Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ukrayna'dan Rusya'ya uyarı!

        Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler’in (BM) Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile ilgili kararına uyarak, Kırım ve Sivastopol’den çıkmasını istedi.

        Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulunun, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına karşılık 3 yıl önce Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleyen kararı alması nedeniyle açıklama yaptı.

        BM’nin aldığı karar ile uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediği belirtilen açıklamada, Kırım ve Sivastopol’ün Rusya’ya ilhakına neden olan referandumun yasa dışı olduğuna dikkat çekildi.

        REKLAM

        Açıklamada, “Üç yıldır uluslararası toplumun kesin talebine rağmen Rusya saldırganlığından vazgeçmediği gibi Kırım yarımadasında geçici işgali sürdürerek, büyük ölçüde insan hakları ihlalinde bulunarak, Donbas’ta askeri saldırganlığa devam ederek kaba bir şekilde BM tüzüğünü ve uluslararası temel prensiplerini ihlal etmeye devam ediyor.” denildi.

        Kırım ve Sivastopol’de insan hakları durumunu içeren BM Genel Kurulunun geçen yıl aldığı kararın da hatırlatıldığı açıklamada, “Ukrayna, Rusya Federasyonu’ndan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol’de işgale son vermesini istiyor. BM Genel Kurulunun 68/262 ve 71/205 no’lu kararlarına uymasını talep ediyor.” ifadelerine yer verildi.

        BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı nedeniyle 27 Mart 2014'te ‘Ukrayna'nın toprak bütünlüğü’ başlığı adı altında bir karar almıştı. Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan sınırları içerisindeki toprak bütünlüğünü vurgulayan ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına yönelik referandumun geçersizliğini teyit eden BM Genel Kurulunun 68/262 no’lu bu kararı 100 üye ülke tarafından kabul edilmişti. Oylamada 11 ülke karara karşı çıkarken, 58 ülke çekimser kalmış, 24 ülke ise oylamaya katılmamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ