Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çavuşoğlu: Bundan sonra Kıbrıs'ta başka süreçler olacak

        Dışişleri BakanıMevlütÇavuşoğluileEstonyalımevkidaşıSvenMikser, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konut'taki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kıbrıs sorunuyla ilgili soruya Çavuşoğlu,"Artık bundan sonra başka süreçler olacak Kıbrıs'ta. Ömür boyu bu şekilde bu süreç gidemez"dedi.

        Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığını kaydederek, Mikseri ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

        Estonya'nın1 Temmuz itibarıyla AB Dönem Başkanlığını devralması dolayısıyla Mikseri tebrik edenÇavuşoğlu,Estonya'nındönem başkanlığını yürüteceği 6 aylık süreçte çok yoğun ve faal bir dönem geçireceğini belirtti.

        Türkiye ve AB ilişkilerinin son bir yıldır kolay bir süreçten geçmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan'ınBrüksel'degerçekleştirdiği görüşmelerin ilişkilerde yeni sayfa açılmasına vesile olduğunu söyledi.

        Çavuşoğlu,Türkiye'ninilerleyen dönemde AB ile ilişkileri daha ileri götürme gayretinde olduğuna işaret ederek, bu çabanın samimi şekilde karşılıklı olması gerektiğini vurguladı.

        İsviçre'dedüzenlenen ve başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs Konferansına da değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs sorunu her zaman önümüzde bir engeldi. FakatCrans-Montana'daKıbrıs sorununun çözümünü kimin istediği, kimin istemediği net bir şekilde ortaya çıktı. BM Genel Sekreteri de AB de bunu net bir şekilde gördü." diye konuştu.

        "REZERVLERDE KIBRIS TÜRKLERİNİN DE HAKKI VAR"

        Bakan Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdürdüğü hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin bir soruya, "Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı olarak burada adım atması doğru değildir. Çünkü Kıbrıs adası etrafındaki rezervlerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı vardır." yanıtını verdi.

        REKLAM

        İsviçre'ninCrans-Montanakentindeki Kıbrıs müzakereleri sürerken Rum yönetiminin böyle bir adım atmasının Rum kesiminin ve Yunanistan'ın gerçek niyetini ortaya koyduğunu belirten Çavuşoğlu, "Onların planı şuydu, bu süreci 12'sine kadar uzatmak ve ertelemek. 12'sinde tek taraflı attıkları adım karşısında Türkiye ve KKTC birlikte tabii ki duyarsız kalmayacak, adım atacaktı. Bunu bahane göstererek masadan kaçacaklardı. Bu planı biz gördük. Ama istedikleri gibi olmadı veCrans-Montana'dasüreç onların yüzünden tıkandı." diye konuştu.

        "AB DE BUNA ÇANAK TUTUYOR"

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel SekreteriAntonioGuterres'inKıbrıs Konferansı'na bu şekilde devam edilemeyeceği kararı verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Yani burada iyi niyet yok. Şimdi madem Türk tarafının hakkı var, bunu da kendileri söylüyor, o zaman niye çözüme odaklanmıyorsun da tek taraflı faaliyette bulunuyorsun? Ama alıştılar. 2004'te referandumda Annan Planı'nı reddettiler, ağabeyleri onları ödüllendirdi, hemen AB'ye aldılar. Şımarttılar tabii. Ne yapsalar destek buluyorlar. Şimdi orada da küçücük bir taraf üye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği değil birçok süreci de tıkıyorlar. Yani esasen AB de buna çanak tutuyor işin doğrusu." dedi.

        Türkiye'nin, Kıbrıs sorununu adada barış ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için çözülmesini istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, sürecin parametrelerinin ve Türk tarafının kırmızı çizgilerinin belli olduğuna dikkati çekti.

        REKLAM

        Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Kimler, AB içinde hangi ülkeler Kıbrıs sorununun arkasına saklanıyordu, onların gerçek yüzünü de görmeyi çok istiyordum işin doğrusu. Ama artık bundan sonra başka süreçler olacak Kıbrıs'ta. Ömür boyu bu şekilde bu süreç gidemez. Bunu da söylemek durumundayım. Biz iktidara geldiğimiz günden bu yana herkesten bir adım önde olduk çözüm için ve hiç tereddüt etmedik, siyasi riskler de aldık. Ama bir tarafta istemiyorsan o zaman çaresine de bakmak lazım. İnşallah bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gideceğim ve burada da istişareler yapacağız yetkililerle, Sayın Cumhurbaşkanıyla, Meclis Başkanıyla ve siyasi partilerle birlikte ve gelecekle ilgili nasıl bir yol haritası belirleyeceğiz, bunları da istişare edip, görüşeceğiz ve kararlaştıracağız."

        Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "AB ülkelerinin de artık Kıbrıs sorununun arkasına sığınmaması gerekiyor. 2004 yılında referandumdan sonra AB sözünü tutmadı. Şimdi KKTC üzerindeki ambargo ve kısıtlamaların bir an önce kalkması lazım. Bu bir kere insani değil. Bu çağda bir tarafıhaketmediğişekilde üye yapıyorsunuz, diğer tarafı baskı altında tutuyorsunuz. İnsani olmayan yaptırımlar uyguluyorsunuz. Bu doğru bir şey değil ama önümüzdeki süreçte biz sadece Kıbrıs konusu değil, diğer konularda da AB ile ilişkilerimizi sürdürmek isteriz. Burada daAB'densamimiyet bekliyoruz."

        Estonya'nınbaşından bu yanaTürkiye'ninAB'yeüyelik sürecini desteklediğini ve daima yapıcı eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu,Estonya'nınbirçok platformdaTürkiye'ninAvrupa için önemine vurgu yaptığını bildirdi.

        Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine de değinerek,Estonya'nındarbe girişiminden sonraTürkiye'yeen güçlü destek veren ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ