Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya El Fetih ve Hamas anlaştı

        Filistin'de, acılı geçen 4yıllık ayrılığı sona erdiren ElFetih ile Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda sağlanan ve bütün Filistinli grupların katıldığı birlik anlaşması, Kahire'de düzenlenen resmi törenle taraflarca ilan edildi.

        Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan resmi törene Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. FilistinYönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal törende hazır bulundu.

        KARA SAYFAYI KAPATTIK

        Kahire'de Mısır'ın istihbarat merkezinde düzenlenen törende El Fetihli Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistinlilerin sonsuza kadar bölünmenin kara sayfasını geçtiğini ilan ediyoruz" dedi. Anlaşmanın Filistin ulusal çıkarlarına zarar veren "dört kara yılı" sona erdirdiğini kaydeden Abbas, bu törenin ardından kısa süre içinde Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini belirtti. Abbas,"uzlaşmanın sadece Filistin'in evini düzenlemesini değil, aynı zamanda adil bir barışı da sağlayacağını" kaydetti.Filistinliler arasındaki uzlaşmaya sert biçimde karşı çıkan İsrail Başbakanı BinyaminNetanyahu'nun "sömürgecilik ve barış arasında seçim yapması" gerektiğini söyleyen Abbas, İsrail'i barış görüşmelerinden kaçmaya bahane bulmak için Filistin tarafını bölmeye çalışmakla suçladı.

        ÖRGÜT HER TÜRLÜ BEDELİ ÖDEMEYE HAZIR

        Hamas lideri Halid Meşal da konuşmasında, Filistinliler arasında uzlaşma için örgütün "her türlü bedeli ödemeye hazır"olduğunu söyledi.

        Meşal, şöyle konuştu:

        "Amacımız Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde başkenti Kudüs olan, hiçbir (Yahudi) yerleşimcinin olmadığı, tek bir metrekare toprağı bırakmadan, Filistinli mültecilerin dönüş hakkından vazgeçmeden özgür bir Filistin devletinin kurulmasıdır."

        El Fetih ile Hamas başta olmak üzere 13 Filistinli grup arasında sağlanan uzlaşma anlaşması, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, bir yıl içinde genel seçimlerin yapılmasını sağlayacak bir geçici teknokratlar hükümetinin kısa süre içinde kurulmasını öngörüyor. El Fetih ve Hamas dahil 13 Filistinli grup, Batı Şeria ve Gazze'yi, kısa bir süre içinde açıklanacak tek bir hükümet altında toplamayı amaçlayan uzlaşma anlaşmasını dün imzalamışlardı.

        GAZZE'DE BİNLERCE KİŞİ SOKAKLARDA

        Gazze Şeridi'nde binlerce kişi, El Fetih ile Hamas arasındaki düşmanlığı sona erdiren anlaşmanın imzalanmasını kutluyor. Batı Şeria'da da çeşitli kentlerde gösteriler düzenlenirken, Hamas'ın El Aksa televizyonu ilk kez Batı Şeria'nın Tulkarim kentinden yayın yapıyor.

        El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmayla ilgili Kahire'de resmi törenin yapıldığı saatlerde, kendiliğinden sokaklara dökülen binlerce Gazzeli, Meçhul Asker anıtının ve parlamento binasının bulunduğu Ömer Muhtar Caddesi'ni doldurdu.

        Ellerinde El Fetih ve Hamas bayraklarıyla Gazzeliler, mutluluklarını Filistin birliği için sloganlar ve marşlarla birlikte dile getirdiler.

        Gazze'de, Hamas'ın iktidarı almasından bu yana saklanan El Fetih bayrakları da ilk kez alenen yükselmeye başladı.

        2009 yılı başında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği ve Dökme Kurşun operasyonu adı verilen saldırılarda kısmen yıkılan Gazze'deki parlamento binasından, El Fetih Devrim Komitesi üyesi Ebu Cuda El Nahhal ve parlamentonun Hamaslı üyeleri kol kola birlikte çıktılar.

        Hamas'ın merkezi Gazze'de olan El Aksa televizyonu da ilk kez Tulkarim'den canlı yayın yaptı ve Filistin Meclis Başkan Vekili Dr. Hasan Kreyşha'yı konuk etti.

        Kreyşha, geçen dönemde hem El Fetih'e hem de Hamas'a yönelik eleştirileriyle bilinen bağımsız bir milletvekili.

        El Aksa televizyon kanalı, Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından kurulmuş ve 2006 yılı başında yayına başlamıştı.

        EREKAT: BAŞARISIZ OLMAK DİYE BİR LÜKS YOK

        Bu arada El Fetihli yöneticilerden, eski başmüzakereci Saib Erekat, birlik anlaşmasıyla ilgili olarak "Başarısız olmak diye bir lüksümüz, böyle bir ihtimal yok" dedi.

        Halkın ulusal çıkarlarının herşeyin üzerinde olduğunu belirten Erekat, "Filistin birliğinin Filistin devletine giden yol olduğunu" vurguladı.

        Erekat, seçim sandıklarının demokrasinin yegane göstergesi olmadığını, bunun bir düşünme biçimi, hoşgörü, örgütlenme ve diğerlerinin de haklarına saygı gösterme yolu olduğunu dile getirerek, "Bugün biz, demokratik Filistin yaşamının da temellerini atıyoruz" diye konuştu.

        Öte yandan Filistin basını, anlaşmanın başarıyla uygulanabilmesini gözlemek amacıyla, Mısır istihbarat yetkililerinden General Muhammed İbrahim başkanlığında ve Arap Birliği ile çeşitli tarafların temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacağı bilgisini verdi.

        El Fetih ile Hamas arasındaki görüşmelerde en önemli konulardan biri olarak ortaya çıkan güvenlik birimleri konusunda da bir komisyon oluşturulacağı bildirildi.

        BAŞBAKANLIK İÇİN ÖNE ÇIKAN İSİMLER

        Öte yandan Filistinli gruplar arasındaimzalanan anlaşmadan sonra, başbakanlık makamı için dört isim öne çıkıyor.

        Bu isimler şunlar:

        Mühib El Masri: Nablus'tan milyarder bir hayırsever ve birliğin sağlanması yönünde çalışan bir aktivist. Bu çalışmaları çerçevesinde Gazze'ye defalarca gitti. Bir Filistin yatırım firması olan PEDECO'nu başkanlığını yapıyor.

        Ziyad Ebu Amir: Yasama Konseyi üyesi, yazar ve Gazze'den eski dışişleri bakanı. Washington'daki Georgetown üniversitesinden karşılaştırmalı politika alanında master derecesi bulunuyor.

        Abid El Kerim Şubeyir: 2005 seçimlerinde bağımsız devlet başkanlığı adaylarından. Seçimde yüzde 2,6 oranında oy alarak dördüncü gelmişti.

        Cemal El Hudari: Gazzeli eski bir bakan ve bağımsız. 2006'de Yasama Konseyi'ne girdi. Birlik anlaşmasının sağlanmasından aktif olarak çaba gösterdi.

        MISIR ARABULUCU

        Anlaşmanın, Mübarek sınrası geleceğini arayan Mısır’ın arabuluculuğu ile sağlanması dikkat çekici olarak yorumlanıyor. Mübarek sonrasındaki yeni Mısır yönetiminin, batılı ülkelerin 'terörist' ilan ettiği Hamas'la görüşmesi ve liderlerini Kahire'ye davet etmesi uzmanlarca politika değişikliğinin ilk ipuçları olarak değerlendiriliyor.

        ANLAŞMA NE GETİRİYOR?

        Anlaşma, taraflar arasında dört yıldır devam eden ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışmanın giderilmesini hedefliyor. İmzaların atılmasından sonra geçici hükümet kurma çalışmaları başlayacak ve bu geçici hükümet Filistin'i yeni seçimlere taşıyacak.

        Hamas-Fetih barışına İsrail'den ilk tepki!

        Netanyahu: Bu anlaşma Ortadoğu barışına büyük darbedir

        Filistin'de yaklaşık 5 yıldır süren iç çekişmeyi sona erdiren El Fetih ve Hamas'ın uzlaşı imzası İsrail'in pek de hoşuna gitmedi. İsrail Başbakanı Netanyahu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

        İsrail El Fetih ve Hamas birleşmesine tepkili. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, ''Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmesi'' çağrısında bulundu.

        İsrail Başbakanlık Basın Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Netanyahu, öğleden sonra Ortadoğu Dörtlüsü'nün Özel Temsilcisi Tony Blair ile görüşmesinde, ''Mahmud Abbas'ı Hamas'la anlaşmayı feshedip, İsrail'le barış yolunu seçmeye çağırıyorum'' dedi. İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki anlaşmayı, barış sürecine ''ağır bir darbe'' olarak nitelendirdi, ''Yarısı İsrail'in yıkılması çağrısında bulunan ve hatta katillerin başı Usame bin Ladin'i öven bir hükümetle barış yapmak nasıl mümkün olabilir'' diye sordu.

        ABD'DEN FİLİSTİNLİLERE ÇAĞRI

        ABD, Filistinlilere, El Fetih ile Hamas arasında varılan uzlaşma anlaşmasını, İsrail ile barış ihtimalini ilerletecek biçimde kullanmaları çağrısında bulundu. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin, uzlaşma anlaşmasının niteliğiyle ilgili ayrıntıları araştırmayı sürdürdüğünü belirterek, Filistinlilere, söz konusu anlaşmanın, İsrail ile barış olasılığını baltalamaktan ziyade bu olasılığı artıracak biçimde uygulanacağını temin etmesi çağrısı yaptı. İsrail, anlaşmayı barış şansına bir darbe olarak nitelendirmişti.

        YENİ KURULACAK HÜKÜMET TANINMALIDIR

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni kurulacak Filistin hükümetinin uluslararası toplum tarafından tanınması gerektiğini söyledi.

        Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Davutoğlu, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma müzakerelerinden sonra yaptığı açıklamada, varılan anlaşmadan dolayı Filistinlileri kutladı.

        Davutoğlu, uzlaşmanın bölgede çok önemli sonuçlar meydana getireceğini kaydederek, "Anlaşmanın en önemli sonucu, Filistinlilerin bundan sonra tek ses olmalarıdır" diye konuştu. Davutoğlu, "Yeni kurulacak Filistin hükümetini, uluslararası toplum tanımalıdır" dedi.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ortadoğu barış sürecinin, uzlaşmadan olumlu etkileneceğini ifade ederek, İsrail'e barış masasına dönme çağrısında bulundu.

        İsrail yönetiminin yerleşimci politikasını gözden geçirmesini isteyen Davutoğlu, "Bundan önce İsrail, barış sürecinin tıkanmasına Filistin tarafında muhatap bulamama argümanını öne sürüyordu. Şu anda Filistin'de birlik var ve muhatap da var. Bu durumda İsrail'in muhatabı var, barış görüşmelerine dönebilir" diye konuştu.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, Roma'da yapılacak Libya toplantısında Filistinli gruplar arasındaki gelişmeleri, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Avrupalı mevkidaşlarıyla paylaşacağını söyledi.

        Filistin konusunda yapılacak uluslararası konferansa Türkiye'nin ev sahipliği yapmasının istenmesinden büyük bir memnuniyet duyacaklarını dile getiren Davutoğlu, eylül ayında BM'ye getirilecek Filistin'in tanınması önerisini destekleyeceklerini söyledi.

        "Filistin devleti daha önce kurulmalıydı" görüşünü dile getiren Davutoğlu, 2007 yılı Mekke Anlaşması'nı hatırlatarak, "Umarım Mekke Anlaşması'ndan sonra olduğu gibi bu fırsat yine kaçmaz" diye konuştu.

        Davutoğlu, Filistinli grupların uzlaşması için Türkiye'nin bugüne kadar çalıştığını ve Filistinlilere devamlı destek verdiğini hatırlatarak, bu anlaşmayı imzalamalarından dolayı Filistinlileri, katkılarından dolayı da Mısır hükümetini tebrik etti.

        İPLER 2006’DA KOPMUŞTU

        Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki baskın güç olan El Fetih ile İslami kanattan Hamas hareketleri arasındaki rekabet, 2006’da Filistin genelinde düzenlenen ve Hamas’ın kazandığı seçimler sonrasında koptu. Hamas'ın oluşturduğu hükümeti tanımayan El Fetih, ayrı bir hükümet kurdu. Hamas da 2007 yılının ortalarından itibaren kontrol ettiği Gazze Şeridi'nde kendi hükümetini kurdu.

        Filistin yönetimindeki siyasi kriz, seçim takvimlerini de sekteye uğratmıştı. El Fetih denetimindeki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ertelenen yerel seçimleri 9 Temmuz'da düzenleyeceğini duyurmuştu. Gazze Şeridi'nde seçimi reddeden Hamas'ın şimdi tavrını değiştirmesi bekleniyor.

        2006’da yapılan ve Hamas’ın hareketi açık bir farkla kazandığı seçimlerden sonra Filistin topraklarında yeni seçim düzenlenmedi. Siyasi kriz nedeniyle 2007'den itibaren işlemez hale gelen parlamentonun görev süresi geçen yıl, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın devlet başkanlığı süresi ise 2009'da dolmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ