Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Geceyi rayların üzerinde geçirdiler

        20 bin polisi alarma geçiren eyleme Yeşiller Partisi eşbaşkanları Cem Özdemir ile Claudia Roth da destek veriyor.

        Fransa'da Almanya'nın Gorleben kentine trenle taşınmakta olan ve içinde nükleer atıkların bulunduğu Castor adlı özel konteynerler, son aktarma istasyonu olan Dannenberg'e ulaştı.

        Atıkların Gorleben kentindeki geçici depoya nakli sırasında, dün gece trenin geçeceği güzergah üzerinde aralarında Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in de bulunduğu nükleer karşıtları tarafından bir gösteri düzenlendi.

        Aralarında diğer Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un da bulunduğu binlerce kişi de geceyi rayların üzerinde geçirirken, polis sabah saatlerinde göstericileri raylardan uzaklaştırdı.

        Polis sendikasından yapılan açıklamada, nakliyat sırasında yaklaşık 20 bin polisin görev yaptığı, buna rağmen çeşitli bölgelerden 1500 polis gücü takviye istenildiği bildirildi.

        Gorleben'e 20 kilometre uzaklıkta olan Dannenberg'de Castor'ların kamyonlara yükleme işleminin yaklaşık 15 saat süreceği belirtildi.

        Nükleer atığın Gorleben'e ne zaman ulaşacağının tam olarak söylenemeyeceği ifade edilirken, Danneberg-Gorleben arasında geçmişte yoğun protestolar olduğu, bu yıl da protestocuların bu bölgeyi ablukaya alacağının tahmin edildiği kaydedildi.

        Yeşiller Partisi Castor nakliyatlarının mecliste ele alınması talebinde bulunurken, Almanya Çevre Bakanı Norbert Röttgen nükleer atıkların Gorleben'e taşınmasını savunarak, başka bir seçenek olmadığını söyledi.

        DÜN ÇATIŞMA ÇIKTI

        Dün, Castor nakliyatının Baden-Württemberg eyaletindeki Kehl kentinden geçişi sırasında polislerle göstericiler arasında çatışma çıktı.

        Demiryolu yakınlarındaki Dannenberg kentinde yaklaşık 10 bin kişi nakliyatı protesto edilmiş, Rheinland-Pfalz eyaletindeki Berg kentinde çok sayıda gösterici demiryolunu kapatmıştı.

        11 adet Castor'un, Gorleben kentindeki geçici depoya nakli için başka bir trene yükleneceği Dannenberg tren istasyonu yakınlarında dün çatışma çıkmış, göstericilerin bir polis aracının üzerine zift dökerek ateşe vermişti.

        Göstericiler ile polis arasındaki çatışmalarda yaralananlar da olmuştu. Polis, yaklaşık 4 bin göstericiye karşı zaman zaman biber gazı, cop ve tazyikli su kullanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ