Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Vladimir Putin'den Kuzey Kore açıklaması
        1

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'nda Kuzey Kore ile ilgili soruları yanıtladı.

        2

        İHA'nın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'nin nükleer füze programı tehdidine karşılık, "Kuzey Kore'yi korkutmak yerine diyalog yollarını açık tutarak, krize barışçıl çözümler bulmalıyız" dedi.

        3

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, katıldığı Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'nda Kuzey Kore nükleer programı tehdidi üzerine yöneltilen soruları yanıtladı.

        4

        Putin, "Son zamanlarda yapılan nükleer silah denemeleri kabul edilemez. Ancak, Kuzey Kore'yi korkutmak yerine diyalog yollarını açık tutarak, krize barışçıl çözümler bulmalıyız" diye konuştu.

        5

        Putin ayrıca, Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği nükleer füze testlerinin, Rusya için herhangi bir tehdit teşkil etmediğini, ancak denemelerin bölgedeki tansiyonu ve kargaşayı arttırdığını dile getirdi.

        6

        KAPALI KUTU KUZEY KORE HAKKINDAKİ BİLMEDİĞİNİZ GERÇEKLER

        Kuzey Kore, dışa kapalı yapısıyla dünyanın en çok merak edilen yerlerinden birisi.

        7

        Kuzey Koreli Kang Chol-hwan, ülkesinin politik suçlar kampında geçirdiği 10 yılın ardından kaçıp özgürlüğüne kavuşmuş.

        8

        Dedesi Kim rejimine ihanetle suçlanınca, ailesiyle birlikte Yodok politik suçlu kampına gönderilmiş.1991'deki kaçışından sonra önce Çin'e, sonra Güney Kore'ye ulaşmış.

        9

        Geçen 25 yıla yakın süre içerisinde gazetecilik ve yazarlık faaliyetlerine ağırlık vermiş. Kaleme aldığı "Pyongyang'ın Akvaryumları" kitabında, kamptaki ve Kuzey Kore'deki yaşamını ve anıları bulunuyor. Kang bugün Kuzey Kore Strateji Merkezi'nin başkanlığını yürütüyor.

        10

        Bu örgüt Kuzey Kore'de basın özgürlüğü ve insan haklarının tesisini amaçlıyor. Bununla birlikte Kuzey Kore halkının bilinçlenmesi en büyük amaçları. Ülkeye kaçak olarak soktukları USB bellekler ve CD'lerle bunu gerçekleştirmeye çalışıyorlarmış. Bilgisayar kullanabilen ancak İnternet erişimi olmayan Kuzey Kore halkı için ideal bir yönteme benziyor.

        11

        "Her sabah 5'te uyanıyorduk. Hükümdar Kim-il Sung'un yaşamı ve Juche üzerine öğretilere maruz bırakılıyorduk."

        Juche, "özgüven" olarak Türkçeleştirilebilir. Kuzey Kore milli ideolojisini oluşturan değerler bütününü temsil ediyor.

        12

        "Auschwitz'den farksızdı"

        Yodok'u Auschwitz'e benzetiyor. Kampta gün boyu çalışmak, idamları izlemek zorunda bırakılmak gibi uygulamalar da bir rutin haline gelmiş üstelik: "Her gün fiziksel olarak istismar ediliyorduk."

        13

        "Kuzey Kore'nin işleri her zaman gariptir."

        2010 Dünya Kupasına katılan ekipte bulunan Seungjin Park'ın kampta onunla birlikte olduğunu söylüyor:

        14

        "Buna rağmen Seungjin'in bunu dış dünyaya ifade etmesi gibi bir seçeneği yoktu. Bir yandan kampta yaşarken dış dünyada milli takımın antrenörü gibi davranıyordu."

        15

        Kaçarken maalesef ailesini geride bırakmak zorunda kalmış. Toplu olarak kaçma ihtimallerinin imkansıza yakın olduğunu ifade ediyor.

        16

        "Halkın beyni yıkanmış ve sorumlusu Kim rejimi"

        Ne olursa olsun halkımı özlüyorum. Hepsinin beyni yıkandığı için böyleler. Esas sorumlu Kim rejimi. Birazcık gerçek dünyadan bilgiye maruz kalan her vatandaş anında çözülmeye başlıyor. Hükümeti destekliyorlar, çünkü hükümetten korkuyorlar. Hükümete dair fikirlerini dahi ifade edemiyorlar."

        17

        Dış ülkelerin uyguladığı ekonomik ambargonun bir anlam ifade etmediğini söyleyen Kang, yapılması gerekenin toplumu bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.

        18

        Kang şu anki hükümdar Kim Jong-un'u eleştiriyor ve zayıf noktalarına vurgu yapıyor:

        "Kim Jong-un, İsviçre'de aldığı eğitiminde demokrasinin ne olduğunu maalesef öğrenememiş. Babasının sahip olduğu öngörü kabiliyeti onda yok. Neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verecek melekeleri yok. Babası halkını rahatlıkla katlederdi ama yakın bağlarını her zaman güçlü tutardı. Kim Jong-un ise tam tersine, yakın bağlarını bir bir yok ederek halkının desteğini kazanacağını düşünüyor."

        19

        KUZEY KORE'DE CİNSELLİĞİ ANLATTI!

        Babası Glyn Ford'un yardımıyla Pyongyang'daki Kim Song-il üniversitesinde bir sömestir Kore dili okuyan Alessandro Ford, izlenimlerini BBC'ye anlattı. İşte Ford'un paylaşımlarından ilginç satır başları...

        20

        Okula giderken tüm öğrenciler, Kim Jong-il'in heykeli önünde durup eğiliyorduk. Okul yolunda herkes gülüşüyor ama heykelin önüne geldiğimizde susuyorlardı. Şapkalar, çantalar çıkarılıp saygı selamı veriliyordu.Bu olay ilk gördüğümde beni çok korkutmuştum

        21

        Birkaçının dışında çoğu, çok az İngilizce konuşuyordu.Çinli öğrencilerin İngilizcesi çok daha iyiydi. Benim sınırlı Korecem ve onların sınırlı İngilizcesiyle varoluşun doğasını konuşmuyorduk, ama anlaşıyorduk

        22

        "Büyük bir bölümü, dışarıdaki hayata, benim hayatıma; genel olarak dışarıdaki hayata büyük ilgi duyuyordu. Küçük bir bölümü de hiç ilgilenmiyordu."

        23

        Askeri öğrenci olan bir arkadaşım vardı. 25-30 yaşlarındaydı. 10 yıldır ordudaydı. Oraya gittiğimde beni kollarımdan tuttu, yatağıma oturttu, "Ülkenle ilgili bildiğin her şeyi anlat" dedi.Ona 'Ne bilmek istiyorsun?" dedim.

        24

        "Sen de orduda mısın?" diye sordu. "Yok öğrenciyim" dedim. "Öyleyse insanlar kaç yaşında askere gidiyorlar?" diye karşılık verdi. "Biz sizdeki gibi askerlik yapmıyoruz" dedim. Çok şaşırdı.

        25

        "Sizin ülkelerindeki insanlar, memleketlerini savunmak istemiyorlar mı?" dedi. Ona "Şu anda en azından ülke içinde savaş yok. Zorunlu askerlik yok" dedim.Bunun üzerine bir İngiliz subayın kaç para kazandığını nerede yattığını...

        26

        ne tür hakları olduğunu sordu. Halkın askerler hakkında ne düşündüğünü, Amerikalı subayların nasıl olduğunu sordu.Bu soruların hiçbirinin yanıtını bilmiyordum. Ama bir subayın kendisinden tamamen farklı bir hayat sürdüğü gerçeği çok ilgisini çekiyordu.

        27

        Kuzey Kore'de ev almıyorsunuz. Devlet size tahsis ediyor. 'Bir ev kaça mal oluyor?' diye soruyorlardı. 'Kira ne kadar?' diye soruyorlardı. Yani genel olarak dış dünyaya çok ilgi duyuyorlardı.

        28

        "Amerikalılar sizin siyasi tutsakları kamplara gönderdiğinizi söylüyorlar" dedim. Bir kız, "Evet Amerikalıların ne söylediğini biliyorum. Ama onlar Japonların bizi tuttukları gibi kamplar gibi değil. Onlar yeniden eğitim kampı...

        29

        Bir kişi büyük liderin siyasi düşüncelerini anlayamazsa o zaman ona öğretilmesi gerekir."

        30

        Cinsellik açısından batıdaki gençlerin evlenmeden önce başkalarıyla birlikte olmasını çok yadırgıyorlardı. Yani evlilikten önce cinsel ilişkiyi kastediyorum. Onlar bunun için evliliğin beklenmesi gerektiğini söylüyorlardı.

        31

        İnsanlar Kuzey Korelilerin solcu olduğunu söylerler. Doğru. Çünkü Kuzey Kore komünist/sosyalist bir devlet. Ama ahlaki açıdan oldukça sağcı, muhafazakâr bir toplum.

        32

        Sokaktaki sıradan kadınlarla herhangi bir şekilde ilişki kuramazsınız. Bir keresinde yolun karşısında iki güzel kız gördüm. Yanımda Koreli bir arkadaşım vardı. 'Gidip konuşalım mı?' dedim. 'Yok, olmaz, biz burada böyle şeyler yapmayız' dedi ve...

        33

        'Banka oturdum, üç saat ayaklarıma baktım...'

        103
        104

        ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore konusunda Çin'in bir hamle yapmaması durumunda sorunu kendilerinin çözeceğini söyledi.

        105

        Financial Times'a bir röportaj veren ABD Başkanı, "Çin ya bize yardım etmeye karar verecek ya da yardım etmeyecek. Eğer yardım ederlerse bu Çin için çok iyi olacak. Ama eğer etmezlerse, bu kimse için iyi olmayacak" ifadelerini kullandı.

        106

        ABD'nin Kuzey Kore sorununu Çin olmadan da çözebileceğini belirten Trump, "Eğer Çin, bu problemi çözmezse, biz çözeceğiz" şeklinde konuştu.

        107

        Kuzey Kore ile ilgili bir diğer önemli açıklama da, ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley'den geldi.

        108

        ABC News'e konuşan Haley, ABD'nin artık Çin'in Kuzey Kore konusunda ne kadar endişeli olduğunu duymak istemediğini söyledi.

        109

        Haley, "Bize nasıl endişeli olduklarını göstermeliler. Kuzey Kore'yi durdurabilecek tek ülke Çin ve onlar da bunu biliyor." ifadelerini kullandı.

        110

        Nükleer programları nedeniyle ABD'nin tepkisini çeken ve Trump'ın 'en büyük tehdit' olarak tanımladığı Kuzey Kore'nin Çin'le iyi ilişkileri bulunuyor.

        111

        Pekin yönetimi, Kuzey Kore'nin tek gerçek müttefiki olarak görülürken, Kuzey Kore'nin ticaretinin yüzde 70'i Çin'le yapılıyor. ABD, Pekin yönetiminden Kuzey Kore'ye finansal baskı uygulamasını istiyor.

        112

        KIM JONG-UN 'DEVRİM NİTELİĞİNDE' BULUŞUNU DENEDİ!

        ABD'li yetkililer, bir süredir Kıtalararası Balistik Füze programını geliştiren Kuzey Kore'nin yeni bir deneme yaptığı açıkladı.

        113

        Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin geçtiğimiz Cuma günü yeni bir roket motoru denemesi yaptığını söyledi.

        114

        ABD'li yetkililer, roket motorunun kıtalararası balistik füze programı için geliştirildiğini düşündüklerini belirtti.

        115

        Kim Jong-Un daha önce yaptığı açıklamada, yeni geliştirdikleri roket motorunu 'devrim niteliğinde bir buluş' olarak tanımlamıştı.

        116

        Kuzey Kore medyası ise, yeni roket motorunun uzun menzilli füzeler için dünya çapında bir başarı getireceğini açıkladı.

        117

        Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze programı, ABD'yi en çok tehdit eden konularda biri olarak dikkat çekiyor. Çünkü kıtalararsı füzelerin 5500 ile 10000 kilometre arasında bir mesafe kat ettiği belirtiliken, ABD Kuzey Kore'de 9 bin kilometre uzakta bulunuyor.

        118

        Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin kendileri için en büyük tehdit olduğunu açıklamış, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise askeri müdahale dahil her seçeneğin masada olduğunu duyurmuştu

        119

        KUZEY KORE'DEN BİR FÜZE DENEMESİ DAHA

        Yaptığı füze denemeleri nedeniyle başta ABD ve Güney Kore olmak üzere birçok dünya ülkesinin tepkisini çeken Kuzey Kore'nin bir füze denemesi daha yaptığı öne sürüldü.

        120

        ABD Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin bir füze denemesi daha yaptığı ancak denemenin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.

        121

        Füze denemesinin ülkenin doğu kıyısı olan Wonsan'dan yapıldığı ifade edildi.

        122

        Güney Kore haber ajansı Yonhap, fırlatılan füzenin belirli bir irtifaya ulaşmadan infilak etmiş olabileceğini ve bu nedenle radar sisteminde gözükmediğini bildirdi.

        123

        Füze denemesi, ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili özel olarak görevlendirdiği elçi Joseph Yun'un Güney Koreli mevkidaşıyla görüşeceği güne denk geldi.

        124

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Japonya, Güney Kore ve Çin'i ziyaret ederek Kuzey Kore'nin füze denemeleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmuştu.

        125

        KUZEY KORE'DEN YÜKSEK PERFORMANSLI FÜZE MOTORU DENEMESİ

        Kuzey Kore ordusu, yüksek performanslı füze motoru denemesi gerçekleştirdi.

        126

        Yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un denemeyi ülkenin füze endüstrisinde "yeni bir başlangıç" olarak nitelediği belirtildi.

        127

        Füze motorunun Kuzey Kore'nin birinci sınıf uydu fırlatma kapasitesi başarısına yardımcı olacağı aktarıldı.

        128

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, denemenin ardından yaptığı açıklamada, "Bugün elde ettiğimiz başarıda dünya yakında tarihi bir ana tanıklık edecek" ifadesini kullandı.

        129

        Kuzey Kore yönetimi, ülkenin egemenlik hakkının ABD ile Güney Kore'nin ortaklaşa düzenlediği askeri tatbikatta zarar görmesi durumunda "acımasız" saldırılar düzenleyeceğini bildirdi.

        130

        Pyongyang yönetimi resmi haber ajansı KCNA aracılığıyla yayımladığı açıklamada, ABD ile Güney Kore'nin ortaklaşa düzenlediği tatbikattan Kuzey Kore'nin rahatsızlık duyduğunu belirtti.

        131

        ABD'nin Kore yarımadası açıklarına savaş gemileri göndermesini "pervasız tertip" olarak niteleyen Kuzey Kore yönetimi açıklamada, "Kuzey Kore'nin egemenliği ve onuruna biraz da olsa zarar verirlerse Kuzey Kore ordusu karadan, havadan, denizden ve deniz altından acımasız saldırılar düzenleyecek." ifadesine yer verdi.

        132

        ABD donanmasına ait USS Carl Vinson uçak gemisi liderliğindeki gemiler Güney Kore ile ortak tatbikat yapmak için bölgede bulunuyor. ABD ve Güney Kore'nin ortak tatbikatı 1 Mart'ta başlamıştı.

        133

        Bu yılki tatbikat, Kuzey Kore'nin geçen ayki füze denemesi ve Seul'ün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın 13 Şubat'ta Malezya'da öldürülmesi olayının arkasında Pyongyang yönetiminin olduğuna dair iddiaları yüzünden iki ülke arasında gerginliğin yükseldiği bir döneme rastladı.

        134

        ABD, KUZEY KORE TEHDİDİNE KARŞI YENİ ÜS KURUYOR

        Amerika Birleşik Devletleri, balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'ye karşı yeni bir hamle yapmaya hazırlandığı belirtilmişti.

        135

        ABD'nin Kuzey Kore tehdidine karşılık, Güney Kore'ye insansız hava araçları için kalıcı bir istasyon kuracağı ve çok sayıda saldırı aracını bu istasyona konuşlandıracağı açıklanmıştı.

        136

        ABD bu yıl daha önce, bu insansız hava araçlarıyla entegre çalışabilen 24 Apache tip helikopteri Güney Kore'ye göndermişti.

        137

        ABD'nin Güney Kore'ye konuşlandırmayı planladığı insansız hava araçlarının, 24 saat havada kalabildiği ve Hellfire füzeleri taşıyabildiği belirtildi.

        138

        ABD Ordusu, insansız hava araçlarını dünyanın bir çok ülkesinde düzenlediği operasyonlarda etkili bir şekilde kullanıyor.

        139

        KUZEY KORE FÜZELERİNİN HEDEFİ AÇIKLANDI

        Kuzey Kore'nin dünyayı ayağa kaldıran balistik füze denemesinin görüntüleri yayınlandı. Füzelerin Japon Denizi'ne düşmesiyle sonuçlanan tatbikata Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un liderlik ettiği belirtilmişti.

        140

        Kuzey Kore'nin devlete bağlı haber ajansı KCNA, füze denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini ve tatbikatın ana hedefinin "ABD'nin Japonya'daki emperyalist saldırgan güçlerini barındıran üsler olduğu" ifade edilmişti.

        141

        Haberde ayrıca Kim Jong-Un'un orduya, 'her an bir savaş patlak verebilecek gibi yüksek alarm seviyesinde kalmalarını' söylediği vurgulanmıştı.

        142

        Kuzey Kore, 6 Mart Pazartesi sabahı yerel saatle 07.36'da 4 adet balistik füze fırlatmıştı.

        143

        Füzelerin denize doğru yaklaşık 1000 kilometre seyir mesafesi kat ettiği belirtilmişti.

        144

        Kuzey Kore'nin füze tatbikatı sonrasında baştan Japonya ve Güney Kore yönetimleri olmak üzere birçok ülke Kuzey Kore'ye tepki göstermiş, ABD ise Güney Kore'ye füze savunma sistemi yerleştirmişti.