Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Muhalifler parlamento önünde

        Muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Meclis Caddesi'ne barikat kuran göstericiler, parlamentoya giriş ve çıkışları kontrol altına aldı.

        İktidar partisi NDP'nin bazı milletvekillerinin Mısır devlet televizyonuna parlamentodan telefon ile bağlanarak, görevlerine devam ettiklerini ve muhalif göstericilerin Tahrir meydanı dışında hiç bir etkinliği bulunmadığını iddia etmeleri üzerine Mısır Parlamentosu önünde kontrol noktaları oluşturan protestocuların, Cuma gününe kadar parlamenterlerin parlamentoya girişini engellemeyi amaçladıkları öğrenildi.

        Parlamento binasının iç kısmı polis tarafından korunurken, dış kısmında bulunan askeri birliklerin, protestocuların barikat kurmasına müdahale etmedikleri de görgü tanıklarınca ifade edildi.

        Image

        MÜBAREK SONRASI NE OLUR?

        Mısır'da muhalefetin 25 Ocak tarihinde başlayan gösterilerinin ardından Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in İstihbarat Örgütü Başkanı Ömer Süleyman'ı kendisine yardımcı ataması, ülkede olası Mübarek sonrası dönemde yetki devrine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

        Tartışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesinden anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şevki Seyid, cumhurbaşkanının yetki devrinin anayasanın 82. maddesinde düzenlendiğini belirterek, bu maddeye göre cumhurbaşkanının vefatı durumunda yetkinin meclis başkanına, eğer meclis başkanı da olmazsa anayasa mahkemesi başkanına geçeceğini savundu.

        Seyid, aslında yetki devri ve geçişini düzenleyen söz konusu maddede, cumhurbaşkanının ülkeden geri dönmeksizin ayrılması durumuna ilişkin bir belirginlik bulunmadığını, Mübarek'in Mısır'ı terk etmesi durumunda 82. maddeye göre vefat durumunda olduğu gibi yetkinin meclis başkanına geçeceğini anlattı.

        Mübarek'in ülkeden ayrılması söz konusu olduğunda cumhurbaşkanlığı yetkilerinin yardımcısı Ömer Süleyman'a geçmeyeceğini kaydeden Seyid, "Anayasaya göre Mübarek, geri dönme durumu belirgin olmak şartıyla yurt dışına çıkması halinde yetkilerini geçici olarak yardımcısı Ömer Süleyman, Meclis Başkanı Fethi Surur veya Başbakan Ahmed Şevki'ye devredebilir. Ama bu devir, sadece geçici yetki devridir. Yetkinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar tam olarak başka birine intikali sadece ölüm veya Mübarek'in bir daha ülkeye dönemeyecek durumda olması halinde gerçekleşir. Bu durumda da yetki meclis başkanına geçer" dedi.

        Mısır İnsan Hakları Derneği Başkanı Avukat Necip Cibril de Mısır Anayasası'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve yetkilerini düzenleyen 77, 79 ve 96. maddeleri ile 82. maddenin tamamı incelendiğinde, Mübarek'in ülkeden bir daha dönmemek üzere ayrılması durumunda yetkinin meclis başkanına geçeceği görüşünü dile getirdi.

        Cibril, Mübarek'in ülkeyi terk etmesi durumunda yardımcısı Ömer Süleyman'ın hiçbir şekilde yetkili olamayacağını, hatta Mübarek tarafından seçildiği için görevini sürdürmesinin meşru görülemeyeceğini savundu.

        GÖRÜŞMELER CİDDİYETTEN UZAK

        Mısır'daki muhalefet partilerinden El Gad'ın lideri Eymen Nur, ülkedeki son durumla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet ile muhalefet arasında başlayan diyalog görüşmelerini "ciddiyetten uzak ve gerçekçilikten yoksun" olarak nitelendirdi.

        El Gad (Yarın) Genel Başkanı Nur, hak ve özgürlükler istediklerini vurgulayarak, "Mübarek rejiminin ülkeyi fesatla 30 yıl boyunca yönettiğini" iddia etti.

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi veya yetkilerini devretmesini istediklerini anlatan Eymen Nur, "Biz kriz isteyen taraf değiliz. Bu süreçte herkes ciddi olmalıdır. Haklarımızın bize verilmesi gerek. Tarihte olduğu gibi güçlü bir Mısır istiyoruz. Mısır'ın özgür ve demokratik olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

        EL KAİDE'DEN CİHAD ÇAĞRISI

        İnternetteki İslamcı siteleri gözetleme merkezinin (SITE) verdiği bilgiye göre, Irak İslam Devleti adlı örgüt, Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı gösteri yapan protestocuları, ''cihat edip şeriat kurallarına dayanan bir hükümet kurmaya'' çağırdı.

        İlk defa El Kaide'ye bağlı bir grubun Mısır'da süregelen gelişmelere tepki verdiğini belirten SITE'ye göre, ISI'nın mesajı cihatçı forumlarda dün yer aldı.

        BIDEN: DİYALOG GENİŞLETİLSİN

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Mısırlı muadili Ömer Süleyman'ı siyasi geçiş döneminde sürmekte olan diyalogu başka muhalif gruplarla genişletmeye çağırdı.

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın Süleyman ile telefonda görüştüğü belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ