Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Helmut Kohl'un cenazesi ailesini ikiye böldü

        Almanya'da 16 yıl başbakanlık yapan ve İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılan ülkenin birleşmesinin mimarı olan Helmut Kohl, bugün Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na ev sahipliği yapan Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenecek törenin ardından ülkesinde toprağa verilecek.

        Gazete Habertürk'te yer alan habere göre, AB tarihinde cenazesinde ilk kez bir devlet töreni düzenlenecek lider olan Kohl'ü uğurlamaya Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği ülke liderlerinin katılması bekleniyor.

        Törende, ayrıca Almanya ile Fransa'yı ayıran Ren Nehri üzerindeki bir köprüye Kohl'ün adı verilecek. Helmut Kohl onuruna Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenecek törene Türkiye'yi temsilen AB Bakanı Ömer Çelik katılacak.

        REKLAM

        OĞLU GITMIYOR

        Fransa'da bir törenle defnedilme fikri Kohl ailesi içinde tartışma yarattı. Kohl'ün ilk eşi Hannelore'den oğlu Walter, törenin Almanya'da yapılması ve babasının annesinin yattığı Ludwingshafen'de gömülmesi gerektiğini savunuyor. Üvey annesi Maike Kohl-Richter ile aralarının bozuk olduğu bilinen Walter Kohl, babasının ölümünün ardından taziye evine alınmamıştı.

        Törene Kohl'ün başbakanlıktan ayrılırken bazı belgeleri imha ettiği gerekçesiyle soruşturma açılmasını isteyen

        Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de davet edilmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ