Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yurtdışında yatılı lisede okumak Türkiye’den ucuz - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜRKİYE'de özel okullarda önümüzdeki öğretim yılında ilköğretim ya da lisede çocuğunu okutmak isteyen veli KDV dahil 25 bin TL'yi yalnızca eğitim ücreti olarak gözden çıkarmak zorunda. Bu ücrete servis, yemek, kırtasiye, kitap gibi giderler eklendiğinde bir çocuğun eğitim masrafı yıllık yaklaşık 26 ile 27 bin TL arasında değişiyor.

        Oysa "boarding school" olarak nitelendirilen yurtdışında yatılı okullarda da aynı fiyata bir yıl boyunca yemek bazen de kırtasiye dahil çocuğunuzu okutmak mümkün oluyor. Üstelik de çocuğunuz yurtdışında yabancı bir okulda eğitim görürken özel okula verme gerekçelerinde ilk sırayı oluşturan yabancı dil sorunu da böylece çözülmüş oluyor. Son yıllarda çocuklarına iyi bir gelecek peşinde koşan ve iyi bir dil öğrenmesini isteyen birçok ailenin tercihini yabancı bir ülkede "boarding school"dan yana kullandığı kullandığı bu okullara öğrenci gönderen dil okullarının temsilcileri tarafından da ifade ediliyor.

        20 BİN TL'YE FRANSA'DA EĞİTİM

        Türkiye'de ilköğretimde bile 15-25 bin TL arasında öğrenim ücretleri değişirken Fransa'da yatılı bir okulda 20 bin TL'ye lise eğitimi almak mümkün. Örneğin Lyon'da College et Lycee Cevenol'da yatılı öğrenim görmek isteyen öğrencinin yıllık ödeyeceği öğrenim ücreti 10 bin 530 Euro yaklaşık 20 bin TL. Bunun gibi Kanada'da da çocuğunu okutmak isteyen bir veli 24 bin 900 Kanada dolarından (36 bin 800 TL'den) 44 bin Kanada dolarına ( 65 bin TL) kadar her şey dahil yatılı okul bulabiliyor.

        Avusturya'da ise öğrenciler aile yanında konakladıkları gibi haftalık ortalama 300 Avusturya doları karşılığında gittikleri liselerde tek başına konaklama şansına da sahip olabiliyorlar. Yine lise de 20 bin Avusturya dolarına ( 26 bin TL) bulmak mümkün.

        NASIL KABUL EDİLİYOR?

        IEFT Temsilcisi Deniz Akar bu okulların nasıl öğrenci kabul edeceğine ilişkin şu bilgiyi veriyor: "Okullar hangi dilde eğitim veriyorsa uluslararası öğrencilerinin bu dili orta derecede biliyor olmasını istiyorlar. Şayet yetersizse birçok okulun hazırlık kursu buluyor. Okullar açılmadan önce bu kurslardan geçmelerini istiyorlar."

        Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ