Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Alternatif Nobel sahiplerini buldu

        Alternatif Nobel olarak bilinen "Doğru Yaşam Ödülü", Uluslararası Yeryüzü Dostları Örgütünün Nijeryalı Başkanı Nnimmo Bassey, Avustralya asıllı Brezilyalı Piskopos Erwin Kraeutler, Nepal'de yoksullukla mücadele eden Şrikrişna Upadhyay ve İsrail İnsan Hakları Tabipleri Örgütü aldı.

        Aynı zamanda Nijerya Çevre Hakları Eylemi'nin Başkanı olan 42 yaşındaki Bassey, ülkesindeki çok uluslu kurumların uygulamaları ve yol açtıkları çevre felaketine karşı duruşundan dolayı ödüle layık görülürken, Bassey, ülkesinde ve dünyada çevreci hareketlerin güçlendirilmesine esen kaynağı olmasından dolayı da övüldü.

        71 yaşındaki Katolik Piskopos Kraeutler de Brezilya'daki yerli halkının insani ve çevresel hakları için yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar ve Amazon ormanlarının yok olmaması için gösterdiği sonsuz çabalarından dolayı ödülü aldı.

        Ödül komitesi, Kraeutler'in 1980'lerde Brezilya anayasasına yerli halklarının haklarının dahil edilmesine yardımcı olduğunu belirtti.

        Jüri, Nepal Yoksul Üreticileri Destek Faaliyetleri Örgütünü kuran 65 yaşındaki Upadhyay'ı da ülkesinde yoksullukla mücadelesinden dolayı ödüllendirdi.

        "İsrail ve Filistin'deki herkesin sağlık hakkı için yılmadan çalışan" İsrail İnsan Hakları Tabipleri Kuruluşu da ödüle layık görülenler arasında yer aldı.

        1988'de kurulan örgütün, seyyar kliniklerle İsraillilere ve Filistinlilere sağlık hizmeti sunduğu kaydedildi.

        Kazananlar 50'şer bin Euro'nun (yaklaşık 99 bin TL) sahibi olacak.

        İsveçli-Alman yazar Jakob von Uexkul tarafından 1980 yılında kurulan vakfın, "insanlığın karşı karşıya olduğu sorunlara diğer insanlara örnek olacak şekilde çözüm sunanları desteklemek" amacıyla verdiği ödül, İsveç parlamentosunda 6 Aralıkta düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ