Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Washington, Filistin'i bölmeye uğraşıyor'

        İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmalarına arabuluculuk yapan ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter, Washington yönetiminin, Filistinliler'i bölmeyi hedeflediğini savundu.

        Jimmy Carter, bir insan hakları forumuna katıldığı İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin'de, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ile İsrail'in “El Fetih ile Hamas'ın uzlaşmasını engellemek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını” söyledi.

        Carter, ABD'nin, El Fetih'i desteklemesi ve Hamas'ın kontrolü ele geçirdiği Gazze'ye yardımları engellemesinin, Filistinliler'i bölmeyi amaçlayan hatalı politikasının bir parçası olduğunu ileri sürdü.

        ABD'nin son zamanlarda El Fetih'e, Gazze'de Hamas'ı etkisiz duruma getirmesi için askeri yardım sağladığını da ifade eden Carter, ancak Hamas militanlarının sıkı bağlılıkları ve disiplini nedeniyle El Fetih'in başarılı olma olanağı olmadığını bildirdi.

        Carter, ABD'nin, Gazze'de yardıma bağımlı 1.5 milyon Filistinli'yi “cezalandırmayı” sürdürürken, Batı Şeria'daki Filistinliler'e yardımlara yönelik adımının “oradakileri ödüllendirme” girişimi olduğunu iddia etti.

        “Bu şimdi Filistin'i iki halka ayırma çabası ve bunun yanlış yönde bir adım olduğunu düşünüyorum” diyen Carter, Filistinliler'i biraraya getirmek için dışarıdan gösterilen bir çaba bulunmadığını kaydetti.

        Carter, ayrıca, şu anki Washington yönetimini insan hakları konusunda da eleştirerek, ABD'nin Guantanamo'daki gözaltı kampları ve uygulamaya koyduğu terörle mücadele yasalarının, 11 Eylül 2001'deki saldırılarına karşın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

        Hamas militanlarının Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamaslı başbakan İsmail Haniye liderliğindeki ulusal birlik hükümetini feshederek Batı Şeria'da olağanüstü hal hükümetini atamıştı.

        (Hürriyet)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ