Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Davutoğlu'ndan Suriye ve Filistin açıklaması

        Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davuoğlu, Meclis'te kayıt yaptırdıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

        "Millet egemenliğinin, millet vicdanının ve toplumsal ortak aklın nihai tecelli makamı olan TBMM'de yeni dönem hayırlı, mübarek olsun" diyen Davutoğlu, "Yüce meclisimiz nihai meşruiyet kaynağıdır. Türk milletini temsilen yüce mecliste görev yapmak hepimiz için büyük bir şereftir. Bu dönemin milletimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

        "SURİYE İLE KADER BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

        Bir gazetecinin, 'Suriye sınırında bir takım gelişmeler yaşanıyor. Ankara-Şam hattında gerginlik söz konusu mu?' sorusu üzerine Davutoğlu, Suriye'deki gelişmeleri en başından itibaren yakından takip ettiklerini ifade ederek, "Türkiye-Suriye ilişkileri herhangi iki ülke komşuluk ilişkilerinin çok ötesindedir. Yakın akrabalık ilişkilerimiz var. Sınır boylarında aynı aileye mensup insanlar var" dedi. Olayın siyasi ve uluslararası boyutunun yanında insani boyutunun çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:"

        "Dolayısıyla en başından itibaren Suriye ile kader birliği içinde davrandık. Zaten son 10 yıl içinde ilişkilerimiz olağanüstü gelişme kaydetti. Bu nedenle Ocak ayından itibaren, bu gelişmelerin başladığı ilk günden itibaren Suriye yönetimi ile temasın sürmesine büyük önem verdik. Ayrıca yine aynı çerçevede Suriye halkının taleplerinin yerine getirilmesi ve reformların gerçekleşmesi için de çaba sarf ettik. Bu temaslar hiçbir zaman kesilmedi. Türkiye bu konuda ilkesel bir politika takip ediyor, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Nihai referansımız öne çıkardığımız ilkelerimizdir. İnsani, demokratik ve uluslar arası hukuk çerçevesinde de önem taşıyan ilkelerdir."

        "SURİYE'DE SOMUT ADIMLAR ATILMALI"

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın son konuşmasını da yakından takip ettiklerini belirten Davutoğlu, Esad'ın konuşmasında reform işareti anlamında olumlu unsurların bulunduğunu kaydetti. Ancak bunların somut adımlarla hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığıan işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

        "Bu çerçevede de temaslarımız sürdü, sürüyor. Dün Suriye sınırında başlayan operasyonu da yakından takip ettik. Ben Suriye Dışişleri Bakanı ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdim. Ve bu konudaki kaygılarımızı, düşüncelerimizi kendilerine ilettik. Şu an zaten 10 bin 500 idi dün sabah itibariyle. Bugün daha da artan bir mülteci barındırıyoruz. Bunlarla ilgili Türkiye uluslar arası toplumun büyük takdirini kazanan bir politika takip ediyor. Bu kardeşlerimizi biz herhangi bir mülteci, sığınmacı olarak görmüyor, misafir olarak görüyoruz. Burada misafir olarak bulunuyorlar. Misafirlikleri kendilerince ne zaman biterse de o zaman barış içinde evlerine dönmeleri için gereken her türlü çabayı da göstereceğiz. Öte yandan Suriye içindeki reformların bir an önce gerçekleşmesi, huzurun bir an önce gerçekleşmesi için de Suriye ile temaslarımızı sürdüreceğiz. Dileriz ki Suriye istikrar içinde kendini yenilemeyi, bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmayı başarabilir. Bunun gerçekleşmesi için de biz elimizden gelen her türlü katkıyı yapacağız."

        FİLİSTİN MESELESİ

        Türkiye'de temaslarda bulunan Abbas ve Meşal ile yapılan görüşmelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, gerçekleşen görüşme trafiğine ilişkin şunları aktardı:

        "Meşal ile çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Aynı gün Mısır Dışişleri Bakanı ile de görüşmeler yaptık. Bildiğiniz gibi geçen ay gerçekleşen Ulusal Uzlaşı faaliyeti öncesinde de Türkiye ve Mısır olarak çok ciddi katkılarda bulunmuştuk. Ulusal Uzlaşının ilan edildiği toplantıya bizzat ben de katılarak Türkiye'nin bu konuda verdiği desteği en üst düzeyde dile getirmiştim. Bu süreç devam ediyor. Ulusal Uzlaşı çalışmasında bu anlamda sorun yok. Hükümetin oluşumu konusunda, Başbakanlık ve diğer hususlarda görüşmeler sürüyor. Biz de kanaatlerimizi paylaşıyoruz. Meşal'le yaptığımız görüşme sonrasında Abbas'la Cumhurbaşkanı'nın görüşmesinden sonra ben de bir görüşme gerçekleştirdim. Aradaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyoruz. Dün de Mısır Dışişleri Bakanı ile görüşmemiz oldu, bugün de muhtemelen devam edecek. Bugün Sayın Başbakan'ımız Sayın Esad ve Abbas'la görüşecek. Orada da bu konuları ele almaya devam edeceğiz. Filistin meselesi bizim Ortadoğu barışı açısından büyük önem verdiğimiz bir meseledir. Ve Filistinlilerin gecikmiş haklarının bir an önce verilmesi ve uluslar arası toplum tarafından verilmesi bir şarttır. Eylül ayında konunun BM Genel Kurulu'na getirilmesini de destekliyoruz. Oraya giden süreçte Filistinlilerin uzlaşı içinde hareket etmesi büyük önem taşıyor. O bakımdan bu çabalarla olumlu bir netice elde ederiz."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ