Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye Avrupa'da da yükseliyor!

        Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun ‘Transatlantik Eğilimler’ anketinin bu yılki sonuçları, Avrupa genelinde Türkiye’ye müspet bakanların oranında artış olduğunu ortaya koydu. Türkiye ile birlikte 12 Avrupa Birliği (AB) üyesi ve ABD’de biner kişiyle görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre son bir yılda Türkiye’ye tamamen ya da kısmen müspet bakanların oranı Almanya’da 8 puan artışla yüzde 42’ye, Fransa’da 12 puan artışla yüzde 53’e, İtalya’da 8 puan artışla yüzde 33’e, Polonya’da 10 puan artışla yüzde 49’a, Portekiz’de 11 puan artışla yüzde 52’ye, Slovakya’da 5 puan artışla yüzde 32’ye ve Bulgaristan’da 2 puan artışla yüzde 47’ye çıktı. Ankete bu yıl katılan İsveç’te ise Türkiye’ye müspet bakanların oranı yüzde 32 oldu. Aynı oran ABD’de 8 puan gerileyerek yüzde 42’ye, İngiltere’de 12 puan gerileyerek yüzde 44’e, Romanya’da 4 puan gerileyerek yüzde 52’ye ve İspanya’da 1 puan gerileyerek yüzde 45’e indi. Türkiye’nin AB üyeliğinin “iyi olacağını’’ düşünenlerin oranı, Türkiye’de son bir yılda 10 puan artarak yüzde 48’e çıkarken, aynı zamanda son 4 yılın zirvesine ulaşmış oldu. Buna karşın bu oran 2004’teki yüzde 73’lük seviyenin hâlâ çok altında. Ankette 2 puan düşüşle Türklerin yüzde 29’u bu ihtimali “kötü’’ bulurken yüzde 16 “ne iyi ne kötü’’ seçeneğini işaretledi.

        RUMENLER BAŞI ÇEKİYOR

        Türkiye’nin AB üyeliğine destek, Fransa’da son bir yılda 2 puan artışla yüzde 18’e ulaşarak tarihi zirvesini görürken karşı çıkanların oranı 4 puan düşüşle yüzde 45’e indi. Almanya’da da Türkiye’nin AB’ye girmesini olumlu karşılayanların oranı 5 puan artışla yüzde 21’e çıkarken, karşıt görüştekilerin oranı 4 puan azalarak yüzde 40 oldu. Türkiye’nin üyeliğine en büyük desteği yüzde 48’le Romanya verirken bu ülkeyi yüzde 34’le ABD, yüzde 33’le İsveç ve İtalya, yüzde 30’la Hollanda, yüzde 29’la İspanya ve yüzde 25’le İngiltere izledi. AB ortalaması dikkate alındığında son 1 yılda Türkiye’nin katılımına destek yüzde 23’ten yüzde 26’ya çıkarken karşıtların oranı yüzde 33’ten yüzde 29’a geriledi.

        ‘Ekonomik açıdan zararlı olacak’

        Araştırmanın yapıldığı 12 AB ülkesinde katılanların yarısı, Türkiye’nin üyeliğinin birlik için ekonomik açıdan iyi olacağına inanmıyor. Fransa yüzde 63, İsveç yüzde 62, Almanya yüzde 58, İspanya yüzde 55 ve Hollanda yüzde 54 ile, Türkiye’nin üyeliğinin AB ekonomisini olumsuz etkileyeceğine en çok inanan ülkeler olarak sıralanıyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ