Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'da nükleer enerji tartışması büyüyor

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nükleer enerjiden vazgeçmenin ülke sanayisine önemli zarar vereceği uyarısında bulundu.

        Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Sosyalist Parti ve Yeşiller'in nükleer enerji üretiminin kademeli olarak düşürülmesi konusunda ortak politika izlemek için yaptıkları müzakerelere tepki gösteren Sarkozy, ''Yerine başka bir enerji kaynağı koymadan nükleer enerjiden vazgeçmek veya kademeli olarak bu enerji kaynağını azaltmak, sanayi sektörüne ciddi zararlar verecektir'' dedi.

        ''Bu tür bir politikanın sorumsuzluk olacağını'' söyleyen Sarkozy, nükleer enerjiden vazgeçilmesi halinde sanayi sektörünün enerji ihtiyaçları için yüzde 40 daha fazla masraf yapmasının ülke ekonomisine ağır bedeli olacağını savundu.

        Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, sol ittifak içinde nükleer enerji politikası ciddi bir şekilde sorun yaratıyor.

        Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ittifak yapmaları beklenen Sosyalist Parti ve Yeşiller'in nükleer enerji santralleri konusunda farklı tutumları, ittifak içinde ciddi bir kriz olarak değerlendiriliyor.

        İki parti yöneticileri arasında, Pazartesi gününden bu yana süren görüşmelerde, görüş ayrılığının giderilmesi çalışılıyor.

        Fransa'da son kamuoyu yoklamaları, seçmenlerin yüzde 60'ının kademeli olarak önümüzdeki 25 ve 30 yıl içinde nükleer enerjinin terk edilmesinden yana olduğunu ortaya koyuyor.

        Toplam 58 nükleer enerji santraline sahip olan Fransa, elektrik enerji ihtiyacının yüzde 75'ini nükleer enerji santrallerinden karşılıyor.

        Sosyalist Parti adayı Francois Hollande, 2025'e kadar nükleer enerji üretiminin yüzde 75'den yüzde 50'ye düşürülmesi sözü verirken, ülkenin doğusundaki Flmamanville'de inşa edilecek 3. nesil nükleer enerji santraline karşı çıkmıyor.

        Bu santralin inşasına karşı çıkan Yeşiller, sosyalist Parti'nin nükleer enerji santralleri konusunda daha kararlı bir tutum sergilemesini istiyor.

        Fransa'da Yeşiller, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Sosyalist Parti adayını desteklerken, genel seçimlerde iki parti ittifaka gidiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ