Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA! Almanya Başbakanı Angela Merkel'den flaş Türkiye açıklaması

        Almanya Başbakanı Angela Merkeli, AKPM'nin Türkiye'yi siyasi denetime alma kararına dair açıklamada bulundu.

        Sputnik Türkiye'nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) değerlendirmesini göz önünde bulundurmalı" dedi.

        Öte yandanFederal Parlamento'da konuşan Merkel, "AB ülkeleri 29 Nisan'daki zirvede Türkiye'yi görüşecek" ifadelerini kullandı.

        Merkel, Ankara'daki gelişmelerden dolayı AB-Türkiye ilişkilerinin de sert darbe aldığını belirtti.

        AGİT İnsan Hakları Ofisi Direktörü Michael Linke hazırlanan raporla ilgili teşekkür eden Merkel, şunları kaydetti:

        "Rapordaki değerlendirmeler büyük öneme sahip, çünkü bağımsız gözlemciler tarafından hazırlandı. Türk hükümeti, bu raporla ölçülecek ve bu raporda ortaya konan sorunları çözmeli. Oylama gününde farklı kesimler için fırsat eşitliği olmadığı şeklinde raporda ortaya atılan iddia, OHAL sebebi ile demokratik temel hakların ve özgürlüklerin kısıtlandığı şeklindeki tespit kadar ağır. Türkiyenin olası düzensizliklerin incelenmesi konusunda nasıl bir tutum sergileyeceğini yakından izleyeceğiz. Bu, Türk hükümetinin gelecekteki anayasa reformu konusunda atacağı adımlar ve Avrupa Konseyi ile iş birliği için de geçerli. Buna, salı günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin karara bağlı geniş çaplı gözlemci denetimi de dahil."

        Merkel, Türkiye’nin, Avrupa Konseyi ve AGİT üyesi, ayrıca AB üye adayı olarak Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun raporunu dikkate alması gerektiğini belirtti.

        "YAPICI ALMAN-TÜRK DİYALOĞUNA DÖNMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

        Alman hükümetinin, Türkiyedeki birçok ceza davasıyla ilgili her zaman hukuk devleti standartlarına uyulmasını talep edeceğini, buna düşünce ve basın özgürlüğünün de dahil olduğunu aktaran Merkel, "Geçen hafta yaşanan gelişmelerin Alman-Türk ilişkilerini ve Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkileri büyük ölçüde zorladığına hiç şüphe yok. Biz bu durumda bile yapıcı bir Alman-Türk diyaloğuna ve Avrupa ile Türkiye arasında diyaloğa dönmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.

        Avrupa Konseyi dışişleri bakanlarının da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceklerine işaret eden Merkel, "Türkiyenin Avrupaya nihai bir şekilde sırt çevirmesi ve bunu düşünerek söylüyorum, Avrupanın Türkiyeye sırt çevirmesi, ne Almanyanın ne de Avrupanın çıkarına olacaktır. Yani akılcılık ve açıklık gerekiyor. Akılcılık ve açıklıkla AB bünyesinde hangi kararı, hangi zamanda uygun göreceğimizi müzakere edeceğiz. Almanya bu konuda Avrupa kuruluşlarının ortak hareket etmesini istiyor." dedi.

        Merkel ayrıca, İngilterenin ABden ayrılma kararının da AByi zorlayacağını ve bu konuyu da Avrupa Konseyinde ayrıntılı şekilde ele alacaklarını ifade ederek, gelecekte bu ülke ile nasıl bir ilişki kurulacağını da müzakere edeceklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ