut adım atmalı

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum tarafının "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan tarafından ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın bugün planlanan liderler toplantısına katılmamasına ilişkin, Rum makamlarının sorumlu davranarak somut adım atması gerektiğini bildirdi.

        Burcu yaptığı açıklamada, Rum yetkililerinin, Enosis referandumunun okullarda kutlanması kararının yarattığı olumsuz durumu ortadan kaldırmak yerine, maalesef gerçek dışı açıklamalarına devam ettiğini kaydetti.

        Enosis kararının alınmasında sorumluluğu olanların hatalarını düzelteceklerine zarar verdikleri müzakere süreciyle ilgili sorumluluğu Kıbrıs Türk tarafına yüklemeye çalıştıklarına işaret eden Burcu, açıklamasında şunları kaydetti.

        REKLAM

        "Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, 'Kıbrıs Türk tarafının artık görüşme istemediğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve Toplantısı’na gitmek için masayı terk ettiğini' söyleyebilmiştir. Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın Pakistan ziyareti, daha şubat ayı liderler görüşmelerinin programı yapılırken, hem BM hem de Anastasiadis tarafından çok önceden bilinmekteydi. Zaten mart ayı için herhangi bir liderler görüşmesi planlanmamıştı.

        Rum tarafındaki en sağduyulu siyasetçiler arasında sayılan Kasulidis’in bile, durumu bu şekilde çarpıtmaya ve Rum Meclisinin kararını yok sayıp gözlerden kaçırmaya çalışması anlaşılabilir değildir. Gerçekleri yok sayan ve istismarcı bir yaklaşım sergileyen Rum sözcü ise, 'Kıbrıs Türk tarafındaki tepkilerin, Rum Meclisinin kararı ile hiçbir ilgisinin olmadığını ve topun şimdi Türk tarafında olduğunu' iddia etmiştir.

        Bu çarpıtmaları derhal bir yana bırakarak Kıbrıs Türk halkının haklı tepki ve duygusunu anlamaya çalışmalıdırlar. Rum makamları sorumlu davranarak somut adım atması gerekir."

        Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun, yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde, Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı.

        Taraflar önceden planlanan görüşme takvimi kapsamında bugün ara bölgede bir araya gelecekti, ancak KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının "Enosis referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ