Rusya'nın, 2015 yılında Sovyetler Birliği döneminden kalan bir askeri üssü yenileyerek tekrar kullanıma açmasının ardından Kuzey Kutup Bölgesi yakın gelecekte dünyanın en tartışmalı bölgelerinden biri olacak gibi gözüküyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kutbu'nda Rusya dominasyonunu sağlamak için iki yıl önce Alakurtti askeri üssünü yenilemiş ve üsse bir tugay asker yerleştirilmişti. NBC News, birkaç yabancı medya kuruluşuyla birlikte, Finlandiya sınırındaki Murmansk bölgesinde yer alan üsse giriş izni aldı ve gözlemlerini aktardı.
Habere göre Rusya, Sovyetler Birliği'nden bu yana bölgeye yapılan en büyük askeri sevkiyatı yaptı ve zaman zaman sıcaklığı -40 dereceye kadar düştüğü bölgedeki askeri birliklerini nükleer yakıtlı buzkıran gemilerin oluşturduğu filoyla destekledi.
GÖZLER YERALTI KAYNAKLARINDA
Ancak Rusya, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki rekabette tek başına değil. Rusya'nın yanı sıra, ABD, Kanada, Danimarka, Norveç ve İzlanda da bölgede ve bölgenin sahip olduğu yeraltı kaynaklarında hak iddia ediyor.
Birleşik Devletler Coğrafi Araştırmalar, Kuzey Kutup Bölgesi'nin dünyadaki keşfedilmemiş petrolün yüzde 134'üne ve doğalgazın ise yüzde 30'una ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor. Üstelik iklim değişikliğiyle birlikte bölgedeki buzulların büyük ölçüde erimesi, bu kaynaklara ulaşımı ve bu kaynakların taşınmasını çok daha kolay hala getiriyor.
ABD YAKINDAN İZLİYOR
Milyarlarca dolara varan potansiyel kar rakamları ve yeni enerji kaynakları, birçok ülkenin dikkatini Kuzey Kutbu'na çekerken, dünyanın birçok köşesinde karşı karşıya gelen Rusya ve ABD, gelecek yıllarda bu bölgede de karşı karşıya gelecek gibi gözüküyor.
Rusya, bölgedeki 460 bin kilometrekarelik alanın kendi ulusal toprağı olduğunu iddia ediyor. Hatta Rus dalgıçlar bu iddiaya desteklemek için geçtiğimiz günlerde Kuzey Kutup Noktası'nda bir dalış gerçekleştirerek, buraya Rusya bayrağı dikmişlerdi.
Washington yönetimi ise, Rusya'nın bölgedeki faaliyetlerini yakından izliyor. Donanmasının bir bölümünü Norveç'in en kuzeyine demirleyen ABD'de Savunma Bakanı James Mattis, bölgeyle ilgili gelen bir soruya "Dünyanın herhangi bir bölgesini terk etmek bizim avantajımıza olmaz" sözleriyle ABD'nin bölgeye olan ilgisini belli etmişti.
Rusya cephesi ise, bölgede bir hesaplaşma peşinde olmadıkları konusunda ısrarcı. Alakurtti üssünde konuşlu 80. Motorize Piyade Tugayı'nın komutanlığını yapan Ilia Pavlovsky, "Burada bir tugayın oluşturulma sebebi, Rusya'nın çıkarlarını ve Kuzey Kutbu'ndaki güvenliğini sağlamaktır." sözleriyle tugayın amacını anlatıyor.
Suriye'deki kimyasal saldırı kriziyle bir anda gerilen ABD-Rusya ilişkileri, günden güne sakinleşme eğilimi gösterse de Kuzey Kutup Bölgesi iki süper güç için önümüzdeki yıllarda yeni bir hesaplaşma alanı olabilir.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.