Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ofisinin kapısının önünde karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Ban görüşmenin başında el sıkıştılar ve gazetecilere bir süre poz verdiler.

        Başında sadece görüntü alınmasına izin verilen görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM tarafından da Genel Sekreterin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, baş danışmanlarından Kim Won Soo ve diğer yetkililer katıldı.

        BM Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ban ve Cumhurbaşkanı Gül'ün aralarında Ortadoğu, Afganistan, Irak ve Kıbrıs olmak üzere pek çok konuyu ele aldıkları kaydedildi.

        Açıklamada, "Genel Sekreter Ban'ın görüşmede, Türkiye'nin, aralarında Batı Balkanlar ve Ortadoğu'daki durumun da bulunduğu son derece önemli bölgesel konulardaki diplomatik liderliğini ve aktif katılımını övdüğü, ayrıca Türkiye'yi, Kıbrıs müzakerelerindeki ivmeyi korumak için yardımcı olmaya devam etmesi konusunda cesaretlendirdiği" bildirildi.

        Cumhurbaşkanı Gül, Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmenin içeriğine dair soru üzerine, "Konular belli. Kıbrıs, Irak, Afganistan, Balkanlar ve Türkiye'nin zaten yaptıkları, bütün her şeyi şöyle bir gözden geçirdik" diye konuştu.

        Gül, "Buradaki temaslarınız çerçevesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı ile bir görüşmeniz olacak mı?" sorusuna da, "Bildiğim kadarıyla burada değil, gelmemiş" yanıtını verdi.

        New York Times yayın kurulu üyeleriyle toplantısı hakkındaki soru üzerine, toplantının iyi geçtiğini belirten Gül, hangi konuların gündeme geldiğinin sorulması üzerine "Bütün editörler, yazarlar vardı. Akıllarında ne varsa, neler yazılıp çiziliyorsa, bunların hepsini çok iyi şekilde konuştuk, iyi oldu" dedi.

        TÜRKİYE'NİN BM SORUŞTURMA KOMİSYONUNA ATFETTİĞİ ÖNEM VURGULANDI

        Görüşmede Türk tarafının, dokuz kişinin hayatını kaybettiği, Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail komandoları tarafından yapılan saldırıyı soruşturmak üzere Genel Sekreter Ban tarafından kurulan "BM Soruşturma Komisyonu'na verdiği önemi vurguladığı, ayrıca uluslararası hukukun gereğinin yerine getirilmesini beklediğini" aktardığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar, bu kapsamda Türkiye'nin BM Soruşturma Komisyonu'nun oluşturulmasına ve faaliyete geçmesine son derece önem verdiğinin görüşmede dile getirildiğini belirttiler.

        Türkiye'nin son derece kapsamlı ara raporunu 1 Eylülde BM Soruşturma Komisyonu'na sunduğunu ve İsrail'in de kendi ara raporunu sunmasının beklendiğini aktaran kaynaklar, bu kapsamda devam eden bir sürecin bulunduğunu, Türk tarafının da bu sürece ilişkin değerlendirmesini görüşmede yaptığı bildirildi.

        KIBRIS

        Görüşmede Kıbrıs konusunda ise Türk tarafının müzakere sürecinde gelinen safha konusundaki izlenimlerini Genel Sekretere aktardığı ve bu sürecin ilerletilmesi için Türkiye'nin BM ile birlikte çalışacağını bir kez daha teyit ettiği öğrenildi. Genel Sekreterin de konuyla ilgili kendi izlenimlerini aktardığı ve bu karşılıklı çalışmanın devam etmesini arzuladığını ifade ettiği belirtildi.

        BALKANLAR'DAKİ YAPICI ROLÜNÜ ÖVDÜ

        Balkanlar konusunda Genel Sekreter Ban'ın Türkiye'nin bu bölgedeki yapıcı rolünü övdüğü, bunun için Türkiye'ye teşekkür ettiği ve "Bu bölgede pek çok çalışma yapıyorsunuz, bunun farkındayız, bunları önemsiyoruz" dediği öğrenildi.

        Türk tarafının da bu kapsamda bölgedeki son çalışmaları ve görüşmeleri hakkında Genel Sekretere bilgi verdiği ve Türkiye'nin BM'nin Balkanlar'daki çabalarını desteklemeye devam edeceğini söylediği belirtildi.

        IRAK

        Irak'ta hükümetin kurulamamasından dolayı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ciddi bir kaygı içinde olduğunu Türk tarafına aktardığı, Türk tarafının da bu kapsamda son gelişmeler ve Türkiye'nin Irak'ta tüm siyasi gruplarla yaptığı temasları hakkında Genel Sekreteri bilgilendirdiği bildirildi.

        AFGANİSTAN

        Görüşmede Genel Sekreterin Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkılara önem verdiğini söylediğini vurgulayan kaynaklar, Türk tarafının da Afganistan'a milletvekilliği seçimi dolayısıyla gönderdiği gözlemciler de dahil olmak üzere orada yaptığı çalışmaları Genel Sekretere anlattığı kaydedildi. Bu arada diplomatik kaynaklar, Türk gözlemcilerin yurda döndüğünü, Afganistan'da 18 Eylülde yapılan seçimlerin salimen düzenlenmesinden duyulan memnuniyeti de dile getirerek, bu görüşlerin Genel Sekreterle yapılan görüşmede de tekrarlandığını belirttiler.

        ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ

        Edinilen bilgiye göre Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlenen Ortadoğu Dörtlüsü (BM, ABD, AB ve Rusya) toplantısıyla da ilgili Türk tarafına bilgi verdi, İsrail ve Filistin arasında yeni başlayan doğrudan görüşmelerin önemine değindi ve başarılı olmasını diledi. Genel Sekreterin BM'nin Ortadoğu barış süreci kapsamında temaslarını ve çabalarını sürdüreceğini, Türkiye'nin de katkılarını önemsediğini ve bunların devam etmesini arzuladığını ifade ettiğini belirten diplomatik kaynaklar, Türk tarafının da Ortadoğu barış süreciyle ilgili analizini Genel Sekretere aktardığını, Türkiye'nin sürece verdiği desteğin devam edeceğini vurguladığını kaydettiler.

        Kaynaklar, toplantıda İran konusunun gündeme gelmediğini, görüşmenin öngörülenden uzun sürdüğünü ve pek çok konunun konuşulduğunu belirttiler.

        Türkiye'nin BM Sekretaryası'nda personel açısından yeterince temsil edilmediğini ve Türk personel sayısının artması gerektiğini anlatan diplomatik kaynaklar, bu konunun da Gül-Ban görüşmesinde gündeme geldiğini aktardılar.

        Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright'ı kabul etti.

        GÜL AP'YE DEMEÇ VERDİ

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le görüşme yapacağı şekinde basında çıkan haberleri ve Peres'in bu konudaki açıklamalarını değerlendirdi.

        BM toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Gül, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte, BM Genel Kurulu'nda 23 Eylülde yapacağı konuşmada, Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirterek, ''Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı'' ifadesini kullandı.

        AP ajansı, Gül'ün sözlerinin bölge ülkelerinden İsrail'in nükleer silahlarını da kapsadığına işaret ederek, İsrail'in sahip olduğu nükleer silahların gündeme getirilmesine yönelik her hareketin, İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başladığı bugünlerde ortalığı karıştırma potansiyeli taşıdığı görüşünde olan Washington yönetimini kızdırmasının kuvvetle muhtemel olduğu yorumunda bulundu.

        Verdiği demeçte, İran'ın nükleer programına da değinen Gül, Türk yetkililerin, İran'ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ancak yine de elde delil olmadan İran'ı nükleer silah edinmeye çalışmakla suçlamanın da doğru olmayacağını kaydetti.

        New York'ta düzenlenen Clinton Küresel İnisiyatifi toplantısında verilen ara sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir görüşme yapmasının beklendiği yönünde basında çıkan haberlere de değinen Gül, böyle bir görüşmenin hiç planlanmadığı karşılığını verdi.

        PERES: BAZI ÖN KOŞULLAR ALDIM

        İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinin teklif edildiğini ve bunu kabul ettiğini, ancak daha sonra, ''bu görüşmeyi olumlu hale getirmeyen bazı ön koşullar aldığını'' öne sürdü.

        BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'ndeki konuşması sonrasında BM binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bir soru üzerine, ''Clinton Küresel Girişimi tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de konuşması öngörülen toplantıya katılmam istendi, itiraz etmedim. Ardından, Gül ve benim (toplantı çerçevesinde) bir araya gelmem teklif edildi, kabul ettim. Ancak daha sonra, bana göre bu görüşmeyi olumlu hale getirmeyen bazı ön koşullar aldım'' diye konuştu.

        Peres, Türkiye'ye karşı tavırlarını değiştirmediklerini kaydederek, ''Bizler dostuz ve dost olmayı sürdürüyoruz. Belki Türkiye fikrini değiştirmiştir ve bu, Türklere kalmış bir karar. Durumu kötüleştirme niyetimiz yok, tümüyle kabul edilemez ön koşullara da teslim olamayız'' dedi.

        WALL STREET JOURNAL GAZETESİNE MÜLAKAT VERDİ

        Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) mülakat verdi. Gazetede, "Türkiye, İran'a Yönelik Yaptırımları Sorguluyor" başlığıyla Cumhurbaşkanı Gül ile yapılan mülakata dayanılarak yazılan haberde, "Cumhurbaşkanı Gül'ün, İran'a yönelik yaptırımların, bu ülkenin nükleer hırslarına engel olma yönündeki etkinliğini sorguladığı" yorumu yapıldı.

        Cumhurbaşkanı Gül'ün "Türkiye'nin, nükleer silahların yayılmasını engellemeye kararlı olduğunu ve İran'ın nükleer meselesinin diplomatik çözüme kavuşturulması için uğraştığını" belirttiğini yazan gazete, Gül'ün, "Türkiye'nin bu kapsamda, İran'ın nükleer silah üretmesini önleyecek bir anlaşmanın sağlanabilmesi için hem ABD, hem de diğer ülkelerle son derece aktif bir işbirliği içinde olduğunu" ifade ettiğini kaydetti.

        MAVİ MARMARA SALDIRISI

        Mülakatta, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak da Gül'ün, olayı dikkate almamak gibi birşeyin söz konusu olmadığını belirttiği, olayla uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ilgilenilmesi gerektiğini, ancak o zaman Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normalleşmesinden söz edilebileceğini kaydettiği ifade edildi.

        Gül'ün "Hata kabul edilmeli, özür dilenmeli ve tazminat ödenmeli. Şu anda ilişkilerimizin bulunduğu durumdan memnun değiliz, ama bunu biz yapmadık" yönündeki ifadelerine yer veren gazete, Gül'ün, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in "özür dilemeyi reddettiği için Gül'ün kendisiyle yapacağı görüşmeyi iptal ettiğine" yönelik basında çıkan haberlere de itiraz ettiğini kaydetti. Gazete, Gül'ün ,"Ben hiçbir görüşmeyi iptal etmedim, planlanmış bir görüşme yoktu" şeklindeki sözlerini de aktarıldı.

        BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİ VE EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER TOPLANTISI

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM'de düzenlenen "Binyıl Kalkınma Hedefleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler" toplantısına katıldı.

        BM'de basına kapalı düzenlenen toplantıya Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Nepal İçişleri Bakanı Bhim Bahadur Rawal ve BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss başkanlık ettiler.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, gelecek yıl 30 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da Türkiye'nin ev sahipliğine düzenlenecek "En Az Gelişmiş Ülkeler 4. BM Konferansı"na hazırlık niteliğinde olan toplantıda, en az gelişmiş ülkelerin sorunları ele alındı.

        Bu Konferansın her 10 yılda bir düzenlendiğini belirten diplomatik kaynaklar, "En Az Gelişmiş Ülkeler 3. BM Konferansının" 2000 yılında Brüksel'de düzenlendiğini hatırlatarak, İstanbul'da gelecek yıl düzenlenecek toplantıda, "İstanbul Eylem Planı"nın hazırlanacağını ve kabul edileceğini belirttiler.

        En Az Gelişmiş Ülkelerin sorunlarını çözmeye yönelik iddialı bir eylem planının hazırlanmasının istendiğini kaydeden kaynaklar, BM'de 3 saat süren toplantıya katılan tüm ülkelerin temsilcilerinin, İstanbul'daki toplantıya ne kadar önem verdiklerini söyledikleri, ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'ün toplantının başından sonuna kadar orada bulunmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiklerini belirttiler.

        Bu arada "Ortodoks Museviler-Hasidik" olarak bilinen ve koyu dindar Yahudilerden oluşan bir grup, BM toplantıları için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e plaket verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ