Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bu sefer minareleri de gitti

        Iraklı Şiilerin en kutsal mekanlarından olan ve geçen yıl altın rengi kubbesi yıkılan Samarra’daki Askeriye Türbesi dün yine bombalandı ve bu sefer iki minaresini de kaybetti.

        Büyük infial yaratan saldırıdan El Kaide sorumlu tutuluyor. Geçen yıl kubbenin yıkılması Şiiler ile Sünniler arasında mezhep çatışmalarını tetiklemiş ve 34 bin 142 kişi ölmüştü.

        IRAK’taki mezhep çatışmalarının başlangıcı sayılan geçen yılki saldırıda kubbesi yıkılan Şiilerin Samarra’daki Askeriye Türbesi Camisi dün yine bombalandı. Bu sefer de iki minaresi tamamen yıkılan türbeye yapılan saldırı infial yarattı. Irak hükümeti saldırıden dolayı El Kaide’yi suçlarken, Iraklı Şiilerin lideri Mukteda El Sadr, 3 günlük yas ilan ederek itidal çağrısında bulundu. Samarra’ya saldırının ardından derhal sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve takviye polis kuvvetleri gönderildi. Türbenin ikinci kez bombalanmasının mezhep çatışmalarını daha da şiddetlendirmesinden korkuluyor.

        Irak Başbakanı Nuri El Maliki, caminin bombalanmasından Irak El Kaide örgütünü ve idam edilen Saddam Hüseyin yandaşlarını sorumlu tuttu ve saldırganların Irak’ta mezhep çatışması çıkarmaya çalıştığını savundu. Maliki, Irak’ta diğer camilerin de saldırıların hedefi olabileceğini belirterek, camilerin etrafındaki güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi. Amerikalı komutanlardan takviye kuvvet isteyen Maliki, Askeriye türbesinin korunmasından sorumlu tüm güvenlik güçlerinin tutuklanması talimatını verdi.

        Şiilerin ruhani lideri Ayetullah Ali el-Sistani de, saldırıyı "iğrenç" olarak niteledi ve Iraklılara şiddete şiddetle karşılık vermemeleri çağrısında bulundu. Mukteda el-Sadr yandaşı 30 milletvekili, saldırıyı protesto etmek amacıyla parlamento oturumlarını boykot edeceklerini açıkladılar.

        İRAN: SUÇLU ABD

        ABD de saldırıdan El Kaide’yi sorumlu tutarken İran ise ABD’yi suçladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak’taki güvenlikten işgalcilerin sorumlu olduğunu ifade ederek, kutsal mekanlara yapılan saldırıların sorumlularının da başta ABD olmak üzere işgal kuvvetleri olduğunu söyledi.

        Şubat 2006’da faciaya neden olan Askeriye türbesinin kubbesi çökmüş ve ertesi gün kentte 140 kişi katledilmiş, ülke genelinde takip eden günlerde mezhepler arası çatışmalarda 34 bin 452 insan ölmüştü.

        12. İmam burada kaybolmuştu

        ASKERİYE Türbesi, Şiiler için özel bir öneme sahip. Burada, Hz. Muhammed’in soyundan gelen iki Şii imamın mezarları bulunuyor. Bunlar dokuzuncu yüzyılda yaşayan 10. ve 11. imamlar olan Ali el-Hadi ile oğlu Hasan el-Askeri. Cami ve külliyesi adını el-Askeri’den alıyor. Şiilerin 12 imamdan sonuncusu kabul ettiği Muhammed el-Mehdi’nin de burada ortadan kaybolduğuna inanılıyor. Şiiler Mehdi’nin sağ olduğuna ve bir gün döneceğine inanıyor. Bu nedenle her yıl milyonlarca Şii, bölgeyi ziyaret ederek hacı oluyor. Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ