Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Tek amacımız para, Ağrı peşinat olabilir"

        ABD'nin Los Angeles kentinde, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Merkez Bankası ve Türkiye Ziraat Bankası'na karşı açılan davada ilk adım geldi. Federal Bölge Mahkemesi, başvurudan sekiz ay sonra davalıların yani Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Merkez Bankası ve Türkiye Ziraat Bankası'nın dava ile ilgili gerekli duyuruları da aldığına karar verdi. Gazete Habertürk'te Kazım Cindemir'in haberine göre Davacı olan Ermeniler bunu "başarı" olarak yorumlarken mahkeme Türkiye'den savunma yapmasını istedi. Dava ile ilgili telbigatı "alındı" sayan mahkeme savunma için son tarihin de 19 Ağustos olduğunu açıkladı.

        AMAÇ TAZMİNAT

        1915 trajik olaylarında ölen Ermeniler'in yakınlarını temsilen açılan davada, o dönemde Adana çevresinde yaşayan Ermeniler'in topraklarının gasp edildiği öne sürülerek tazminat talep ediliyor. Bu toprakların bir bölümü üzerinde ise halen İncirlik Hava Üssü bulunuyor. Dava, ABD'de Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles'taki Bölge Mahkemesi'ne, eşi de davacılar arasında yer alan Avukat Vartkes Yeghiayan tarafından açılmıştı.

        63 MİLYON DOLAR İSTİYORLAR

        1915 olaylarında dedelerinin mülklerini kaybettiğini iddia eden Ermeni davacılar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı açtığı davada, Adana'da,İncirlik üssü de dahil olmak üzere, dedelerine ait toplamda 49,5 hektar olduğunu savundukları topraklar için 63 milyon 900 bin dolarlık tazminat talebinde bulunuyor.

        Davacıları California Eyaleti'ndeki üç hukuk firması temsil ediyor. 1915 olaylarında el konulduğunu öne sürdükleri arazilerin tapularına sahip olduklarını ileri süren davacılar, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'nin kullanımına açarak topraktan kar sağladığını savunuyorlar.

        Son Alınan karar ile, davacılar, geçen sekiz ayda davayla ilgili belgeleri ve duyuruları davalılara ilettiğini mahkemeye onaylatmış oldu.

        TEK AMACIMIZ PARA

        Amerikalı Ermenilerin ABD'de Türkiye Merkez Bankası ile Ziraat Bankası'na karşı açtığı davanın avukatlarından Ermeni asıllı Mark Geragos, arkadaşımız Daphne Barak'a konuşmuştu. Kendisini Amerikalı bir Ermeni olarak tanımlayan 53 yaşındaki Geragos, "Yıllarca davalar açtık. İnsanlar neden araziler ve mülkler hakkında dava açmadığımızı soruyordu. Ancak bunun için binlerce elkonulan mülklerin, arazilerin tapusuna ihtiyacımız vardı. Çünkü bunlar Türk devleti tarafından Ermenilerin elinden alındı. Tüm davalar para için. Ama aynı zamanda kurbanları onore etme de var. Türkiye akıllı olsa topraklarının bir kısmını, Ermenistan'a verirdi. Ağrı Dağı iyi bir peşinat olabilirdi. Bundan sonra tazminatlar konusunu getirirdik masaya. Bir dünya devleti olmak istiyorlar ve bunu yapmanın yolu da buradan geçiyor. Türkiye akıllıysa yapması gereken bizimle masaya oturmaktır" demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ