Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da ''Mübarek'' çatışması - VİDEO

        Görgü tanıkları, verdikleri ifadelerde, Tahrir Meydanı'nda bulunan ve Mübarek taraftarlarının mevzilendiği Ekim Köprüsü'nden, Mübarek karşıtlarına doğru ateş açıldığını, 4 protestocunun öldüğü, birçoğunun yaralandığını belirtti.

        Mısır Hukukçular Birliği ise meydanda bulunan Mübarek karşıtlarının, Mübarek yandaşlarının açtığı ateşin hedefi olduğunu, birçok ölü ve yaralı bulunduğunu kaydetti. Tanıklardan 26 yaşındaki Muhammed Seyit Mustafa, ''Böylesi hiç olmamıştı, Mısırlı Mısırlı ile çatışıyor, bu bir iç savaş'' dedi.

        WASHINGTON

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ı telefonla arayarak, Mısır'daki Mübarek aleyhtarları ile Mübarek yandaşlarının çatışmalarının yol açtığı şiddet olaylarını ''şok edici'' olarak nitelendirdi ve bu olayların sorumlularının bulunması için bir soruşturma açılmasını istedi.

        Washington'daki yetkililer, Kahire'de meydana gelen yeni şiddet olayları karşısında, ABD vatandaşlarının ''vakit kaybetmeden'' Kahire Havalimanına gitmelerini ve bir an önce Mısır'dan ayrılmalarını istedi. Ayrıca, şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle Mısır'a ek sefer yapılamama ihtimalinin olduğu da bildirildi.

        ATVE DEVELER MEYDANDA

        Mübarek yanlısı bazı göstericiler at ve develerin sırtında çatışmalara katılırken, sopa ve kamçı kullandıkları görüldü.

        Meydana atla giren göstericilere müdahale eden Mübarek karşıtı göstericilerin, attan düşürdükleri göstericileri dövdüklerini anlatan görgü tanıkları, meydanda kanlar içinde insanların bulunduğunu ve kalabalık içinde ağlayan kadın ve erkeklerin bulunduğunu kaydettiler.

        Bölgedeki AFP muhabiri,Tahrir meydanında Mübarek yanlılarının beton blokları meydanın yakınındaki binalarınçatısından fırlattığını belirtti.

        Bu arada El Cezire televizyonu, Tahrir meydanındaki bazı iş yerlerinden dumanların yükseldiğini bildirdi.

        Televizyon, bazı kişilerin Tahrir meydanında bulunan binalardan yangın bombası attığını ve buna itfaiyenin hemen müdahale ettiğini duyurdu.

        Reuters ajansının haberinde de Mübarek karşıtı ve yanlısı göstericilerin toplandığı Tahrir meydanına 4 molotofkokteyli atıldığı belirtildi.

        Görgü tanıkları molotofkokteylerinin atılmasından sonra ordunun yangını söndürmek için harekete geçtiğini ifade ettiler.

        YABANCI GAZETECİLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

        Tahrir Meydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden yabancı muhabir, foto muhabiri ve kameramanların, kendileri açısından durumun son derece gergin olduğunu belirtti.

        Bir AFP muhabirinin, Mübarek taraftarlarının kendisine karşı saldırgan davranması üzerine iki Mısırlı askerin korumasında meydanı terk ettiği ifade edildi.

        Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ''Le Soir'' gazetesi, olayları takip eden Serge Dumont adlı muhabirinin, ''dövüldükten sonra, kimliği belirsiz kişilerce götürüldüğünü'' duyurdu.

        Tahrir Meydanı'nda görgü tanığı bir gazeteci, Mısırlı askerlerin, Kanada devlet televizyonu Radio-Canada için çalışan bir kameramanı, öfkeli kalabalığın elinden zor kurtardığını, askerler müdahale etmese bütün Radio-Canada ekibinin ölünceye dek dövüleceğini ifade etti.

        Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile basın kuruluşları, Mısır'daki olayları izleyen birçok gazetecinin buna benzer saldırılara maruz kaldığını ve örneklerinin çoğaltılabileceğini bildirdi.

        Yabancı gazetecilere yapılan saldırıları kınayan Sınırsız Muhabirler Örgütü, BBC, El Cezire, CNN, El Arabiya ve ABC News, muhabirlerinin kalabalığa karışmış sivil polislerin saldırısına uğradığını veya saldırgan davranışına maruz kaldığını açıkladı.

        Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Jean-François Julliard, yayımladığı yazılı açıklamada, olayları izleyen yabancı gazetecilerin, Mübarek taraftarlarının ve kalabalığa karışmış sivil polisler tarafından dövüldüklerini, kamera, fotoğraf makinesi, ses ve görüntü bandı gibi malzemelerinin de çalındığını belirtti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley de yaptığı açıklamada, yabancı gazetecilere yapılan saldırı ve gözaltılardan dolayı endişelerini bildirdi.

        ORDU, ŞİDDET OLAYLARINA KARIŞANLARI TUTUKLADI

        Şiddet olaylarına karışanların ordu tarafından tutuklandığı bildirildi.

        El Arabiya televizyonu, Tahrir Meydanı'ndaki protesto gösterilerinde yaşanan şiddetin ardından ordunun, bu olaylara karışanları tutukladığını duyurdu, ancak kaç kişinin tutuklandığını belirtmedi.

        Meydanın dışında kamp kuran hükümet karşıtı protestocular, ordunun müdahale etmesi çağrısında bulunmuş, ancak şiddet olayları sırasında ordu, müdahalede bulunmamıştı.

        KENDİ İŞLERİYLE UĞRAŞSINLAR

        Mısır'da hükümet, uluslararası toplumdan gelen iktidarın değişimine yönelik çağrıları reddetti.

        Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüsam Zeki, uluslararası toplumdan gelen çağrıların ardından yaptığı açıklamada, ''iktidar değişimini'' kabul etmediklerini, çağrıların Mısır'daki durumu alevlendirmeye yönelik olduğunu ifade etti.

        Zeki, "ABD, İngiltere, Fransa gibi Batılı ülkelerin, hatta Türkiye'nin her durumda rol oynamaya çalışmasını, Mısır'daki gelişmelere burunlarını sokmasını görmek üzücü" diyerek, bu ülkelerin kendi işleriyle uğraşmasını istedi.

        "Bu ülkeleri cüretkar ve eşi benzeri olmayan biçimde Mısır halkı adına konuşmakla" suçlayan Zeki, bu durumun hükümet ve halk tarafından reddedildiğini vurguladı.

        GIBBS: MISIR'DA DEĞİŞİM ZAMANI GELDİ VE BU ZAMAN ŞİMDİ

        Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ''Mısır'da demokrasiye yönelik değişimin derhal hayata geçirilmesi gerektiği'' mesajını yineledi.

        ABDBaşkanı Barack Obama ve Amerikan yönetiminin Kahire sokaklarında meydana gelen şiddet eylemlerini şiddetle kınadığını vurgulayan Gibbs, ''Tüm bu süreç boyunca aynı mesajı verdik. Eğer herhangi bir şiddet eylemi Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyorsa, bu derhal son bulmalıdır.(Mısır'da) Değişim zamanı geldi ve bu zaman şimdi. Mısır halkının ilerleme ve değişimi görmeye derhal ihtiyacı var" diye konuştu.

        Obama'nın, ''Mısır'da değişim zamanının geldiği'' mesajını, Mısır CumhurbaşkanıHüsnü Mübarek ile doğrudan ve samimi telefon görüşmesinde de açıkça dile getirdiğini ifade eden Gibbs,Beyaz Saray'ın, Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalmasından tatmin olup olmadığı sorusunu, Obama'nın Mübarek ile görüşmesinin detaylarına girmeyeceği şeklinde yanıtladı. Gibbs, ''(Değişim ihtiyacı konusunda) Eğer bana şimdinin Eylül ayı mı demek olduğunu soruyorsanız, Eylül ayı değil, şimdi demek şimdi'' ifadesini kullandı.

        AMERİKALI YETKİLİ: MISIR ORDUSU BASKIYI TARTIŞIYOR

        ABD yönetiminden üst düzeyde bir yetkili, Mısır ordusunun, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e, protestocuların taleplerinin daha fazlasının karşılanması konusunda baskı yapıp yapmamayı tartıştığını ileri sürdü.

        Başkan Barack Obama yönetiminden, adı açıklanmayan yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Mübarek yanlısı ve karşıtlarının çatışmaları, Mısır ordusunun Mübarek'e ek adımlar atmaya ihtiyaç olup olduğuna dair baskı yapmasına yol açabilir'' dedi.

        ORDUDAN YALANLAMA

        Mısır devlet televizyonu, Mısır ordusunun, askerlerin, başkent Kahire'deki Tahrir meydanında karşıt gruptan göstericiler arasındaki çatışmaları dağıtmak amacıyla havaya ateş açtığı iddiasını reddettiğini duyurdu.

        Gösterileri izleyen El Cezire muhabiri, Mısır askerlerinin çatışmaları dağıtmak amacıyla havaya ateş açtığını bildirmişti.

        Öte yandan Reuters ajansına açıklamada bulunan bir görgü tanığı ise silah seslerinin duyulduğunu ancak ilk anda nereden ateş edildiğinin anlaşılamadığını kaydetti.

        SİVİL GİYİMLİ POLİSLERİN KATILDIĞI İDDİASI

        Mısır devlet televizyonu, Mısır İçişleri Bakanlığının, bazı hükümet karşıtı göstericilerce ortaya atılan, ''bazı sivil giyimli polislerin başkent Kahire'deki Tahrir meydanında çatışmalara sahne olan gösterilere katıldıkları'' yönündeki iddiaları reddettiğini duyurdu.

        MISIR ORDUSU: HERKES EVİNE

        Mısır ordusu, Mısırlıların mesajlarını ilettiğini, taleplerinin duyulduğunu belirterek, ülkede normal yaşantıya dönülmesini istedi.

        Ordu sözcüsü, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıldan fazla süren iktidarının sona ermesi talebiyle yaklaşık 1 haftadan fazla bir süredir yapılan gösterilerin bitirilmesi çağrısında bulundu. Sözcü, ''Ordu birlikleri size sesleniyor. Taleplerinizi ifade etmek için sokaklara çıktınız ve normal yaşamı yeniden kuracak olan sizlersiniz'' dedi.

        Protestocuların sokakları terk etmesi çağrısında bulunan Sözcü, mesajın ve taleplerin duyulduğunu söyledi.

        Öte yandan, olaylar nedeniyle engellenen internet erişiminin de yeniden normale döndüğü belirtildi.

        BARADEY, ORDUNUN ÖLÜMLERE MANİ OLMASINI İSTEDİ

        El Cezire televizyonunu haberine göre, muhalif lider Muhammed El Baradey yaptığı açıklamada, "orduya, Mısırlıların hayatının korunması için müdahale etmesini talep ettim" dedi.

        Hükümet karşıtı göstericilere saldıranların polis olduğuna dair göstergeler olduğunu kaydeden Baradey, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in cuma gününden önce istifa edeceği umudunda olduğunu ifade etti.

        MUHABİRLER TARTAKLANDI

        Kahire'deki protestoları izleyen CNN ve AP muhabirlerinin de aralarında olduğu gazetecilerin, Mübarek yanlılarınca tartaklandığı, bazılarının dövüldüğü ve yaralandığı bildirildi.

        CNN muhabiri Anderson Cooper, kendisinin ve ekibinin Hüsnü Mübarek yanlılarının saldırısına uğradığını, hiç kimsenin ciddi derecede yaralanmadığını söyledi. İki AP muhabiri ve bir grup başka gazetecinin de Mübarek yanlılarınca tartaklandığı kaydedildi.

        El Cezire televizyonu, iki grubun çatışması sırasında Al Arabiya televizyonunun muhabirinin bıçaklandığını kaydetti. Avrupa basınına göre, Belçikalı bir gazeteci dövülürken, sivil giysili bazı kişilerce rehin alındı ve casuslukla suçlandı.

        İSRAİLLİ 4 GAZETECİ TUTUKLANDI

        Kahire'ye giden İsrailli 4 gazetecinin tutuklandığı bildirildi.

        İsrail radyosunun haberine göre, gazetecilerden 3'ü İsrail'in Kanal 2 televizyonu için, dördüncüsü de İsrail'in Arap kentlerinden Nasıra'daki bir haber portalı için çalışıyor.

        Gazetecilerin tutuklanma gerekçesi olarak, hem ülkeye turist vizesiyle giriş yaparak çalışmaları, hem de sokağa çıkma yasağını ihlal etmelerinin gösterildiği bildirildi.

        AFP: TÜRKİYE BÖLGESEL ROLÜNÜ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

        Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Mısır'daki protestolara gösterdiği tepkiyi anlatırken, ''Türkiye bölgesel rolünü güçlendirmek istiyor'' yorumunda bulundu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'daki iktidar değişikliğine güçlü desteğine değinen AFP, bu isteğin ''Türkiye'nin bölgesel güç rolünü sağlamlaştırmak arzusunu yansıttığını'' belirtti.

        İKTİDAR DEĞİŞİMİ KABUL ETMİYOR

        Yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

        • Mısır'da, ordunun gösterilere son verilmesi çağrısının ardından sokağa çıkma yasağı hafifletildi.

        • Müslüman Kardeşler, Mübarek'in dün akşam yaptığı konuşmadaki "yeniden aday olmayacağı" açıklamasını reddettiklerini duyurdu.

        • Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüsam Zeki, uluslararası toplumdan gelen çağrıların ardından yaptığı açıklamada, ''iktidar değişimini'' kabul etmediklerini bildirdi.

        • Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mısır'daki geçiş döneminin çabuk tamamlanması çağrısı yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ