Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'ya tarihi ziyaret!

        Tarihi ziyaret öncesi, Rusya özel güvenlik birimleri alarm durumuna geçti. Moskova bölgesi hava sahasının korunması için, askeri üslerde savaş uçakları kalkışa hazır bekletiliyor. Moskova hava sahasında iki gün boyunca uçuşlara sınırlama getirildi. İki liderin görüşmelerini takip etmek için binden fazla basın mensubu akredite olmuş durumda. Onlarca farklı protesto talepleri, şehir yönetimi tarafından kabul edilmedi. Korsan göstericiler için de polis önlem aldı. Çevik kuvvet OMON ve özel birliklerden oluşan 10 bin kişilik bir ordu, Obama'nın güvenliğinden sorumlu olacak.

        ABD Başkanı Obama, büyük bir ihtimalle Ritz-Carlton'da kalacak. Ancak, Kremlin'in lüks misafirhanesinde ya da Marriott Grand Hotel'de kalma ihtimali de var. Güvenlik nedeni ile net bir açıklama yapılmıyor. Eski başkanlar Bill Clinton ve George W. Bush, Moskova ziyaretlerinde Marriott Grand Hotel'i tercih etmişlerdi. Ritz-Carlton 5-8 Temmuz tarihlerine rezervasyon kabul etmiyor. Otel yetkilileri herhangi bir teyit vermezken, artan güvenlik, Obama'nın muhtemel ikametgahının burası olacağını gösteriyor. Obama, Ritz-Carlton'ı tercih ederse, beş odalı suit oda Obama için hazırlanacak. Otelin kral dairesinde bir gece konaklamak 430 bin ruble (13 bin 870 dolar). Kremlin'in hemen yanı başında yer alan otelin en düşük oda fiyatı ise 35 bin ruble (1.130 dolar).

        Obama: "Rusya büyük ülke"

        Obama'nın, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in bir ayağının eski soğuk savaş yılları anlayışı ile hareket ettiği ve bir ayağının da ileriye baktığı şeklindeki eleştirisi, Rus basınında geniş yankı buldu. İlk karşılığı Putin'in danışmanı Dmitri Peskov verdi: "Obama yanılıyor. Putin'le yüz yüze hiç görüşmedi. Moskova'da gerçekleşecek görüşmenin ardından fikirlerinin değişeceğine inanıyorum." Putin de dikkatli bir üslupla, "Kendi ayaklarımızın üzerinde duruyor, ileriye bakıyoruz. Bunun için de güçlüyüz" şeklinde konuştu. Ziyaret öncesi mini kriz, karşılıklı sıcak açıklamalarla aşılmaya çalışıldı.

        İki tarafın da yeni bir sayfa açma perspektiflerinin, tatsız bir spekülasyona kurban gitmesine izin verilmedi. ABD Bağımsızlık Günü vesilesi ile Obama'ya bir mesaj gönderen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, "Sizin ziyaretinize aktif bir şekilde hazırlanıyoruz. Görüşmelerimizde birçok konuda somut adımlar atılacağına inanıyorum" dedi. Nükleer silahlarda indirim çerçeve anlaşmasının ve Amerikan askeri malzemelerinin Rusya üzerinden Afganistan'a sevki ile ilgili bir anlaşmanın parafe edileceğini Kremlin duyurdu. Obama da Rus basınından İtar-tass ve Russia Today'e özel mülakat verdi. Obama'ya göre, iki ülke birçok konuda işbirliği yapmak için önemli bir fırsat yakalamış durumda. Obama, Rusya'yı kültür ve gelenekleri ile güçlü bir ülke olarak tanımladı ve eşitlik ilkesi içinde ilişkilerin kurulmasından yana olduğunu söyledi.

        Bayan Obama, Rusya'ya örnek olur mu?

        Bayan Michelle Obama da Moskova temaslarında yer alacak. First Lady Obama, Avrupa'ya ve diğer ülkelere gerçekleşen ziyaretlerde süper star gibi ağırlanıyor ve gündem oluyor. Ancak Moskova temaslarında aynı seviyede öne çıkamayacağı tartışılıyor. Rusya'da First Lady'ler genelde kamu yararına kurumlarda görev alıyor, sanatsal faaliyetlere destek veriyor. Başkanın yanında nadiren yer bulabiliyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in eşi Svetlena'nın, politik bir konuşması bugüne kadar Rus basınında yer almadı. Muhafazakar giyinişi, moda ve gösteriden uzak yaşantısı ile çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in eşi Lyudmila da, eşi ile birlikte nadir görüntülenebiliyor. Liderlerin çocukları ise kamuoyundan uzakta yaşamlarını sürdürüyor. Putin'in özel yaşamından, sadece siyah Lobrador cinsi köpeği Koni biliniyor. Firs Lady'lerin henüz açıklanmayan programı, Rus basınından çok yabancı basının merak konusu.

        Obama 2005'de Rusya'da üç saat gözaltına alınmıştı

        ABD Başkanı Obama'nın senatör olarak 2005'te gerçekleştirdiği Rusya ziyareti ile ilgili hatıralarının yeniden canlanıp canlanmayacağı da tartışma konusu. Arkadaşı Richard Lugar'la birlikte Rusya'nın Ural bölgesindeki Perm şehrine gelen Obama'nın uçağı, Rusya İstihbarat Servisi FSB'ye bağlı birlikler tarafından üç saatliğine kuşatılmıştı. Uçağın özel diplomatik statüsünü tespit eden güvenlik birimleri, uçağın Kiev'e hareket etmesine izin vermişlerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ