Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Domino taşları sallanıyor!

        Umman'da yüzlerce kişinin siyasi reform talebiyle gösteri yaptığı bildirildi.

        Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı protestolardan sonra, Umman'ın başkenti Muskat'ta da cuma namazından sonra gösteri düzenlendi.

        Başkentin ticari merkezi Ruvi'de toplanan 300 dolayında kişi "demokrasi istiyoruz" sloganları atarken, maaş zammı ve iş talebinde bulundu.

        Göstericiler, bakanların 4 yıldan uzun süre görev yapmamasını da istedi.

        Bir gösterici, kabinenin, üyeleri seçimle gelen Şura Konseyince atanması gerektiğini, yolsuzluğu teşvik ettiği için 10-20 yıl görev yapan bakanlar istemediklerini ifade etti.

        Gösteriye katılan bir öğrenci de Reuters'a yaptığı açıklamada, gıda ve diğer ürünlerin fiyatlarının son üç yılda iki katına çıktığını söyledi.

        Protestocuların bir saat kadar süren gösterinin ardından bölgeden ayrıldığı belirtildi.

        Umman resmi ajansı INA, geçen hafta, işçi maaşlarının 140 riyalden 200 riyale çıkarıldığını duyurmuştu.

        Ülkenin resmi bir işsizlik oranı bulunmamasına rağmen, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) 2004 tahminlerine göre işsizlik oranı yüzde 15 civarında.

        Umman Sultanı Kabus Bin Said, 1992 yılında Şura Meclisi'ni oluşturmuştu. Meclisin 84 üyesi ülkedeki 61 bölgenin seçmeni tarafından seçiliyor. Ancak tavsiye organı olan parlamentonun yasama yetkisi bulunmuyor.

        BAHREYN: Şİİ LİDER, "ÖNCE ASKERİ SOKAKTAN ÇEKİN" DEDİ

        Yönetim karşıtı gösterilerin bir haftadır sürdüğü Bahreyn'de ana muhalefetteki Şii bloku, Kral'ın diyalog önerisini reddederek, öncelikle askerlerin sokaklardan çekilmesini istedi.

        Bahreyn'de bombalar uçuştu!

        İktidarı protesto için önceki gün parlamentodan ayrılan Şii Vifak blokunun üyesi İbrahim Mattar, yetkililerin, "anayasal monarşi fikrini kabul etmesi" ve herhangi bir diyalog başlamadan önce askerleri sokaklardan çekmesi gerektiğini belirtti.

        Mattar, "Diyalog konusunda ciddi niyetleri olduğunu düşünmüyoruz, çünkü ordu sokaklarda" dedi.

        Yönetimin, ancak anayasal monarşiyi kabul etmesi ve askerleri sokaklardan çekmesinden sonra yeni isimlerden oluşacak geçiş hükümeti için gayret edebileceklerini ifade eden Mattar, bu hükümette mevcut içişleri ve savunma bakanlarının yer almaması gerektiğini kaydetti.

        Bahreyn'de bir haftadır süren gösterilerin ardından Kral Hamad Bin İsa El Halife'nin, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den, gösterilerle krallığı sarsan krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istemişti.

        EN BÜYÜK SENDİKADAN GREV ÇAĞRISI

        Yönetim karşıtı protestoların bir haftadır düzenlendiği Bahreyn'in en büyük sendikası, yarın için grev çağrısında bulundu.

        Havayolu sendikasının bir üyesi, Bahreyn Genel İşçi Sendikası'nın 20 Şubat'ta grev başlatılması çağrısında bulunduğunu, Körfez Havayolu sendikası üyelerinin bu konuda bilgilendirildiğini söyledi.

        Bahreyn'de bir haftadır hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor. Kral Hamad Bin İsa El Halife, krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatılmasını istemişti.

        Ana muhalefetteki Şii bloku ise Kral'ın diyalog önerisini reddederek, öncelikle askerlerin sokaklardan çekilmesi gerektiğini bildirmiş, askerler gösterilerin merkezi İnci Meydanı'ndan çekilmişti.

        KUVEYT'TE VATANSIZ ARAPLAR VATAN PEŞİNDE

        Kuveyt'te vatandaşlık isteyen vatansız Araplarla güvenlik güçleri arasında dün çıkan çatışmalarda 30 kişinin yaralandığı bildirildi.

        Güvenlik kaynakları, başkent Kuveyt'in kuzeybatısıntaki Cahra'da düzenlenen gösterilerde 50 kişinin de gözaltına alındığını belirtti.

        Aynı kaynaklar, Salibiye köyünde de 80 kişinin benzer gösteri yaptığını söyledi.

        Güvenlik güçlerinin Cahra'da göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiği kaydedildi.

        İçişleri bakanlığı, göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığını açıkladı.

        Kuveyt'te uzun süredir yaşayan, ancak vatandaşlığı bulunmayan Bedeviler, vatandaşlık hakkı, parasız eğitim, bedava sağlık hizmeti, iş ve Kuveyt vatandaşlarıyla eşit haklar istiyor.

        İRAN: MUHALEFET DİNCİ DİKTATÖRLÜĞE CİHAT İLAN ETTİ!

        İran muhalefeti, halka yarın başkent Tahran ve diğer kentlerde düzenlenecek gösterilere katılma çağrısı yaptı.

        Muhalefetin kaleme.com internet sitesinden yapılan açıklamada, gösterilerin "İran'daki dinci diktatörlüğe karşı savaş" olacağı belirtildi.

        İran'da hafta başında düzenlenen gösterilerde güvenlik güçleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi ölmüştü. Ülkedeki sertlik yanlıları, halihazırda ev hapsinde tutulan muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi'nin asılmasını istemişti.

        IRAK: BARZANİ, "OLAYLAR ADLİ DEĞİL, KARANLIK KİŞİLER İŞ BAŞINDA" DEDİ

        Irak'ın kuzey bölgesinde faaliyet gösteren Irak Kürdistan Demokratik Partisinin (IKDP) yetkilisi Neçirvan Barzani, Süleymaniye kentinde meydana gelen olayların "adli" olduğunu belirterek, suçluların en kısa sürede yargılanacağına inandığını belirtti.

        Barzani, yaptığı basın açıklamasında, bazı kaynaklara göre 1, bazılarına göre 2 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı olayların arkasında siyasi bir tarafın değil, karışıklık isteyen kişilerin bulunduğunu ifade etti.

        Süleymaniye'deki parti binasının saldırıya uğraması konusunda kimseyi suçlamadıklarını kaydeden Barzani, "Kimseyi suçlamıyoruz. Tüm siyasi taraflar, bizi arayarak olaydan duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Sorun adlidir, adaletin en kısa sürede suçluları bulup yargılayacağına inanıyoruz. Bu olayların arkasında karışıklık çıkarmak isteyen karanlık kişiler var" ifadesini kullandı.

        Erbil'de önceki akşam kimliği belirsiz kişilerin muhalif Goran (Değişim) hareketinin binasını ateşe vermesinin, Süleymaniye'de meydana gelen olaylara tepki olarak geliştiğini düşündüğünü belirten Neçirvan Barzani, olaylarda partilerinin zarar gördüğünü ifade ederek, partilileri kışkırtmalara kapılmamaya çağırdı.

        YEMEN: HÜKÜMET BİNALARI YAKILIYOR

        Yemen'in başkenti Sana'da hükümet karşıtlarının bu sabah tekrar gösterilere başladığı bildiriliyor.

        Öfke nöbeti Yemen'de!

        Bölgedeki kaynaklar, Sana'da üniversitenin önünde toplanan yüzlerce göstericinin Adalet Bakanlığına doğru yürüdüğünü söyledi.

        Ülkenin güneyindeki sahil kenti Aden'de ise grupların hükümet binalarına saldırdığı, yağmaladığı ve yaktığı belirtildi.

        Aden sakinleri, saldırı, yağmalama ve yakma olaylarına rağmen kent sokaklarında polis ya da asker olmadığını bildiriyor.

        Yemen'de 9. gününe giren protesto gösterilerine polisin müdahalesi sonucu en az 6 kişinin öldüğü, 150'den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

        Yemen'in başkenti Sana'da bugünkü gösterilerde güvenlik güçlerinin bir protestocuyu vurarak öldürdüğü bildirildi.

        Sağlık yetkilileri, polisin Sana'daki binlerce göstericinin yürüyüşü sırasında ateş açması sonucu 5 kişinin de yaralandığını söyledi.

        Bu sabah erken saatlerde göstericiler başkentte Sana Üniversitesi'nden Adalet Bakanlığına doğru "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" sloganlarıyla yürümeye başlamıştı.

        CEZAYİR'DE GÖSTERİLERE POLİS ENGELİ

        Cezayir'de polisin demokrasi yanlısı binlerce kişinin gösteri yapmasını engellediği bildirildi.

        Bölgedeki kaynaklar, polisin protestocuları çembere alarak durdurduğunu, böylelikle yürüyüş yapılmasını engellediğini belirtiyor.

        Yürüyüşü düzenlemeye çalışan Cezayir'de Demokratik Değişim Koordinasyonu, yaklaşık 10 bin kişiyi topladıklarını belirtirken, başkent Cezayir sokaklarında 26 bin polisin konuşlandığı kaydediliyor.

        Başkent Cezayir'de aynı grupların geçen hafta cumartesi günü yaptığı gösterinin ardından polisin bugün daha büyük sayıyla önlem aldığı, başkentin dün sakin olduğu, ancak bu gece yarısından itibaren polisin caddelere yerleştiği ifade ediliyor.

        Bu arada muhalefetteki Demokrasi ve Kültür Yürüyüşü (RCD) milletvekili Tahar Besbas'ın polisin sopayla vurması sonucu başından yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

        Besbas'ın yandaşları, polisin başlangıçta milletvekilinin hastaneye götürülmesini reddettiğini söyledi. Besbas'ın sağlık durumu hakkında bilgi edinilemedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ