Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk kâşif, Beyaz Saray'dan davet aldı

        Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, dünyada ses getiren incelemeleri, başarıları, ABD'de yaşarken bile kendi ülkesinin doğası ve Türk insanının geleceği için azimle çalışmasıyla, Türkiye'nin yurt dışında göğsünü kabartan bilim insanlarından...

        Utah Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan kuş bilimci, ekolog ve çevre bilimci Şekercioğlu, Kosta Rika'da kuş halkalama ve radyo takibiyle kuşların ekolojisini araştırması, Etiyopya'da arazı çalışması yapması, Türkiye'de doğal hayatı korumaya çalışması ve daha da önemlisi dünyanın ilk kuş veri tabanını oluşturmasıyla, National Geographic'in genç "kaşifleri" arasına girmişti.

        ABD'nin başkenti Washington'da dergi tarafından düzenlenen törende kendisine plaket verilen Şekercioğlu, buradaki konferansta yaptığı sunumu ve çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

        Beyaz Saray'dan davet alan Şekercioğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın takvimi ayarlanabilirse sonbaharda Obama ile veya Beyaz Saray yetkilileriyle görüşecek.

        Ayrıca, derginin galasında dünyaca ünlü yönetmen James Cameron ile buluşma imkanı bulan Şekercioğlu'nun resmi de derginin binasının önüne asılan dev "kaşifler" tablosu ile derginin çocuklar için hazırladığı "kaşifler oyunu"nda yerini aldı.

        Şekercioğlu, Washington'da bulunduğu sürede Türkiye Büyükelçisi Namık Tan ile de görüştü.

        NATIONAL GEOGRAPHIC İLE ANİ HARABELERİ...

        Şekercioğlu, böylesine bir ortamda bulunmaktan ve Türkiye'yi de temsil etmekten onur duyduğunu söyledi.

        Etkinlikte, National Geographic dergisi yetkililerinin kendisiyle, grubun 26 yayın organıyla belgesel, kitap, dergi gibi konularda birlikte çalışabilmeyi görüştüklerini belirten Şekercioğlu, dergi yetkililerini Ani Harabeleri'ni görmeye davet ettiğini kaydetti. Şekercioğlu, "Dergi önümüzdeki Mayıs ayında önemli bir yıllık toplantısını Türkiye'de yapacak. İnşallah onları Kars'a da götüreceğiz, çünkü Ani Harabeleri'ni bilmiyorlar. National Geographic dahil birçok kişi Türkiye'nin birçok yerini tanımıyor, onlara Türkiye'nin güzelliklerini göstermek lazım" dedi.

        İNSANLIĞIN GELECEĞİ KUŞLARIN KANATLARINDA

        ABD'de Harvard Üniversitesinde biyoloji ve antropoloji bölümlerinde burslu okuyan, ardından Stanford üniversitesinde ekoloji ve biyoloji bölümlerinde burslu doktora yapan Şekercioğlu, aynı zamanda dünyanın ilk kuş veri tabanını oluşturan kişi...

        "Araştırmama göre, 2100 yılına kadar en kötü senaryoda kuş türlerinin yüzde 30'u, ortalama senaryoya göre ise yüzde 6-7'si yok olabilir" diyen Şekercioğlu, oransal olarak öncelikle akbaba ve deniz kuşlarının, sayısal olarak da tropikal bölge kuşlarının soyunun büyük tehlike altında olduğunu kaydetti.

        Şekercioğlu, Türkiye'de de kelaynak, dik kuyruk ördeğinin bu gruba girdiğine dikkati çekerek, insanlığın "kıyametinin", doğanın geri kalanına ve hatta kuşlara bile nasıl bağlı olduğunu şu sözlerle anlattı:

        "Biz kendimizi özel sanıyoruz, ama değiliz. Diğer gezegenlere gitmek fantezi, bu gezegene bağlı yaşıyoruz. Akbaba leşleri temizliyor, böcek yiyen kuşlar çiftçiye yarar sağlıyor, yağmur ormanlarındaki kuşlar meyveleri yiyerek çekirdeklerini başka yerlere taşıyor. Kuşlar gidince, sırf tek başına onlar yok olmuyor. Kuşların tozlaştırdığı bitkiler, tarımsal ürünler, tohumunu taşıdığı ağaçlar da yok oluyor. Hatta tahmin edemeyeceğimiz birçok sorun ortaya çıkıyor. Kuşları yok edersek kendimizi de yok etmiş olacağız. Ekoloji bir ağ ve biz de ağın ortasındayız, o ağı parçaladıkça biz de kendi sonumuzu getiriyoruz."

        ESKİDEN 'DELİ MİSİN CASUS MUSUN' DİYORLARDI

        Bugüne kadar 179 türden 36 binden fazla kuş halkaladıklarını ve bunların 8 ayrı ülkeden geldiğini veya gittiğini belirten Şekercioğlu, "Mesela bizim halkaladığımız bir kırlangıç Zambiya'da yakalandı. Kıbrıs'ın güney kesimi, Kazakistan, Macaristan, Ukrayna'da yakalandı. Bize de Finlandiya-Rusya sınırında halkalanmış söğüt bülbülü geldi. İsrail'den halkalanmış şahin bulduk, Güney Afrika'dan 18 gramlık kırlangıcı Iğdır'da yakaladık" dedi.

        Şekercioğlu, istasyonlarda öğrenci ve halka da eğitimler verdiklerini belirterek, "Eskiden 'deli misin casus musun' diyorlardı, şimdi bu kuşların önemini anlayınca gurur duyuyorlar" dedi.

        KUYUCUK GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA

        Kars'taki Kuyucuk Gölü'nü zorlu çalışmalar sonucu dünya çapında önemli sulak alanı anlamına gelen "ramsar alan" haline getirdiklerini anlatan Şekercioğlu, göldeki adanın kuşlar için tilki, kedi gibi hayvanlardan uzak üreme alanı olmasını sağladıklarını söyledi.

        Ancak Ermenistan'a giden yolun gölün kenarından geçmesi nedeniyle sınırın açılması halinde tüm çabalarının boşa gideceğini belirten Şekercioğlu, yolun 3 kilometre kuzeye alınması için ciddi bürokratik mücadele verdiklerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ