Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Unutulmuş Avustralyalılar'dan özür

        Ülke kamuoyunda "Unutulmuş Avustralyalılar" olarak nitelendirilen bu kişiler, İngiltere'de 1930-1970 yılları arasında çocukken ailelerinden alınmış ve devlet ya da kilise tarafından yönetilen çeşitli bakımevlerine gönderilmişlerdi. Yoksul olan ve daha iyi bir yaşam vaadiyle İngiltere'den İngiliz Uluslar Topluluğu ülkeleri arasındaki Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Zimbabve ve Avustralya'ya gönderilen bu kişilerin bazıları cinsel tacize maruz kalmış, bazıları da çok kötü koşullarda çalıştırılmıştı.

        Aralarında istismar edilen yüzlerce kişinin de olduğu bir kalabalığa hitap eden Kevin Rudd ise ülkesinin geçmişe utançla bakması gerektiğini; iktidar sahibi kişilerin güçsüz insanları istismar etmelerine izin verildiğini söyledi. Kevin Rudd, özrünün yaraların sarılmasına yardımcı ve Avustralya tarihinde bir dönüm noktası olmasını diledi.

        Rudd'ın konuşması, Avustralya Televizyonu'ndan da canlı olarak yayınlandı. Avustralya'da halen, Çocuk Göçü Programı kapsamında ülkeye getirilip kötü muameleye maruz kalan yaklaşık yedi bin kişinin yaşadığı sanılıyor.

        ABORJİNLER'DEN DE ÖZÜR DİLEMİŞTİ

        Avustralya Başbakanı daha önce de, ülkenin yerli halkı Aborjinlerden, uygulanan asimilasyon politikası çerçevesinde zorla alınan çocuklar için özür dilemişti. Ülkede, Aborjin çocukların, devlet kurumlarında ve beyaz ailelerin yanında yerleştirildiği bu politika da, 1960'ların sonuna dek uygulanmıştı.

        İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un da, ülkesinin geçmişte izlediği Çocuk Göçü Programı politikası nedeniyle önümüzdeki yıl kamuoyu önünde özür dileyeceği bildirildi. 40 yıl öncesine dek devam eden bu siyaset kapsamında ailelerince terkedilen, ya da yeterli bakım görmedikleri için alınan çocuklar, 'daha iyi bir yaşam' sürecekleri söylenerek çeşitli ülkelere gönderildi.

        Çocukların çoğuna bu sırada ebeveynlerinin ölmüş olduğu söylendi. Pek çok ebeveynin de çocuklarının ülkeden çıkarıldığından haberi olmadı.

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ