Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Ukrayna'nın Kırım'ı, Ukrayna'ya muhakkak geri dönecek'

        Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Rusya'nın işgali altında bulunan Kırım topraklarının Ukrayna'ya muhakkak geri döneceğini söyledi.

        Groysman, başkent Ankara'daki ziyaretleri kapsamında, TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde Kırım'da yaşanan insan hakları ihlalleri ve zulmü yansıtan fotoğraf serginin açılışına katıldı.

        Ukrayna'nın Kırım topraklarının bin günden fazla bir süredir Rusya'nın işgali altında bulunduğunu ifade eden Groysman, Kırım'ın bugünlerde Ruslar tarafından askeri bir bölgeye dönüştürüldüğünü belirtti.

        Groysman, Kırım'da insan hakları, din ve inanç özgürlükleri gibi tüm hakların ihlal edildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

        "On binlerce Ukraynalı ve Kırım Tatarı kendi evlerini terk edip, yurtlarını arkalarında bırakmak zorunda kaldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusundaki desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin bu prensipli tutumunu çok takdir ediyoruz. Bu sergi için de teşekkür ediyorum. Bu fotoğraflarda Kırım'daki ihlallere ilişkin çok farklı yerleri ve anları göreceksiniz. Ukrayna'nın Kırım'ı, Ukrayna'ya muhakkak geri dönecektir. Eminiz adalet yeniden tesis edilecektir. Bu bizim görevimiz ve zaferimiz olacaktır."

        Açılışa katılan TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın da, serginin iki ülke arasında dostluk köprüsü işlevi gördüğünü söyledi.

        Aydın, 1944 yılında çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 250 bine yakın Kırım Tatarının bir gece ansızın evinden zorla alınarak insan onuruna aykırı bir şekilde ölüm yolculuğuna çıkarıldığını anımsattı.

        Binlerce Kırım Tatarının, ağır şartlar altında gerçekleştirdikleri yolculuk sırasında hayatını kaybettiğini ifade eden Aydın, "Kırım Tatarları bu trajik sürgün sonrasında hayatta kalabilmek ve ana vatanlarına dönebilmek için on yıllar süren barışçıl ve demokratik bir mücadele ortaya koydu. Bu süreçte gösterdikleri kararlı ve ilkeli duruş, tüm dünya halklarına örnek oldu. Maalesef 2014 yılında Kırım'ın yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ilhakı sonrasında Kırım Tatarı soydaşlarımız bir kez daha baskı ve sindirme politikalarına maruz kalmaya başladı." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ