Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran ayrılıkçı örgüt liderini yakaladı

        İran'da terör örgütü Cündullah'ın elebaşı Abdulmelik Rigi'nin yakalandığı bildirildi. Devlet televizyonu, İstihbarat Bakanlığına bağlı ekiplerin Rigi'yi ülkenin doğusunda düzenlediği operasyonda ele geçirdiğini duyurdu.

        Rigi ve örgütünün özellikle Sistan-Belucistan eyaletinde yüzlerce kişinin öldürülmesinden ve yaralanmasından sorumlu olduğu belirtildi.

        Rigi liderliğindeki örgütün 18 Ekimde Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırısında, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 50 dolayında kişi yaralanmıştı.

        Örgüt, 2005 yılında 9, 2007'de 11, 2008'de 16 güvenlik görevlisinin öldürülmesi; 25 Mart 2008 tarihinde Bam-Kerman oto yolunun kapatılarak 22 sivilin öldürülmesi ile 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlenmişti.

        İran-Pakistan sınırında üslenen ve zaman zaman sınırı geçerek eylem düzenleyen Cundullah'ın terör örgütü El Kaide ile bağlantılı olduğu, bu örgütten silah ve para yardımı aldığı belirtiliyor.

        İran'ın, bu sabah lideri Abdülmelik Rigi'yi yakaladığını açıkladığı Cündullah (Allah'ın ordusu) örgütü, İran'ın güneyinde, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde yaşayan azınlıktaki Sünni Belucilerin haklarının verilmesi için savaştığını ileri sürüyor.

        Cündullah, adını 1980'den bu yana İran'daki en büyük bombalı saldırı olan, geçen ekimdeki saldırıyla yaygın olarak duyurdu. Saldırıda 40'tan fazla kişi ölmüştü.

        Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu İran'ın Şii hükümeti ise, Cündullah'ın El Kaide ile bağlantılı olduğunu ileri sürüyor. İran yönetimi, ayrıca ABD'yi Cündullah'ı desteklemekle suçluyor, ABD iddiayı reddediyor.

        İran, Batılı insan hakları örgütlerinin etnik ve dini azınlıklara karşı ayrımcılık yaptığı iddialarını reddediyor.

        Cündullah lideri Abdülmelik Rigi (27), 2007'de CTC Sentinel dergisine yaptığı bir açıklamada, İran'ın "soykırıma" uğrattığı Beluci halkı için savaştıklarını ileri sürmüş, ama başka bir ayrılıkçı veya radikal gizli gündemleri olduğu iddialarını reddetmişti.

        Lahor'da çalışan Pakistanlı gazeteci Ahmed Raşid'e göre Cündullah, Taliban ve örgütü İran'a karşı bir araç olarak gören Pakistan gizli istihbarat servisiyle (ISI) yaptığı ittifaklarla gelişti.

        Kendisine İran Halk Direniş Hareketi adını veren Cündullah 2002'de kuruldu ve 2005'te silahlı mücadele başlattı

        2005'ten bu yana eylemlerini Sistan-Belucistan'da yaygınlaştıran örgüt, kaçırma ve intihar saldırıları da düzenledi.

        Grubun, patlayıcılar ve hafif silahlar taşıyan aktif militanlarının sayısının 100'den az olduğu ve Belucistan'da üslendiği belirtiliyor.

        SALDIRILAR

        - 2005'te Cündullah, Devrim Muhafızları subayı Şahab Mansuri'yi kaçırdı ve görüntülerini El Arabiye televizyonuna gönderdi. Mansuri, aynı yıl 13 Temmuzda öldürüldü.

        - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinjad'a Sistan-Belucistan eyaleti ziyareti sırasında 14 Ekim 2005'te yapılan suikast girişimi de Cündullah'a yıkıldı.

        - 2007'de Cündullah, birkaç saldırının sorumluluğunu üstlendi. 14 Şubat 2007'de Devrim Muhafızlarının 11 elemanı, Sistan-Belucistan'ın başkenti Zahedan'da bir otobüse düzenlenen saldırıda öldürüldü.

        - Aralık 2008'de Saravan kasabasında güvenlik kuvvetleri karargahına intihar saldırısı düzenlendi. Bu, İran'daki ilk intihar saldırısıydı ve saldırıyı örgüt liderinin kardeşi Abdülgaffar Rigi yaptı.

        - 28 Mayıs 2009'da Zahedan'da bir camiye düzenlenen bombalı intihar saldırısında 25 kişi öldü, 120'den fazla kişi yaralandı. Cündullah saldırıyı üstlendi.

        - 18 Ekim 2009'da düzenlenen bombalı saldırıda, 15'i Devrim Muhafızı 40 kişi öldü. Ölen Devrim Muhafızları arasında Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı da vardı. Bu, Devrim Muhafızlarının kuruluşundan bu yana uğradığı en üst düzeyli kayıptı.

        İDAMLAR

        - 30 Mayıs 2009'da Zahedan'da cami bombalanması eylemine karıştıkları gerekçesiyle 3 kişi halkın gözleri önünde asılarak idam edildi.

        - 2 Haziran'da 2 kişi daha asıldı.

        - Temmuz ayında ise 15 kişi, Cündullah üyesi oldukları gerekçesiyle idam edildi.

        - Kasım 2009'un başında Cündullah'ın lideri Rigi'nin kardeşi Abdülhamid Rigi idam edildi.

        Cündullah liderinin, adı yine Abdülhamid olan bir diğer kardeşi de halen hapiste. Onun idamı ise ertelenmiş durumda.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ