Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mustafa Akıncı: Yarım ağızla da olsa, yapılan hatayı kabul ettiler

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan tarafından ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması ve bu nedenle yapılması planlanan liderler toplantısına katılmaması konusunda "Bu hatayı yarın düzeltin, öbür gün masayı yeniden kuralım." dedi.

        Akıncı, Pakistan ziyaretinin ardından adaya dönüşünde Ercan Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        İslamabad'daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) toplantısının yararlı bir zirve olduğunu belirten Akıncı, zirvede, hem ilişkilerin geliştirilmesi, hem de müzakere sürecinin anlatılmasıyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

        REKLAM

        Geçmişte de KKTC'nin EİT toplantılarına ev sahipliği yaptığını anımsatan Akıncı, bu yıl KKTC'nin yine Türkiye ile birlikte bazı etkinliklere ev sahipliği yapacağını söyledi.

        Cumhurbaşkanı Akıncı, Pakistan'da bulunduğu süre içinde Kıbrıs'taki gelişmeleri de sürekli yakından takip ettiğini belirterek, Kıbrıs'ta çözüm isteyen tüm tarafların Rum tarafından Enosis'le ilgili yanlışın düzeltilmesini talep etmesi gerektiğini belirtti.

        Müzakerelerde birçok konuda ilerlemeler sağlandığına, bunda Kıbrıs Türk tarafının çok ciddi katkıları olduğuna işaret eden Akıncı, "Artık adım atma sırasının Rum tarafına geldi. Bu konularda bu kadar tutuk davranırlarsa, bu kadar isteksizlik gösterirlerse federasyon istediklerine bizi nasıl ikna edeceklerdir? Yarım ağızla da olsa yapılan hatayı kabul ettiler. Hatayı düzeltin ki ertesi gün masaya hep birlikte oturalım." dedi.

        "BU HATAYI YARIN DÜZELTİN, ÖBÜR GÜN MASAYI YENİDEN KURALIM"

        "Bu hatayı yarın düzeltin, öbür gün masayı yeniden kuralım" diyen Akıncı, "Biz, her zaman olduğu gibi Kıbrıs'ta bir çözüm için 22 aydır verdiğimiz emeklerin değerini çok iyi bilen insanlar olarak, bunların heba olmasını elbette istemeyiz. Geçip gitmekte olan zamanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum gazetelerinde Enosis kararının ardından seçim sürecinin başladığı yönünde haberler yapıldığına işaret ederek, Rum tarafının kilise ve federal çözüme karşı olan partilere hoş görünmek için maalesef müzakere sürecini berhava etme noktasına getirdiğini söyledi.

        Enosis kararının düzeltilmesini sadece kendisinin, Kıbrıs Türk halkının değil, Kıbrıs'ta çözüm istediğini söyleyen tüm tarafların Rum tarafından talep etmesi gerektiğini belirten Akıncı, "BM’nin, AB’nin ve daha başka kim varsa ‘Biz Kıbrısta çözüm istiyoruz’ diyen, barış kültürünün ne anlama geldiğini bilen ve bunun gelecekte biz çözüm bulunsa da bunun ne anlama geldiğini bilen tüm ilgili tarafların Rum kesiminden bunu talep etmesi gerekir. Olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

        Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören "Enosis" referandumunun, yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde, Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı.

        Taraflar önceden planlanan görüşme takvimi kapsamında dün ara bölgede bir araya gelecekti, ancak KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının "Enosis referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ