Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ahmedinejad kürsüye çıktı BM boşaldı

        BM Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 11 Eylül saldırılarının ''Amerikan komplosu'' olduğunu söylemesi üzerine ABD'li ve batılı heyetler salonu terk etti.

        Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'nda, dünyada birçok kişinin ''İsrail'in kurtuluşunu sağlamak için 11 Eylül saldırılarından ABD'nin sorumluğu olduğu tahmininde bulunduklarını'' söyledi.

        Bunun üzerine, ABD'li ve batılı heyetler salondan çıktı.

        New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yönelik saldırıların terörist örgüt tarafından düzenlendiğine genellikle Amerikan hükümeti yetkililerinin inandığını ileri süren Ahmedinejad, başka bir komplo teorisine göre de ''ABD hükümetindeki bazı kesimlerin gerileyen Amerikan ekonomisini tersine döndürmek ve siyonist rejimi kurtarmak için Ortadoğu'da kontrolü sağlamak amacıyla saldırılar düzenlediğini'' belirtti.

        Ahmedinejad, ''dünyadaki birçok ulus ve politikacıyla birlikte Amerikalıların çoğunun bu görüşe katıldığını'' söyledi.

        ABD'li dini grupların Kur'an-ı Kerim'i yakma tehditlerine de değinen Ahmedinejad, ''bunun şeytani bir eylem olduğunu'' kaydetti ve elinde Kur'an-ı Kerim tutarak ''Gerçekler yakılamaz'' dedi.

        ABD'nin BM misyonunun sözcüsü Mark Kornblau, Ahmedinejad'ın sözlerini ''tiksindirici'' olarak nitelendirdi.

        Kornblau, ''Ahmedinejad, İran halkının iyi niyet ve duygularını temsil edeceği yerde tiksindirici ve ölçüsüz Yahudi karşıtı söylemleri ve bayağı komplo teorileri hakkında konuşmayı tercih etmiştir'' ifadesini kullandı.

        Batılı bir diplomat da ABD ile dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla salonu terk ettiklerini belirtti.

        AB, AHMEDİNEJAD'IN SÖZLERİNDEN RAHATSIZ

        Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, 11 Eylül terör saldırılarından ABD'nin sorumlu olduğu ve Amerikan halkının çoğunluğunun buna inandığı yönündeki iddialarını çirkin ve kabul edilemez buluyorum" ifadesini kullandı.

        Ashton, Ahmedinejad'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin salonu bu nedenle terkettiğini bildirdi.

        AB Yüksek Temsilcisi Ashton, 11 Eylül saldırılarında ölenlerin aile ve arkadaşlarının acısını paylaştığını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ