Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıbrıs'ta yeni dönem

        KKTC Cumhurbaşkanlığı görevini Derviş Eroğlu'na devreden Mehmet Ali Talat, ''çözüm ve AB'' diyerek çıktığı yolculuğun selameti için elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.

        Talat, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde, 30 dakika süren konuşmasında, bundan sonraki siyasi yaşamında halkla birlikte olarak ve ''halkın sesine ses katacağını'' ifade ederek, çözüm sürecinin takipçisi olacağını vurguladı.

        Cumhurbaşkanlığı döneminde Kıbrıslı Türklerin uluslararası varlığının çok daha görünür kılındığını¸ yıllardır oluşmuş ön yargıların kırılarak uluslararası alanda kabulde yol kat edildiğini ifade eden 2. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen müzakerelerde de ilk kez gerçek bir ilerleme sağlandığını belirtti.

        Talat, bugün KKTC halkı ve devleti tanınmasa da, dünyada saygıyla karşılandığını vurgulayarak, ''Yani KKTC'nin yaşatılmasıyla yetinilmemiş, KKTC yüceltilmiştir'' dedi.

        Anılarıyla ilgili kitapta KKTC'nin ilanında ağladığını söylemesinin, siyasi rekabet için istismar edilmemesini ve kitapta anlattıklarının bir bütün olarak değerlendirilmesini istediğini belirten Talat, tarihin kendisini haklı çıkardığını, KKTC'nin kınandığını, spor ve ticaret ambargolarına maruz kaldığını; AİHM ve BM Güvenlik Konseyinin aleyhte birçok karar aldığını anlattı.

        HALKA VE EROĞLU'NA BAŞARI DİLEDİ

        Kıbrıslı Türklerin lideri sıfatıyla dünya önüne çıkmaktan hep kıvanç duyduğunu söyleyen Talat, 18 Nisan seçimlerinin olaysız gerçekleşmesinin halkın başarısı olduğunu belirterek, tüm halka teşekkür etti ve Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Derviş Eroğlu'na da görevinde başarılar diledi.Görevini hakkıyla yerine getirmiş olmanın huzuru içinde olduğunu ifade eden Talat, ''Tarih bizleri yaptıklarımızla ve bu ülkeye kattıklarımızla anacaktır'' dedi.

        "KIBRISLI TÜRKLERİN VARLIĞI DAHA GÖRÜNÜR"

        Talat, ''Açık şekilde Kıbrıslı Türklerin uluslararası alandaki varlığı bu dönemde çok daha görünür kılındı. Hakkımızdaki ön yargıları kırarak katettiğimiz uluslararası kabul asla küçümsenemez'' dedi.

        Yarım yüzyıldır devam eden müzakerelerde, ilk kez gerçek bir ilerleme kaydedildiğini; Türk tarafının çözümü zorlayan politikalarının, müzakere masasındaki yapıcı ve proaktif tutumunun Türk tarafına moral üstünlük sağladığını kaydeden Talat, bu süreçte aleyhte tek bir BM Güvenlik Konseyi kararı yayımlanmadığını, bilakis ortaya koydukları çaba ve yapıcı tutumlarının ve çabalarının destek gördüğünü söyledi.

        Talat, ''Çözüm ve AB diyerek çıktığımız yolculuğumuzun selameti için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Bundan sonraki siyasi hayatımda da siz sevgili halkımla birlikte olacak, sesinize ses katacağım. Başlattığımız çözüm sürecinin başarıyla yürütülmesinin takipçisi olacağım. Bu uğurda sonuna kadar çalışacağım.'' dedi.

        EROĞLU: "SORUMLU KIBRIS TÜRK TARAFI DEĞİLDİR"

        KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, halkın takdiriyle seçildiği Cumhurbaşkanlığı görevini, bu törenle devralmakta olduğunu belirterek, ''Bana yaşamımın en anlamlı, en yüce görevini veren Kıbrıs Türk halkının önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum'' dedi.

        ''Tarihi bir dönemeçte üstlendiğim bu görevin onurlu olduğu kadar, büyük bir sorumluluk gerektirdiğinin de farkındayım'' diyen Eroğlu, görevine başlarken 5 yıl süreyle Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Mehmet Ali Talat'a, devlete ve ülkeye hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek istediğini söyledi.

        Eroğlu şunları kaydetti:

        ''Sayın 2. Cumhurbaşkanımız Talat ve değerli eşlerine bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve mutluluk dilerken her zaman için yapacakları katkılara açık olacağımı da ifade etmek istiyorum. Yine bu vesileyle aramızda bulunan Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş'a milli mücadelemizde oynamış olduğu tarihi rol için tüm halkımız adına şükranlarımı ifade ediyor, katkı ve önerilerine açık olacağımızı belirtmek istiyorum.'

        Hedefimiz Kıbrıs Türk halkının birlik ve beraberliğini en üst düzeye çıkarmaktır. Ulusal Konsey mutlaka kurulacak ve Cumhuriyet Meclisimiz hükümetimizle düzenli istişare etme mekanizmaları gerçekleştirecektir. Ulusal Kıbrıs davamızın ortak olduğu bilinciyle Anavatan Türkiye devlet ve hükümet yetkilileriyle el ele ve gönül birliği içinde hareket edilecektir. Gerek görüşmeci heyetimizin belirlenmesinde, gerekse diğer ekiplerimizin oluşturulmasında toplumumuzun değerlerinden azami oranda yararlanma kararlılığındayız. Cumhurbaşkanlığı kapıları halkımıza açık olacak, halkımız bizleri her zaman yanında görecektir.''

        Kıbrıs Türk halkına hala, ambargolar ve izolasyon uygulanmasının uluslararası camianın bir ayıbı olduğu ve Rum uzlaşmazlığını körüklediğine işaret eden Eroğlu, barış görüşmelerinde bir sonuca ulaşılamamasının sorumlusunun Kıbrıs Türk tarafı olmadığını vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ortaya çıkan çözüm fırsatlarına olumlu yaklaşmasına rağmen Rum kesiminin hep çözümü reddeden taraf olduğuna dikkati çektiği konuşmasında, yaşananlar ortadayken halen Kıbrıs Türk tarafının cezalandırılması, verilen sözlerin tutulmaması ve baskıların Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına yönlendirilmesinin doğru bir tutum olmadığının altını çizdi.

        ULUSLARARASI CAMİAYA MESAJ

        Bu tarihi günde, BM ve uluslararası camiaya mesaj vermek istediğini de ifade eden Eroğlu, ''Halkımız ve bizler Kıbrıs meselesinin artık bir neticeye bağlanmasından yanayız. Biz adadaki mevcut gerçeklere uygun, Kıbrıs Türk halkının eşit egemenliğinin ve çıkarlarını gözetecek şekilde en kısa sürede kalıcı ve adil bir çözüme ulaşmak için BM parametreleri çerçevesinde görüşmeleri, tüm konularda anlaşmadan hiçbir konuda anlaşılmış olmayacaktır mutabakatına uygun olarak, iyi niyetle sürdürme kararlılığındayız'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ